ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, amenință că va înlocui acoperișul Arenei Naționale, dacă nu primește de la Ministerul Dezvoltării acordul ca aceasta să fie deschisă. Ministrul Vasile Dîncu afirmă însă că acordul există deja.

Disputa dintre Primăria Generală și Ministerul Dezvoltării continuă cu noi declarații. Vasile Dîncu a spus că Arena Națională putea fi deschisă încă de pe 16 februarie, iar primarul general interimar al Capitalei a dezinformat. În replică, Răzvan Sava a anunțat că așteaptă, până pe 14 martie, acordul ministerului pentru redeschiderea stadionului. În lipsa acestui acord, edilul interimar amenință că va schimba acoperișul arenei.

Primarul interimar Răzvan Sava:

„Domnule Vicepremier Dîncu, prin comunicatul dat azi de dumneavoastră tocmai ați confirmat ceea ce spuneam și eu zilele trecute: conform legislației, dar și expertizelor făcute în România, materialul din care este facut acoperișul Arenei Nationale este din clasă C, ceea ce înseamnă că IGSU nu poate elibera autorizația de securitate la incendiu pentru că materialul, în caz de incendiu, se transformă în ”picături de foc”.

În data de 18 februarie ne-am întâlnit la minister împreună cu domnul ministru Tobă si reprezentanții IGSU - trec peste faptul că nu ne-ați comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România - dar văd că nu doriți să luați în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atesta faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Națională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceți în data de 19 februarie.

Pe această cale vă reiterez încă o dată faptul că așteptăm agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până în data de 14 martie, așa cum spuneți și dumneavoastră.

Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experților italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluție decât să schimbăm actuala membrană a acoperișului pentru a redeschide stadionul.

În aceste condiții, când dumneavoastră ne spuneți că membrana acoperișului este de clasă C, nu înțeleg de ce ați făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înțeleg de ce mă acuzați că mă transform în statuie de legalitate.

În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid stadionul. Obligația mea este să nu pun în pericol cetățenii, bunurile și mediul. Faptul că luam măsuri compensatorii și aducem mai multe forțe de ordine la stadion, nu rezolvă situația de fond: lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Pe această cale vreau să le transmit bucureștenilor că, dacă expertiza făcuta la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl și în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperișului pentru a putea lua autorizația de securitate la incendiu și pentru a putea redeschide Arena Națională", a spus Sava, într-un comunicat citat de digi24.ro.

Ce spune Ministerul Dezvoltării:  

- Autorizația de securitate la incendiu se eliberează de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al municipiului București în baza prevederilor art.1, alin.2, lit. a) 1din Legea nr 307 din 12 iulie 2006;

- Agrementul tehnic este necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru obiectivul respectiv; agrementul se emite de un laborator atestat, se analizează într-o comisie tehnică și se avizează de Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții (CTPC);

- În cazul materialului din care este construită copertina stadionului, Agrementul a fost elaborat de către Institutul de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii în Construcții – ICECON S.A. București și a fost analizat în ședința din data de 16.02.2016 a Comisiei de avizare nr.1 a agrementelor tehnice în construcții.

- În baza avizului favorabil al Comisiei sus menționate, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții (CTPC), organism constituit pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a emis, în data de 16.02.2016, avizul tehnic pentru agrementul nr. 016-03/484-2016 pentru membrana arhitecturală pentru copertine tip Duraskin clasa C.

"Față de somațiile transmise ministrului administrației publice și dezvoltării regionale de către mai multe persoane publice și politicieni cu privire la luarea măsurilor necesare pentru redeschiderea Arenei Naționale, aducem următoarele precizări:

Deși, în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obținut clasa C de certificare, în conformitate cu prevederile legale, prin expertiza întocmită, în anul 2014, de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susținere, că încadrarea în clasa C este acceptabilă și, în această situație, prezintă siguranță pentru utilizatori. (Ordinul ministrului administrației și internelor nr.163 din 28.02.2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, prevede la art. 47 alin. (3): „Pentru construcțiile existente, expertizele tehnice de securitate la incendiu, efectuate în situațiile în care, justificat tehnic, nu pot fi respectate prevederile reglementărilor tehnice, stabilesc, în funcție de riscurile de incendiu actualizate, măsuri alternative care să asigure nivelurile de performanță pentru securitatea la incendiu, stabilite prin reglementări tehnice specifice”.)", se precizează în comunicatul ministerului.

Urmare a ședințelor comune organizate în perioada ianuarie - februarie 2016, a reprezentanților PMB, IGSU, ISU București și MDRAP, expertul Dan Dumitrescu, care a participat la întâlniri, a întocmit o completare a raportului de expertiză prin care aduce următoarele precizări:

- Stadionul Național nu prezintă, chiar în caz de aprindere a membranei, risc pentru utilizatorii acestuia;

- Pentru construcția atipică a unui stadion, clasificarea C-s3,d0 este corespunzătoare;

- Arena Națională este o construcție existentă și în cazul în care nu pot fi îndeplinite unele prevederi ale normativului P118-99 (normativ de siguranță la foc) se vor asigura măsuri compensatorii de siguranță la foc;-

- Expertul propune măsuri compensatorii imediate și măsuri ulterioare care sunt exemplificate în anexa 7.

"Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale apreciază că Primarul General al Municipiului București, domnul Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcționării Arenei Naționale: așa cum am arătat mai sus, documentația pentru modificarea agrementului tehnic emis încă din 16.02.2016 a fost depusă abia în data de 04.03.2016.

Deși avizul și agrementul au fost semnate și certificate încă din februarie 2016, agrementul tehnic pentru membrana arhitecturală tip copertină, a fost ridicat de la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții de către reprezentantul ICECON SA în data de 03.03.2016(certificăm acest aspect prin Anexa 1, pagina 4), fapt care arată că situația Arenei Naționale nu a reprezentat, până la această dată, o prioritate pentru Primăria Municipiului București.

În cazul în care, domnul Primar General al Municipiului București are o altă soluție pentru redeschiderea Arenei Naționale pentru competițiile și evenimentele publice, Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale îi solicită Primarului să declare public care este soluția și de ce a nu a transmis, până acum, instituțiilor abilitate, soluțiile Domniei Sale",  precizează MDRAP.