ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 18 iulie 1976, în urmă cu 40 de ani, Nadia Comăneci intra în istoria sportului mondial și devenea regina gimnasticii, obținând primul 10 și surprinzând lumea întreagă, dar și tabela de marcaj, care nu era pregătită pentru o astfel de notă și a afișat 1.00. La patru decenii după această performanță, Nadia revine la Montreal pentru a-și sărbători succesele, informează News.ro. Din păcate, în acest an echipa feminină de gimnastică a ratat calificarea la Jocurile Olimpice pentru prima dată în 48 de ani.

Nadia, care în 1976, la doar 14 ani, a câștigat la Jocurile Olimpice de la Montreal cinci medalii, revine în Canada pentru a 40-a aniversare a ediției la care a făcut istorie. Legendara gimnastă va fi prezentă la 21 iulie la un spectacol în onoarea JO din 1976, pe Stadionul Olimpic, eveniment organizat în cadrul Jocurile Quebecului.

La Montreal, Nadia Comăneci a obținut primul 10 din gimnastică executând perfect exercițiul de la paralele.

Acest moment este marcat de muzeul olimpic internațional cu o colecție specială și de Romfilatelia cu o emisiune specială de mărci poștale numită „Nadia Comăneci, primul 10 olimpic al gimnasticii”.

Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecționată de antrenorul Marcel Duncan și legitimată la AS Flacăra Onești. Din 1971 a fost antrenată de Bela și Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câștigat primul său titlu de campioană națională absolută. Jumătate de an mai târziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

În 1974 a obținut primul mare succes peste hotare, câștigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană). A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obținute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediție a JO care a intrat în istoria sportului drept "Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce Nadia a primit șapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) și a stabilit un "record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă și paralele, una de argint, cu echipa României, și una de bronz, la sol.

După 1977, Nadia s-a pregătit la București, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraș (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească și două medalii de argint, la sărituri și cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală și a intrat definitiv în posesia "Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reușit această performanță. În 1975 a obținut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfășurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol și sărituri, pe locul al doilea la bârnă și pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la București, Nadia a obținut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competițională în 1984, având în palmares 25 de medalii câștigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” și „salt Comăneci”.

În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada, după care a revenit în SUA și s-a stabilit la Oklahoma. S-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA și campion olimpic. Cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în 2006.

În 1996 a fost aleasă președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică (FRG). Fundația americană pentru Sport Feminin (WSF), care anual premiază femeile cu merite deosebite în sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” în 1998. De asemenea, Nadia și performanțele sale remarcabile au fost incluse în „Hall of Fame” al gimnasticii mondiale.

După JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului. În 1984, Comitetul Internațional Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de argint”, pentru meritele deosebite în domeniul sportului și servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. Din partea Comitetului Olimpic Român a primit „Colanul Olimpic”. În anul 2000, i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de comandor.

Din păcate, această celebrare a uriașei performanțe sportive este umbrită de ratarea calificării României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Fetele noastre au terminat pe locul 5 în turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.