Românca Roxana Mărăcineanu, prima campioană mondială la proba 200 metri spate din istoria natației franceze, devine ministru al Sporturilor în locul Laurei Flessel. Născută pe 7 mai 1975 la București, Roxana Mărăcineanu s-a mutat în Franța la vârsta de nouă ani, împreună cu familia sa.
 
În 1998, la Perth, Roxana Mărăcineanu a devenit prima sportivă din Franța care a cucerit titlul mondial la natație. În anul 1999, Roxana Mărăcineanu a cucerit titlul de campioană europeană la aceeași probă, la Istanbul (Turcia). În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la JO de la Sydney, fiind întrecută de Diana Mocanu. Conform economica.net,  Roxana avea să declare presei franceze că a plâns când s-a intonat imnul României: „Pentru că e și imnul meu. M-am născut de două ori. Prima oară la București, apoi, la nouă ani, în Franța. În același timp, o bogăție și o durere".
 
Din 2004, când s-a retras din activitatea sportivă, Roxana Mărăcineanu a fost consultant sportiv în televiziune și a îmbrățișat și o carieră politică, fiind aleasă consilier regional în Île de France (regiunea Parisului). Ea este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger și are doi copii. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews