ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La partida de baschet dintre CSU Alba Iulia și CSM Satu Mare, scor 113-37, disputată miercuri seara, nu s-a mai cântat imnul așa cum s-a întmplat în weekend la meciurile din Liga Națională.

Gazdele spun că au intenționat să îl pună, însă au fost întoarse din drum de comisarul partidei, Karoly Takacs din Târgu Mureș.

"Am respectat procedura, ne-am dus la comisarul partidei și l-am întrebat dacă putem pune imnul. La meciul din weekend am făcut la fel și s-a putut. De data aceasta, domnul comisar ne-a spus că ar fi mai bine să nu punem imnul, pentru a evita amenda discutată, între 2.500 și 5.000 lei, așa că ne-am conformat și nu l-am pus. Deocamdată e totul ambiguu, interpretabil", a decalarat Bogdan Duma, președintele CSU Alba Iulia, pentru gsp.ro.

Comisarul din partea FRB, Karoly Takacs, spune că a luat decizia deși nu este de acord cu ea.

"Așa e ordinul, așa facem. După mine, este o tâmpenie interzicerea imnului. Eu nu o înțeleg, e o decizie luată în pripă. Erau probleme și pentru mine, și pentru toată lumea, și pentru arbitri. Poate mă suspenda și pe mine, penaliza echipele. Da, a fost o măsură de siguranță", a declarat comisarul FRB.

Elisabeta Lipă a transmis o circulară federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)”.

Din această circulară se înțelege că intonarea imnului național la competițiile sportive interne ar putea să se lase cu amenzi.

Această circulară a fost transmisă de Ministerul Tineretului și Sportului după incidentele de la Sfântu Gheorghe când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu a stat drepți când galeria a cântat imnul ”Ținutului secuiesc”.