ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Cu ce să începi când încerci să explici cine este Gigi Becali? Patronul celui mai de succes club din România, Steaua București, este iubit și urât în egală măsură în țara sa”. Așa își începe articolul James Montague, jurnalist al revistei World Soccer, care, în numărul său din luna mai, a publicat un amplu interviu cu Gigi Becali.

„Fostul cioban a făcut o avere din afaceri cu terenuri după căderea comunismului înainte de a o cumpăra pe Steaua în 2003. De aici, statutul său i-a oferit o platformă pentru vederile sale anti-globalizare și ultra-naționaliste. Faimos și pentru limba sa ascuțită, Becali a fost, o spun mulți, Donald Trump înainte ca Donald Trump să fie Donald Trump”, continuă prezentarea făcută de publicația britanică.
 
Urmează un interviu în care cel supranumit cândva „latifundiarul din Pipera” vorbește deschis despre politică, rolul femeii în societate, viața în închisoare și, evident, despre fotbal și Dumnezeu. Cum interviul a fost realizat înaintea aflării verdictului în privința denumirii grupării roș-albastre în urma procesului cu Armata, am evitat doar declarațiile legate de acest subiect.

- Care este situația actuală? Echipa dumneavoastră mai poartă numele Steaua București?
- Am schimbat numele. În acest moment, clubul nu mai este Steaua. Legal. Am schimbat numele pentru a putea obține licența UEFA pe 1 iunie și nu e nevoie să îl mai schimb după aceea. Numele nu contează, însă, prea mult. Steaua este clubul cunoscut de suporteri drept Steaua. Suporterii trebuie să recunoască această echipă drept Steaua. 85 la sută din fanii Stelei au votat că nu contează numele din punct de vedere legal, ci că clubul pe care îl dețin este, de fapt, Steaua.

- Aveți cumva sentimentul că ați greșit sau că cineva vă ia clubul?
- Mă întâlnesc cu dumneata în casa mea pentru că iubesc oamenii. Îi iubesc pe toți cei care vin cu bunăvoință la mine. Străinii poate că sunt mai bogați, dar românii sunt mai bogați când vine vorba de iubire. Ați bătut atâta drum până în România și ați vrut să vorbiți cu mine. Cum aș fi putut să spun nu? Nu ar fi fost un gest frumos din partea mea. Sunteți aici pentru că iubesc oamenii și pe toți cei care vin cu bună credință. Sunteți binevenit! Poate că vor fi unii investitori străini, investitori americani, care vor citi povestea dumitale. Nouă, românilor, ne place politica lui Trump.

- Cum adică?
- Naționalism, religie, anti-globalizare. Mă refer la mine acum. Politicienii, în general, doreau ca Hillary Clinton să devină președintele Statelor Unite pentru că ea este o parte a unei maniere neo-Marxiste de a face politică, finanțată cu grămezi de bani și pentru că este un politician de stânga. Am dat un interviu și m-am contrazis cu foarte mulți când Trump era în campanie. Am spus că dacă Trump va ieși președinte, Dumnezeu va anula Apocalipsa. Va pune apocalipsa în așteptare. Poate că liderii lumii au realizat că lumea nu merge în direcția corectă și i-au permis lui Trump să devină președinte.

- Vă regăsiți în Donald Trump?
- Analiștii politici români spun că eu sunt Donald Trump de România. Este o comparație mult prea mare pentru mine să pot spune asta. Ceea ce face Trump este un pilon pentru a salva lumea. Nu mă pot compara cu ceea ce face el. Este o personalitate mult mai mare decât mine. Nu este un înger, nu este un sfânt, dar Dumnezeu a ales ca, prin el, să anuleze apocalipsa. Din acest punct de vedere, sunt fericit în pielea mea. Nu vreau să mă compar cu nimeni. Dacă aș fi invidios pe cineva, aș fi doar pe viețile călugărilor și sfinților Bisericii Ortodoxe. În afara călugărilor și a sfinților, nu aș vrea să trăiesc viața nimănui. Sunt fericit cu viața pe care o am acum. 
 
- Când v-ați îndrăgostit prima dată de Steaua?
- Am devenit bogat și atunci când un om devine bogat vrea să fie și faimos. De aceea, am preluat-o pe Steaua. Și am devenit faimos. Am avut o mare încercare în viața mea. Am fost condamnat la închisoare și am petrecut doi ani în penitenciar. Asta mi-a schimbat întreaga viață. Acum, văd viața complet diferit. Nu mai sunt interesat de celebritate. Nu mai sunt interesat de nimic altceva decât să merg și să trăiesc în Rai. Tot ceea ce am, toată averea mea, vreau să i-o dau înapoi lui Christos. Acum lucrez să construiesc două spitale. Vreau să-mi dau toată averea lui Christos prin donații, spitale și biserici. Când murim, nu luăm nimic cu noi. Totul rămâne cu noi pe pământ. Dacă faci lucruri bune pe pământ, cu averea pe care o ai, îți poți lua averea în Rai. Și eu chiar vreau să iau toate faptele mele bune cu mine în Rai. Vreau să-l servesc pe Christos și să fac tot ce pot.

- A fost periculos cât ați stat în închisoare?
- Am fost un lider în închisoare, un om născut să fie lider, să conducă în junglă, în închisoare, pe acoperiș, oriunde. M-am născut comandant. Sunt acest tip de om. Am fost Becali în închisoare. Oamenii au trebuit să respecte că eu sunt Becali.

- Care erau condițiile acolo?
- Condițiile erau rele, dar pentru mine nu au fost rele. Eram membru al Parlamentului European și parlamentar român. Am avut parte de condiții mai bune. Am fost respectat. M-am simțit respectat în închisoare. 

- Cum arăta o zi obișnuită în închisoare?
- Mă trezeam la 7 dimineața, mă rugam două ore, făceam lucruri pentru a trece timpul, apoi mă rugam îndelung seara și mă culcam. Am citit foarte mult.

- Ce ați învățat din închisoare?
- Am învățat cel mai important lucru pe care nu-l știam. În închisoare, am învățat ce înseamnă dragostea lui Christos cu adevărat. Și am realizat ce înseamnă cu adevărat să mergi în Rai. Cel mai prețios timp pe care l-am avut până acum în viața mea a fost când eram la închisoare. A fost cel mai prețios timp petrecut aici pe pământ. Închisoarea este atunci când ești cel mai aproape de Dumnezeu. Nicăieri nu poți fi mai aproape de Dumnezeu decât atunci când ești la închisoare.

- De ce ați participat la protestele anti-corupție?
- Am fost la proteste pentru că erau sute de mii de oameni foarte aproape de palatul meu, la câteva sute de metri. Oamenii veneau din toată țara, cum ar fi fost dacă nu mă duceam acolo? Eram așa de aproape. A fost un semn de solidaritate din partea mea. Am vrut să arăt că sunt iubit de oameni. Cred că sunt singura persoană publică din România care a putut merge acolo fără escorte sau bodyguarzi. Am mers acolo pentru a fi alături de oameni. Am fost ca un om simplu. Dacă nu eram de acord cu protestele, nu m-aș fi dus.

- Totuși, sunt mulți cei care pretind că dumneavoastră sunteți întruparea a ceea ce ei protestează împotrivă ...
- Nu îmi pasă de mine. Sunt cel mai bogat om în viață pentru că nu am nevoie de mai mult decât am acum. Asta spun sfinții. Nu am nevoie de nimic pentru mine. Doar dragostea este cea care nu îmi permite să rămân un om umil. Dragostea este cea care nu mă lasă să fiu introvertit. Tot ceea ce fac este pentru oameni. Nu sunt interesat de putere. Dacă puterea mă interesează, este pentru a-i ajuta pe cei slabi.
 
Continuarea...mâine, doar pe www.ActiveNews.ro. 
 
Având în vedere că interviul nu a mai fost publicat, integral, în România, rugăm colegii de presă să preia doar cu publicarea sursei.