ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ȋn urmă cu câteva minute, Simona Halep a făcut un anunț important: „Regret să vă anunț că am decis că nu voi participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Motivul deciziei mele este îngrijorarea vis-a-vis de pericolul pe care îl poate implica virusul Zika.
 
După numeroase discuții cu medici și familia, am ajuns la concluzia că riscurile sunt mult prea mari pentru cariera mea sportivă și pentru sănătatea mea, mai ales ca femeie. Familia este mult prea importantă pentru mine, nu pot risca să nu îmi pot clădi una proprie, după încheirea carierei în tenis.
 
Știu că Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment foarte important și regret cu adevărat circumstanțele. Sper ca și Comitetul Olimpic și Sportiv Român și românii să respecte decizia mea. Le urez succes tuturor participanților, în special delegației noastre.
 
Voi continua să joc și să reprezint cu mândrie România la cât mai multe turnee, așa cum fac și acum în cadrul turneului BRD Bucharest Open.”

Virusul Zika s-a răspândit rapid în mai multe țări din America de Sud și America Centrală, ajungând să fie semnalat în 13 țări la începutul anului 2016. 
 
Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România pe 12 iulie 2016, fiind vorba de o femeie de 27 de ani, din București, care a călătorit în Martinica.
 
Perioada de incubație este de 3-12 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Majoritatea infecțiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupția cutanată (apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul), febra moderată, dureri musculare și de articulații, durere de cap, conjunctivită. 
 
Virusul este foarte periculos doar pentru femeile însărcinate. El se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame. Au fost descrise mai multe tipuri de complicații probabil legate de virusul Zika: complicații neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré și malformații congenitale: microcefalie la nou-născuți (craniu anormal de mic) și malformații ale sistemului nervos la făt și nou-născuți. 
 
Este posibilă transmiterea virusului și pe cale sexuală sau prin sânge și produse de sânge. Până în prezent, nu există nici un tratament antiviral specific sau vaccin disponibil împotriva infecției cu virusul Zika. Cea mai bună formă de prevenție este evitarea înțepăturilor de țânțar.