ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă din 2010, anul în care Rusia a fost desemnată drept ţară organizatoare a Campionatului Mondial din 2018, au existat voci care au spus că acest lucru s-a obţinut prin corupţie. Rusia a fost desemnată câştigătoare după ce a învins candidaturile comune ale duo-urilor Portugalia – Spania şi Belgia – Olanda, dar şi cea a Angliei. Şi candidatura Qatar-ului din 2022 a fost contestată din motive ce ţin de climă şi religie. S-a ajuns până acolo încât organizatorii au mutat meciurile în decembrie.

Demisia lui Sepp Blatter la doar patru zile după realegerea sa ca preşedinte al FIFA a readus în discuţie acest lucru, şi sunt tot mai multe zvonuri despre o posibilă reluare a votului în cazul celor două ţări pentru că rezultatul ar fi fost viciat.

Vârful de lance al acestor schimbări la vârf în fotbalul modial se pare că sunt Statele Unite ale Americii, după cum a spus chiar Vladimir Putin în urmă cu două zile. Scopul final, după cum spune preşedintele rus, ar fi ca Rusia să piardă organizarea CM 2018. "Este ciudat că ancheta asupra celor de la FIFA a fost declanşată la cererea SUA pentru infracţiuni care nu implică cetăţenii săi şi nici infracţiuni care s-ar fi întâmplat în America", a spus Putin. Anchetatorii elveţieni au recunoscut că investighează modul în care au fost acordate candidaturile din 2018 şi 2022.

Dacă votul în cazul celor două candidaturi se va relua, Rusia va avea mari probleme în a mai câştiga, în contextul evenimentelor din ultimii ani. Marea problemă a Rusiei este că au fost alocate sume uriaşe pentru a realiza o infrastructură demnă de un asemenea nivel, iar o eventuală pierdere a candidaturii nu va fi digerată uşor la Kremlin. Ar fi cea mai mare lovitură încasată de Rusia după anexarea Crimeei, când UE şi SUA au impus un embargou economiei ruse şi mai multor oficiali. Conform datelor făcute publice, Rusia a alocat 20 de miliarde de dolari pentru organizarea CM 2018. Între timp, după devalorizarea rublei, suma s-a mai diminuat.

Competiţia ar urma să aibă loc între 8 iunie şi 8 iulie 2018 pe 11 stadioane aflate la Moscova, Sankt-Petersburg, Kaliningrad, Soci, Kazan, Samara, Nîjni Novgorod, Saransk, Rostov pe Don şi Ekaterinburg.

Această idee de retragere a dreptului de organizare a Rusiei a mai fost formulată în urmă cu câteva luni de englezi. Nick Clegg, fost vicepremier britanic şi fost şef al Partidului Liberal-Democrat, a afirmat că evenimentele sportive ar trebui să facă parte din seria de sancţiuni împotriva Rusiei. "Vladimir Putin nu poate testa în permanenţă răbdarea comunităţii internaţionale până la punctul de ruptură, destabilizând o ţară vecină, protejându-i pe separatiştii armaţi în estul Ucrainei, iar apoi păstrându-şi privilegiul şi onoarea de a primi distincţii în calitate de gazdă a Campionatului Mondial din 2018", spunea Clegg, care a demisionat după pierdere alegerilor din mai 2015.

Michael Fuchs, om politic german care face parte din CDU, partidul Angelei Merkel, spunea tot în acea perioadă, că "mutarea CM 2018 din Rusia ar avea un impact mai mare decât orice sancţiune economică". 

FIFA a răspuns atunci că nu ia în calcul vreo modificare. "Un boicot nu ar aduce nimic pozitiv. Am primit scrisori din America de Nord pentru a retrage Rusiei dreptul de a organiza turneul final, dar am răspuns că fotbalul nu are nimic în comun cu politica", spunea Sepp Blatter. Acest refuz a declanşat furia SUA, care a demarat o anchetă în legătură cu corupţia de la forul din Zurich.

Între timp, se pare că lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Ultimele informaţii arată că fostul preşedinte al FIFA ar face obiectul unei anchete a FBI. În SUA, scandalul declanşat de FBI se propagă până la familia Clinton, a cărei fundaţie caritabilă a primit donaţii variind de la 50.000 de dolari la 100.000 de dolari de la FIFA şi a fost parteneră cu organizaţia sportivă mondială cu diverse ocazii. Hillary Clinton va candida la preşedinţia Americii anul viitor. Interesant este că Bill Clinton a fost preşedinte de onoare al comisiei care a promovat SUA ca posibil stat-gazdă al Cupei Mondiale din 2018 sau 2022, ambele ratate de americani.

În cazul în care FIFA va retrage Rusiei dreptul de a organiza CM 2018, cele mai mari şanse de a primi acest drept le are Anglia, urmată de Germania.