ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul anual întocmit de FederBet - o agenție belgiană de monitorizare a pariurilor - privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 - mai 2016 conține o partidă din Liga 1, trei din Liga 2, două partide amicale cu echipe românești și trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România.

Prezentarea raportului a fost făcută de Elly Schlein, europarlamentar italian, și de Francesco Baranca, secretarul FederBet, pe 14 iunie 2016, la Bruxelles, în fața Parlamentului European. Concluziile raportului au fost, însă, eclipsate de debutul Euro 2016.

Cel mai important dintre meciurile care privesc România este Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1, disputat pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paști, în penultima etapă din play-offul Ligii 1, între două echipe care nu mai aveau ca miză decât locul 5 la finalul sezonului.

Lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri și în care au fost implicați români arată astfel, potrivit unei exclusivități prosport.ro:

FOTBAL: 

Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 (play-off Liga 1)

Mioveni – FC Brașov 4-2 (play-off Liga 2)

Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)

FC Brașov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)

Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)

CFR Cluj – UFA 0-2, suspendat (amical)

Bonus: Olimpik Donețk – Șahtior Donețk 2-3 (Ucraina)

TENIS:

Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)

Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)

Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)

Meciul dintre Viitorul și ASA s-a disputat pe 2 mai 2016, în penultima etapă din play-off-ul Ligii 1. Atunci, cele două echipe luptau doar pentru locul 5. Agenția belgiană a remarcat mișcări suspecte ale cotelor acordate pentru victoria echipei lui Gheorghe Hagi. Cu câteva ore înainte de meci, unele case de pariuri din Marea Britanie au scăzut cota pentru victoria Viitorului până la 1,19, în condițiile în care partida era una teoretic echilibrată.

"Nu știu ce să zic. Uitați-vă cu o etapă înainte la câte galbene și roșii am luat. De aia am făcut atunci urât și am zis că nu îi mai primesc pe unii. Și mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paștelui. Am fost obligat să legitimez copii și să-i duc la meciul cu Viitorul", spune Daniel Stanciu, director sportiv la ASA Tg. Mureș

"Lista dată publicității nu cred ca va provoca un cutremur în sportul românesc. Lista a fost dată de o agenție belgiană de modernizare a pariurilor, care întocmește anual un raport pe care îl prezintă prin intermediul unor europarlamentari în Parlamentul European.

Anul trecut, raportul lor a conținut doar două meciuri din România, din Liga a-2-a, ambele fiind pe lista Federației Române de Fotbal, în dosarul Gloria Buzău, care s-a finalizat în urmă cu o lună cu primele sancțiuni dictate vreodată în fotbalul românesc pentru trucare de meciuri.

Nu toate mișcările de cote sunt suspecte, doar cele violente, cu scăderi și creșteri bruște, care sunt cauzate de clasarea unor sume mari de bani”, a declarat Costin Ștucan, redactor-șef la ProSport, pentru B1TV.