ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia solicită o anchetă internaţională privind aselenizarea americană din 1969, informaţie făcută publică prin vocea unui purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă, informează Mediafax. Acest lucru vine ca urmare a unei investigaţii conduse de americani, care au fost sceptici în privinţa corectitudinii alegerii Rusiei drept gazdă a ediţiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal.

Mai exact, nouă oficiali ai forului internaţional au fost vizaţi de o anchetă americană şi elveţiană cu privire la presupuse fapte de corupţie, declanşând scandalul care a condus la demisia preşedintelui Sepp Blatter.
În acest context, Rusia şi Qatarul au negat că drepturile lor de a găzdui Cupa Mondială de fotbal ar avea legătură cu vreo faptă reprobabilă, însă Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) a confirmat pentru „The Telegraph", în urmă cu aproximativ două săptămâni, că lansează o anchetă cu privire la oferte de sponsorizare a acestor două turnee.

Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Federaţiei Ruse, Vladimir Markin, a răspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat în ediţia de vineri a ziarului Izvestia. Statele Unite au încălcat o linie atunci când „procurorii (americani) au decis să se declare arbitri supremi ai fotbalului internaţional. (...) Există un lucru şi mai rău (decât corupţia) - atunci când oficiali corupţi decid să «lupte împotriva corupţiei» cu mijloacele lor corupte", scrie Markin.

Într-o serie de acuzaţii voalate, Markin pune sub semnul întrebării aselenizările americane, subliniind că este necesară atât anchetarea dispariţiei unor secvenţe filmate la contactul Apollo cu Luna în 1969, cât şi testarea „validităţii" celor 400 de kilograme de rocă lunară colectată de misiuni americane ulterioare.

NASA a admis în 2009 că a şters înregistrarea aselenizării din motive bugetare, dar că aceasta a fost refăcută, ulterior, cu ajutorul înregistrărilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitată la Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson, în Texas, iar unele fragmente sunt expuse în muzee internaţionale.