Românca Roxana Mărăcineanu, prima campioană mondială la proba 200 metri spate din istoria natației franceze, devine ministru al Sporturilor în locul Laurei Flessel. Născută pe 7 mai 1975 la București, Roxana Mărăcineanu s-a mutat în Franța la vârsta de nouă ani, împreună cu familia sa.
 
În 1998, la Perth, Roxana Mărăcineanu a devenit prima sportivă din Franța care a cucerit titlul mondial la natație. În anul 1999, Roxana Mărăcineanu a cucerit titlul de campioană europeană la aceeași probă, la Istanbul (Turcia). În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la JO de la Sydney, fiind întrecută de Diana Mocanu. Conform economica.net,  Roxana avea să declare presei franceze că a plâns când s-a intonat imnul României: „Pentru că e și imnul meu. M-am născut de două ori. Prima oară la București, apoi, la nouă ani, în Franța. În același timp, o bogăție și o durere".
 
Din 2004, când s-a retras din activitatea sportivă, Roxana Mărăcineanu a fost consultant sportiv în televiziune și a îmbrățișat și o carieră politică, fiind aleasă consilier regional în Île de France (regiunea Parisului). Ea este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger și are doi copii.