ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de medalii, titluri și trofee câștigate de-a lungul timpului, peste 48 000 de metri pătrați de spații de învățământ și terenuri de sport, o vârstă pe cât de rotundă, pe atât de frumoasă: 70. Mulți, mulți, înainte, LPS „Banatul”!
 
Școala Medie Tehnică de cultură Fizică, ce stă la baza actualului Liceu cu program sportiv, era înființată la Timișoara în 1948. Până în 1957, școala a avut numai clase de liceu, apoi din 1958 a funcționat cu clasele V-XII, având secțiile de handbal, atletism și gimnastică. Din 1973 au fost introduse clasele primare, precum și o nouă secție – fotbal. Numele actual al școlii, Liceul cu Program Sportiv Banatul datează din 1990. În ultimii ani, procentul de promovabilitate la examenele de Testare Națională și Bacalaureat a fost cu mult peste media pe județ. În prezent, cei mai mulți dintre elevii școlii sunt cuprinși în 19 echipe de fotbal și 20 de handbal fete și băieți. Restul practică atletism, box sau sunt cuprinși la cluburile sportive municipale unde practică cele mai variate sporturi: gimnastică, înot, canotaj, baschet, tenis de câmp și tenis de masă, rugby, volei, badminton, arte marțiale, dans sportiv, șah. În ultima perioadă, sportivii școlii au cucerit pe plan național peste 70 de medalii de aur, 60 de argint și 55 de bronz. În cadrul liceului funcționează și un Centru de excelență în fotbal, conducerea acestuia fiind în discuții avansate și pentru un centru de excelență în handbal. 
 
La aniversarea de 70 de ani a Liceului Sportiv, care are loc astăzi, și-au anunțat prezența președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Box, Vasile Catea, secretarul general al Federației Române de Fotbal ,Radu Vișan și vicepreședintele COSR, George Boroi. Dintre foștii absolvenți ai liceului sunt asteptați la Timișoara antrenorul echipei naționale de fotbal a României, Cosmin Contra,  triplul campion mondial la box, Francisc Vastag, vicecampionul olimpic la handbal de la Montreal, Alexandru Folker sau antrenorul proaspăt promovat în Liga 1 cu Dunărea Călărași, Dan Alexa.