ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elvețianul Roger Federer a câștigat duminică, pentru a cincea oară în careieră, titlul la Australian Open, învingându-l în finală pe spaniolul Rafael Nadal.

Federer a câștigat în cinci seturi, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, după 3 ore și 38 de minute de joc.

Astfel, elvețianul a adjudecat al 18-lea turneu de Grand Slam al carierei, record absolut.

De-a lungul partidei, elvețianul a servit 20 ași, în timp ce Nadal a reușit patru, iar cei doi jucători au comis câte trei duble greșeli. Federer a avut un procentaj de reușită la primul serviciu de 62 la sută, iar Nadal, 73 la sută. 73 la 35 a fost scorul la lovituri direct câștigătoare, în favoarea lui Roger Federer.

„În primul rând, îl felicit pe Roger pentru felul în care a jucat astăzi. A fost o lună minunată pentru mine. Pentru prima dată în carieră petrec o lună minunată în Australia, o țară superbă. Atmosfera este fantastică mereu la Melbourne. Întotdeauna e dificil să revii, am lucrat mult în aceste două săptămâni, probabil că Roger a meritat puțin mai mult decât mine victoria. O să continui să lupt întreg sezonul. Sper să am un sezon foarte bun și să mă întorc de multe ori aici, să câștig trofeul. E superb și trofeul finalistului, dar e mult mai bun cel al câștigătorului. O să lupt din greu să iau trofeul în viitor. Vă mulțumesc mult! Mulțumesc echipei mele, care a lucrat intens, familiei, suporterilor, tuturor celor care au făcut posibilă revenirea mea aici. Totodată, le mulțumesc sponsorilor turneului, probabil cel mai bine organizat turneu din lume", a declarat Nadal, la ceremonia de acordare a trofeelor.

Roger Federer cucerește al cincilea titlu din cariera sa la Melbourne, după cele câștigate în 2004, 2006, 2007 și 2010, și al 18-lea la turneele de Grand Slam. Nadal, în vârstă de 30 de ani, are în palmares 14 trofee la competițiile de Mare Șlem, dintre care doar unul la Australian Open, cel din 2009, când s-a impus chiar în fața lui Federer.


„Nici nu știu ce să spun, nu prea am cuvinte, Rafa a rostit niște cuvinte minunate. Vreau să îl felicit pentru acest turneu. Niciunul dintre noi n-ar fi crezut că va ajunge din nou într-o finală de Mare Șlem, dacă îl întrebai în urmă cu 4-5 luni. Aș fi fost mulțumit și dacă aș fi pierdut. Tenisul este un sport minunat. Toată lumea spune că muncește mult, iar eu am făcut același lucru. Le mulțumesc celor din echipa mea. Nu credeam că voi ajunge aici, repet, dar am reușit. Îi mulțumesc și echipei lui Rafa, tenisul are nevoie de un om ca Nadal. Le mulțumesc suporterilor, pentru ei suntem aici pe teren și ne fac să ne simțim speciali. Întotdeauna m-am simțit bine. Sper că nu am uitat nimic, mulțumesc pentru tot! Sper să ne revedem la anul, sunt foarte fericit că am câștigat, nu se putea o poveste mai fericită pentru mine", a afirmat Roger Federer, la final.

La 35 de ani, „Swiss Maestro" a devenit al doilea cel mai bătrân câștigător de Grand Slam din istorie, doar Ken Rosewall, în 1972 (37 de ani) depășindu-l la acest capitol.