ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din păcate, tot ceea ce însemnat ceva în istoria modernă a umanității este pus pe butuci sau, după caz, transformat într-o jucărie a unora care nici măcar nu știu ce înseamnă zâmbetul unui copil, cu atât mai puțin să fi dat vreodată cu piciorul într-o minge. Altfel, cum putem înțelege ceea ce se are în vedere, și anume desființarea sumelor de transfer în fotbal? 

O propunere care e mai mult decât ceea ce pare a fi

Fifpro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor, a depus la Comisia Europeană un proiect în care, printre altele, se cere eliminarea sumelor de transfer. Ar fi cea mai mare revoluţie pe piaţa transferurilor, după Legea Bosman, în 1995.

Sindicatul internaţional al fotbaliştilor vrea să revoluţioneze fotbalul cu unele propuneri controversate. Fifpro a depus la Comisia Europeană un proiect prin care cere, printre altele, eliminarea taxei de transfer, dar şi plafonarea comisioanelor impresarilor. Theo van Seggelen, secretar general la Fifpro, susţine că aceste măsuri ar fi benefice atât pentru cluburi, cât şi pentru jucători.

În sistemul propus de secretarul general Fifpro, sumele de transfer ar fi desfiinţate. Jucătorii ar avea posibilitatea să se transfere la cluburile care oferă salarii superioare, dar numai după ce stau la un club o anumită perioadă de timp. Theo van Seggelen spune că echipele şi jucătorii pot semna contracte de până în patru ani, dar în primii doi sau trei ani să nu existe posibilitatea ca cele două părţi să rupă înţelegerea. După această perioadă de protecţie, jucătorul poate merge la alt club.

Cluburile mici vor dispărea, dar vor putea supraviețui altfel

Din moment ce jucătorul pe care l-ai crescut pleacă pe gratis la mai bine, de ce atunci să-l mai formezi? Dimpotrivă, poți angaja, de exemplu, o armată de africani sau arabi înregistrați oficial ca fotbaliști, care să-ți aducă niște bănuți de la ONG-urile care vrea să-i introducă pe șest în Uniunea Europeană și, la capătul unui an de zile, le reziliezi contractele unora care, deși sunt orice vreți Dvs, numai fotbaliști nu, sunt deja rezidenți permanenți ai Comunității Europene. Că e posibil ca printre ei să se fi strecurat și niscai teroriști sau elemente antisociale extrem de agresive, ce te mai interesează? Pe ei i-a interesat atunci când au desființat sumele de transfer? Cu banii obținuți poți, noblesse oblige, să menții un gazon decent și să plătești transportul, cazarea și masa fotbaliștilor amatori, reali, de data aceasta, care ți-au rămas și care sunt dispuși să joace doar din plăcere. Și, dacă angajezi sute de străini anual, poți face chiar și un mic profit. 

Real sau Barcelona vor avea jucători miliardari

Nu e nicio exagerare. Din moment ce nu mai sunt obligat să plătesc bani pentru înregimentarea unui Messi sau a unui Ronaldo, de ce nu le-aș da lor banii aceștia? Sigur, nu mă poate obliga nimeni s-o fac, dar dacă mi-o iau înainte cei de la Milan sau de la Manchester United? Oricum, va fi simpatic, armate întregi de șomeri sau chiar de muritori de foame vor plânge de mila unor miliardari în euro atunci când aceștia sunt bruscați de apărările adverse. Chiar opinia publică va fi evoluat de la acel "ucide-l pe cel cu bani și dă de mâncare copiilor  tăi" până la "ocrotește-l, Doamne, pe cel bogat, și fă să mai primească încă un miliard în plus"...

Lăsând partea cu gluma la o parte

Bineînțeles, ca orice mizerie pusă la cale de Noua Ordine Mondială, trebuie ca totul să se bazeze pe un sâmbure de adevăr. Și anume, 42% din fotbaliştii intervievaţi în toată lumea au declarat că nu sunt plătiţi la timp. Asta, o dată. Pe urmă, o altă propunere făcută de Fifpro este limitarea comisioanelor pe care le încasează impresarii. În 2014, acestea au însumat la nivel global 155 de milioane de lire sterline. Van Seggelen, liderul Sindicatului îşi doreşte ca aceşti bani să rămână în conturile cluburilor şi în sistem. Cum să rămână bani în sistem din moment ce nu mai există sume de transfer? Probabil, juristul se referă la procentele din salariile pe care le iau fotbaliștii. De asemenea, în proiectul depus la Comisia Europeană, Fifpro vrea să se interzică împrumuturile de jucători şi limitarea numărului de fotbalişti pe care un club îi poate avea sub contract. Van Seggelen este de părere că aceste măsuri ar mai reduce din prăpastia dintre cluburile mari şi mici. Evident, prăpastia nu mai există. Deoarece, pur și simplu, cluburile mici nu vor mai exista.

Elemente pozitive

Sigur că există și lucruri bune în aceste propuneri, dar ele sunt valabile doar pentru noi, românii. Imaginați-vă, de exemplu, că frații Becali nu ar fi existat niciodată fără banii încasați din sumele de transfer ale jucătorilor din Generația de Aur. Sau că Viitorul, clubul unde joci doar dacă plătește tăticul, iar promovarea ta la loturi este prevăzută prin mijloace similare, nu ar mai fi de actualitate. Însuși numele său ar deveni caduc. 
Proiectul mai conţine şi câteva puncte controversate:

-orice jucător căruia i-a întârziat salariul mai mult de 30 de zile îşi poate rezilia contractul cu un preaviz de 10 zile;
-în cazul în care jucătorul şi-a reziliat contractul fără să fie vina lui, acesta trebuie să-şi primească toţi banii pentru contractul pe care-l mai avea;
-orice jucător rămas liber de contract să aibă posibilitatea să se legitimeze imediat, fără a mai aştepta perioada de transferuri;
-modificările ar trebui să se aplice atât în competiţiile interne, cât şi în cele internaţionale.
Comsia Europeană va oferi un răspuns la acest proiect între şase luni şi un an.
Dacă e să ne imaginăm un pic viitorul, lucrurile ar sta cam așa: vom merge la meci și îi vom incuraja frenetic pe cei oprimați, sărăntocii care nici măcar nu visează să atingă vreodată miliardul anual, sunt jigniți de patroni cu 3-400 milioane E, și îi vom huidui din toate puterile pe piloșii și pe norocoșii care iau miliarde anual. Iar meritul tuturor acestor băieți minunați este acela că lovesc o minge. Dar, într-un fel anume, așa cum noi nu vom reuși niciodată, stimați cititori. Noi suntem betegi, ei au harul dumnezeirii, un picior cum nici măcar grecii antici nu ar fi visat să sculpteze. Deci, vrei să fii miliardar în Euro? Șutează, omule, în mingea aceea din cauciuc, poate te vede careva și te-ai scos pe viață. E totul atât de simplu...