ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, acuză noul proiect de lege elaborat de Ministerul Tineretului și Sportului, care exclude de la finanțare federațiile care nu au avut sportivi la ultimele 3 ediții ale jocurilor olimpice sau jocurilor olimpice pentru tineret.

România zilelor noastre încă se hrănește din seva nesecătuită a unui popor greu încercat de-a lungul timpului. Într-o societate obtuză, limitată, grobiană, care nu-și poate depăși condiția, cu greu mai întâlnim perfecțiunea. Dintr-un astfel de mediu se ridică însă, uneori, parcă împotriva curentului, un cap luminat, care frizează perfecțiunea. Este și cazul maestrului Florentin Marinescu, o legendă vie a Artelor Marțiale din România.

Sensei Florentin Marinescu, un nume respectat și apreciat la nivel internațional, este președintele Federației Române de Arte Marțiale din 1998, dar practică artele marțiale din 1960, mai precis de la vârsta de 10 ani. Maestrul, membru al formațiunii politice conduse de Marian Munteanu, Alianța Noastră, a vorbit despre hibele noului act normativ lansat în dezbatere de Ministerul Tineretului și Sportului vizând modificarea și completarea Legii educației și sportului, iar unul dintre cele mai controversate aspecte ale legii ține de modul în care a fost gândită finanțarea sportului.

Florentin Marinescu se declară profund nemulțumit de modificările pe care ministrul Elisabeta Lipă vrea să le aducă legii sportului, lege care, de-a lungul anilor, a fost peticită de atâtea ori încât a devenit de nerecunoscut.

„Încep să mă îndoiesc eu personal că oamenii care fac aceste legi iubesc țara! Ori n-au expertiză... Din ce observ eu, majoritatea legilor se dau strict pentru niște grupuri care sunt în momentul acela într-o poziție. După care pleacă grupul ăsta și se peticește legea pentru celălalt grup, apoi iar se peticește legea! Deci nu este pentru nație", spune sensei, care a avut amabilitatea de a acorda un interviu pe tema proiectului de lege propus de MTS, proiect care, reamintim, a stârnit vii polemici în spațiul public pentru Epochtimes.

Acesta a spus că „doamna ministru Lipă și Grupul de lucru al domniei sale, visează la peticirea în continuare a Legii 69/2000. Fiecare ministru al sportului, când a venit a luat legea respectivă, a scos din ea lucruri și a peticit-o”. Marinescu a explicat mai departe că „modificările la legea sportului nu fac decât să scoată niște oameni de la finanțare, stabilesc niște priorități pentru un anumit grup”, iar acest nou act normativ va avea un efect injust asupra anumitor categorii de sport. Astfel, noile criterii de finanțare ar defavoriza sporturile care nu beneficiază de publicitate sau de capacitatea de a fi valorificate economic și care nu atrag sponsori.

În opinia lui Florentin Marinescu, de ani de zile legea sportului a funcționat la fel ca și alte legi, în interesul unor grupuri, banii fiind alocați netransparent și în baza unor criterii mai mult decât subiective.

„Nu vedeți că nu s-a vrut deloc și nu s-a vrut de 27 de ani criterii pentru finanțare, nu există nimic? Nu s-au dorit criterii... Ar trebui să știi ce înseamnă club , de exemplu, un club nu înseamnă 3 persoane - să stiu precis ce înseamnă Federația Internațională la care Federația Națională este afiliată, nivelul respectiv, și fiecare îmi dă un anumit punctaj, dacă face parte din sporturile care sunt agreate de SportAccord, de comitetul olimpic, câte puncte iau la nivel de federație, câți practicanți am, la câte campionate participă, dar corect să se facă treaba asta, și în funcție de aceste criterii îți dă un punctaj, în funcție de acest punctaj se finanțează... Este logic că întreținerea Casei Poporului costă mai mult decât cea a unui bloc, și dacă mâine sunt șmecher și zic "nu dau un million de dolari la Casa Poporului, dau la blocul asta, înseamnă că există un interes, înseamnă că din blocul acela se vor deschide niște ferestre pe care se vor da niște bani", atrage atenția Marinescu.

„Criteriile trebuie făcute cu specialiști, nu cu dorințe de grup! Pentru că atunci sigur că criteriile se vor face cum facem toate celelalte: trebuie să fie îmbrăcat cu cămașă roz, să aibă aia, aia, pentru că stiu că prietenii mei vor fi tot timpul îmbrăcați în cămașă roz! Criteriile de acum din legea sportului sunt pentru băieți cu cămăși roz!", susține sensei.

Cine sunt „băieții cu cămașă roz"? Câteva dintre sporturile olimpice, răspunde Marinescu, în opinia căruia Lipă uită ceva esențial și anume că scopul unei legi a sportului nu ar trebui să fie medaliile, ci sănătatea națiunii.

„Pe mine mă interesează să am un popor sănătos, medaliile vin de la sine, sunt o urmare firească a unei activități. Dacă tu pui pom și îl uzi, îl altoiești, ai grijă de el, apar fructele! Ea (ministrul) zice, eu vreau fructe, nu mai interesează cum faceți", subliniază Marinescu.

Ministrul pune boii înaintea căruței. Vrem o lege înaintea unei strategii

În opinia lui sensei Marinescu, înainte să propui o lege, trebuie să ai o strategie, nu să se facă cum procedează Lipă acum - vrea să treacă legea și după aceea să supună dezbaterii o strategie pentru sport.

„Nu poți discuta de o lege atâta vreme cât nu știi, de fapt, ce vrei, către ce te îndrepți, ce vrei să faci din sport. Totul trebuie să plece de la dorință. Cei care conduc destinele acestei țări trebuie să înțeleagă și să își dorească foarte mult ca sportul să fie o prioritate națională. Faptul că sportul nu a fost o prioritate națională în cei 27 de ani a dus la acest moment în care suntem cu foarte mult sub zero", spune sensei.

Cât despre forma peticită în care a ajuns legea actuală, sensei declară: „Încep să mă îndoiesc eu personal că oamenii care fac aceste legi iubesc țara! Sau n-au expertiză. Din ce observ eu, majoritatea legilor se dau strict pentru niște grupuri care sunt în momentul ăla într-o poziție. După care pleacă grupul asta și se peticește legea pentru celălalt grup, apoi iar se peticește legea! Deci nu este pentru nație", conchide sensei.

„Noi vorbim în general despre sport trunchiat, foarte puțină lume prezintă imaginea de ansamblul, prezentăm bucăți din legile din alte țări, cum ne convine, fără să arătăm întregul. Acum, cu noua lege, practic, ni se spune: domnule, acum trebuie să veniți cu banii de acasă că așa face și Franța.... E foarte adevărat că în Franța și în multe țări, fiecare familie, la cheltuielile lunare își notează și pentru sport, dar asta se întâmplă după niște generații care au fost educate în acest sens, și au ajuns la concluzia că sportul este important pentru familie. La noi a fost exact invers, generațiile au fost educate să nu facă sport!

Mergem mai departe, la sponsori. Ni se zice 'găsiți-vă sponsori!' Ce sponsori să îți găsești, sponsorul plătește numai dacă numele lui apare undeva. Dar dacă eu sunt o federație mai mică dar doritoare de sport sau fac un sport cu număr mare de participanți care nu înseamnă nimic pentru televiziuni, atunci sigur că raportul meu cu sponsorul este nul! Și mi se zice: vino cu bani. De unde?

Spunem că vrem o nație sănătoasă. Păi hai atunci să băgăm mulți bani în sportul de masă, în sportul pe care să îl practice toți! Și apoi vor apărea și performanțele", spune Marinescu.

Astfel, reamintim dacă actul normativ va intra în vigoare în forma propusă de MTS, parte dintre federații vor fi excluse de la finanțare de la buget, iar cluburile locale nu vor putea plăti salarii pentru sportivi și antrenori cu bani publici. Mai mult, mulți actori importanți în domeniu acuză că opiniile lor nu au fost luate în considerate și că legea trece înainte ca pe plan national să se fi dezbătut.