ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Irlanda de Nord tocmai a ratat calificarea la Cupa Mondială din Rusia, după ce a fost eliminată în baraj de Elveția, dar poate privi înapoi cu mândrie și înainte cu speranță. Și asta datorită momentului pozitiv al echipei, insuflat de selecționerul Michael O’Neill, și care poate servi drept model și pentru Cosmin Contra la naționala României. Cu atât mai mult cu cât există o conexiune destul de solidă între cele două reprezentative!

In urmă cu doi ani, pe vremea asta, Irlanda de Nord obținea biletele pentru EURO 2016, câștigând grupa de calificare cu un punct peste România. Era prima prezență a nord-irlandezilor la un turneu final după 30 de ani de absență, precedenta participare fiind realizată chiar în dauna tricolorilor antrenați de Mircea Lucescu în campania pentru Mexic ’86.

Cand Michael O’Neill a fost numit selectioner în 2012, Irlanda de Nord traversa o perioada destul de tulbure, după o serie de rezultate dezamăgitoare. „Așteptările erau la un nivel foarte scăzut, așa că a trebuit să schimbăm gândirea și să creăm o atmosfera pozitivă. Așa că am avut discuții sincere cu jucătorii despre ceea ce ne doream să obținem. I-am făcut să aibă standarde mai înalte vizavi de propriile performanțe și am oferit mai multă responsabilitate seniorilor din lot. Treptat, am început să credem că putem realiza ceva împreună. Am dezvoltat un spirit în echipă și de aici a început să crească încrederea„, a povestit Michael O’Neill la o conferință a antrenorilor UEFA, organizată la Belfast.

Asa că Irlanda de Nord s-a autodepasit în campania de calificare la EURO 2016, obținând biletele pentru primul sau European din istorie. Iar nord-irlandezii nu s-au oprit aici. În Franța, nu s-au mulțumit doar cu participarea și au continuat să impresioneze, calificându-se în optimile de finală, unde au pierdut greu în față unei alte revelații, Țara Galilor. „Momentul pe care l-am creat înaintea turneului a fost o experiență magică. Jucătorii nu își doresc să privească în urmă asupra carierei lor cu 70 de selecții la echipa națională fără a demonstra ceva în schimb.” O’Neill a explicat că performanta echipei sale poate fi considerată și un element motivator pentru alte naționale mici, care să creadă că ar putea și ele să atingă acest nivel.

„Este posibil dacă poți avea grupul potrivit de jucători, organizarea corectă și dacă toți trag împreună în aceeași direcție„, a mai spus Michael O’Neill, care crede că încrederea de sine și puterea mentală sunt elementele fundamentale ale unui antrenor de succes. „Dacă vrei să obții încrederea jucătorilor, trebuie să fii tu însuți. Trebuie să fii suficient de puternic pentru a lua decizii dificile uneori. Trebuie să-ți afli personalitatea și identitatea.”

Pe aceeași linie a fost și selecționerul echipei de rugby a Irlandei, Joe Schmidt. Neo-zeelandezul a preluat națională Trifoiului în 2013, după ce a condus-o pe Leinster spre gloria continentală, și a reușit să triumfe de două ori în Turneul celor Șase Națiuni. „Trebuie să găsești oamenii potriviți care să muncească din greu pentru ei și pentru ceilalți, să investești în ei, să îi faci să simtă că pot avea încredere în tine și atunci ei se vor dedică valorilor pe care încerci să le impui.”

Joe Schmidt a subliniat și faptul că un antrenor trebuie să fie precum un energizant și să arate claritate în comunicare: „Energia este contagioasă. Dacă nu aduci energie în mediul tău de antrenorat, atunci este foarte greu că jucătorii tăi să răspundă cu energie. Trebuie să fii un catalizator.” Tot Schmidt i-a avertizat pe antrenori că trebuie să știe să se confrunte și cu criticile. „Antrenorii trebuie să se provoace pe ei înșiși, dar trebuie să accepte și provocările celorlalți, fie că este vorba de jucători, alți antrenori sau mass-media. De aceea, trebuie să creadă în ei, dar să fie și conștienți că, uneori, credințele lor ar putea fi confruntate. Un antrenor trebuie să aibă încredere în filosofia să. Dacă ideile sale sunt puternice, atunci și jucătorii vor crede în ele.”

Asadar, iată elementele care au făcut din Irlanda de Nord o echipă de prim-plan în Europa după atâtea decenii de mediocritate: schimbarea gândirii, o atmosfera pozitivă, creșterea standardelor, responsabilitate, spiritul de echipa, încrederea, coeziunea grupului și organizarea. Poate că este cazul că, după rebranduirea echipei naționale a României din punct de vedere al imaginii, ar fi nevoie și de adoptarea acestor valori pentru a face un pas în față. Pe care îl așteptăm și noi de aproape două decenii, după retragerea Generației de Aur.
 
Articol preluat de pe blogul autorului.