Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile, a murit

Ilie Balaci, marele fotbalist al Craiovei Maxima, a murit azi, din cauza unui atac cerebral, informează Digisport. Balaci abia împlinise 62 de ani.
„Mi-a zis un prieten. Am vorbit la Craiova, cu prietenii noștri, care îi țineau lumânarea. Parcă suntem blestemați!", a spus, printre lacrimi, Sorin Cârțu, la "Digi Sport Matinal", precizează sursa citată.
Iată o scurtă biografie, conform Digisport:
Născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreț, Balaci a fost supranumit „Minunea blondă" și este omul de care se leagă marile succese ale Universității Craiova din anii '80.
Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la "piticii" Universității Craiova, și a debutat în prima divizie la mai puțin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).
O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și șase luni, într-un meci contra Franței, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974.
A marcat primul gol sub "tricolor" pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia - România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naționalei într-un amical Argentina - România 1-0.
Ultimul meci la echipa națională pentru Balaci a fost și ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România - Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988,
A jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru "Știința", șapte pentru FC Olt și unul pentru Dinamo.
A adunat 69 de selecții și a marcat de opt ori pentru naționala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).
Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul "Craiovei Maxima" și cel mai bun jucător român, și a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza deselor accidentări.
Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.
Din acest motiv a ratat și Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.
Ca jucător a câștigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României și a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din țara noastră care ajunge în careul de ași al unei cupe europene.
A jucat 3 988 de minute pentru naționala României și 22 497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

Protest masiv în fața Ministerului Sportului, pentru DEMITEREA lui EDUARD NOVAK: Du-te acasă în... NEM-NEM, SOHA ”Ținutul Secuiesc”! FOTO/VIDEO

UEFA încurajează extremismul maghiar. Federația Maghiară de Fotbal a primit acceptul să vânture cu Ungaria Mari pe la meciuri. Mitică Dragomir: „Să-și pună în c*r cârpele și steagurile!”. Gigi Becali: Nu le dăm noi Transilvania! EXCLUSIV Pro Sport

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

DOLIU ÎN LUMEA SPORTULUI: Angel Fournier Rodriguez, cel mai de succes canotor cubanez din istorie, a încetat din viață în mod neașteptat. Acesta avea doar 35 de ani

Fostul patron al unui club de tradiție din Liga 1 a murit subit la vârsta de 68 de ani. Nicolae Bara a fost investitor la UTA, parlamentar PDL și patron la Sport Total. Din 2010, milionarul se retrăsese la Viena
Recomandările noastre

Apelul lui Liiceanu, Șora și Patapievici pentru “violență contra violență” în Iugoslavia și susținerea lui Andrei Pleșu și Zoe Petre pentru bombardarea poporului sârb de Sfintele Paști 1999 - “un act de civilizație”. ISTORIA NU SE PRESCRIE

Seymour Hersh aruncă o nouă bombă: După sabotarea Nord Stream, CIA a lansat Operațiunea "Acoperirea"
Bătălia pentru Valea Uzului este de-abia la început. Românii nu vor permite demolarea crucilor cu nici un chip! Buldozerele vor trebui să treacă peste trupurile militanților naționaliști. CONFERINȚĂ DE PRESĂ EXTRAORDINARĂ LA GUVERN. VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)