ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Echipa feminină de gimnastică României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă.

România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, devansând în clasament doar Coreea de Sud (203,828 puncte).

Brazilia, 226,477 puncte, Germania, 223,977 p, Belgia, 221,438 p, și Franța, 220,869 p, au ocupat primele patru locuri și au obținut calificarea la Jocurile Olimpice.

Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu.

Cătălina Ponor a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733), Ocolișan și Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan și Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466).

La sărituri, România a obținut un total de 56,123 puncte, la paralele am totalizat 50,599 puncte, la bârnă am avut 55,007 puncte, iar la sol au încheiat cu 54,840 puncte.

Această contraperformanță survine după ce și echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la JO 2016 (5-21 august). România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico), potrivit digisport.ro.

Gimnastica este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

România avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri. Atât băieții, cât și fetele vor primi câte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor.

O performanță remarcabilă a reușit Oksana Ciusovitina (Uzbekistan), care s-a calificat la a șaptea sa Olimpiadă, deși are 40 de ani.
 
Cătălina Ponor a dat de înțeles că acesta ar putea fi ultimul concurs la care a mai participat:

"A fost o zi tristă pentru noi, din păcate, România nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Este cu atât mai trist pentru mine cu cât am revenit în activitate tocmai pentru a participa la Olimpiadă. Ei bine, nu s-a întâmplat! Nu știu ce va urma de acum, însă vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Le mulțumesc și brazilienilor care mi-au strigat numele. A fost cel mai frumos moment, am trăit în sentiment pe care nu l-am mai simțit de mult timp. Am luptat pentru aceasta echipă până la final și am vrut să arăt, oricine poate realiza ce își propune. Și, da, încă pot face gimnastică la nivel înalt, în ciuda vârstei pe care o am. Vă mulțumesc încă o dată pentru sprijin, a fost uimitor să concurez la Rio", a scris marea campioană pe contul ei de Instagram.
 
Nici Octavian Bellu, fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a României, nu a fost indiferent ratării calificării la Jocurile Olimpice a echipei feminine de gimnastică. Acesta a vorbit pentru B1 TV despre problemele din gimnastica românească:

"Comitetul olimpic a ignorat pregătirea gimnastelor, dar nu a fost vizibil. În prezent, în mijlocul acestui fenomen, mai sunt si alte structuri responsabile. Este un moment din care trebuie să învățăm foarte mult și mai puțin să ne lamentăm și să aruncăm vina de la unul la altul".

Întrebat ce ne lipsește ca țară, pe fondul ratării calificării în Jocurile Olimpice a echipei feminine de gimnastică, Bellu a precizat că ducem lipsă de antrenori și sportivi motivați.

"Asta lipsește, antrenori și sportivi motivați, în măsura în care este posibil. Să fie supramotivați, în așa fel încât să țină pasul cu celelate țări, unde, iată, antrenorii români sunt evaluați și puși în valoare de niște sisteme la care noi visăm. Este un moment de reflexie și trebuie luate măsuri în consecință", a continuat fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a României.

Cât despre gimnasta care va participa la proba de individual în cadrul Jocurilor Olimpice, Octavian Bellu a spus că "Federația va hotărî și cea mai în formă sportivă va merge la Rio".
 
Eșecul calificării la Jocurile Olimpice de la Rio era previzibil, a declarat fostul antrenor Octavian Bellu la digi24.
 
„Foarte multe n-au mers cum trebuie. Nu s-a întâmplat acum. Lucrurile sunt de mult sub lupa celor care se pricep și rezultatul era previzibil. Nu a existat continuitatea necesară în pregătirea pentru a realiza obiectivele pe care ți le propui într-un an, mai ales preolimpic. Am încercat în ultimele patru luni să dăm o mână de ajutor ca voluntari, dar n-am avut pe cine ajuta, pentru că fetele, cu mari probleme de sănătate, erau mai mult pe la spitale, refacere, masaje, kinetoterapeuți. Au apărut și accidentări de ultim moment: Larisa Iordache, chiar și Jurcă, cu o problemă la gleznă pe care nu și-o pot explica medici din trei țări. Acestea două lipsind din echipă au creat un mare gol în structura unei echipe care își dorește să se califice la JO”, a spus Octavian Bellu.

Fostul antrenor a adăugat că Larisa Iordache „putea aduce la toate aparatele un punctaj foarte bun, dar nu suficient pentru a fi siguri de calificare”.

„Cu tot respectul pentru Cătălina, chiar dacă a adus două note foarte bune, n-au fost suficiente. Trebuie să ai formație sănătoasă”, a adăugat Octavian Bellu.

„Am încercat să fim aproape de acest colectiv rămas la jumătate față de competiția de la Glasgow. Fetițele pe care le-am avut la dispoziție, unele și-au depășit condiția la Rio. Maria Volbură, un copil fără experiență, are potențial să-și îmbunătățească exercițiile, dar cu ce a mers a luat notele pe care le-ați văzut”, a adăugat el.

Fostul antrenor a mai spus că „generațiile anterioare aveau mai multă determinare și potențial fizic, reușeau să depășească situațiile de criză prin voință, capacitatea de a trece de dureri inerente în sportul de performanță”.

„Dar nu putem la nesfârșit să organizăm un lot sau un grup care să se pregătească pentru o competiție de mare anvergură pe criteriul vârstei. Trebuie să fie la lot selectate dintr-un grup mai mare și să existe concurență. Noi nu avem acel grup mare din care să selectăm. Aceste lucruri țin de ani de zile. În 2000, spuneam că lucrurile nu pot merge la infinit datorită exploziei individiuale a unor Cătălina Ponor, Răducan, Amânar, gimnaste care reușeau să acumuleze valoare în timp foarte scurt și să se și prezinte în concurs foarte bine”, a subliniat Octavian Bellu.

„Sper să se înțeleagă că nu se poate merge la o competiție de mare anvergură cu infiltrații, tratamente paleative, heirupism de care n-am fost departe de fiecare dată aproape, la o competiție mare. Dar rezultatele au ieșit. Am prelungit această impresie că lucrurile sunt în ordine. N-au fost și nu sunt. Sunt foarte multe învățăminte din greșelile sau neajunsurile din pregătirea acestui preolimpic”, a mai spus fostul antrenor.