România va găzdui, în premieră, Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători, programat în perioada 1-9 aprilie 2017, la Bacău, anunță Federația Română de Fotbal.

Joi, la Casa Fotbalului, s-a desfășurat tragerea la sorți a grupelor de calificare care vor trimite două reprezentative la cea de-a 11-a ediție a întrecerii continentale. Extragerea a fost efectuată de fostul internațional Ion Vlădoiu, alături de el fiind căpitanul naționalei de fotbal pentru nevăzători, Mihai Nistor, vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din România, Mihai Dima, și antrenorul lotului național al nevăzătorilor, Sorin Octavian Lăpădatu.

În urma tragerii la sorți, România a fost plasată în Grupa A, alături de Irlanda, Georgia și Albania. Din Grupa B fac parte Grecia, Belarus, Cehia și Moldova.Primele două clasate din fiecare grupă vor disputa semifinalele, ale căror câștigătoare vor merge la Campionatul European din Germania, programat la finalul lunii august.

FRF Precizează că toate competițiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate și organizate de către IBSA, Federația Internațională a Sportului pentru Nevăzători, iar prima ediție a Campionatului European de Fotbal pentru Nevăzători a avut loc în Spania, la Barcelona, în anul 1997.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România, organizație reprezentativă care apără și promovează, de peste șase decenii, interesele persoanelor cu deficiență vizuală. Asociația cuprinde peste 50.000 de membri și acoperă întregul teritoriu al țării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie și realizări, una dintre cele mai cunoscute organizații nonguvernamentale din România. Este reprezentativă și la nivel internațional, făcând parte din structurile europene și mondiale specifice. Desfășoară activități socio-profesionale, cultural-educaționale și sportive pe care nu le oferă deficienților de vedere nici o instituție din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

Selecționata României a disputat primul meci internațional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate țărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.

Participarea la turneul de calificare la Campionatul European este cel mai important moment din scurta istorie a fotbalului pentru nevăzători din țara noastră, iar faptul că România găzduiește o întrecere de asemenea anvergură întregește valoarea acestui eveniment inedit, se arată într-un comunicat al FRF.  
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews