ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românca Simona Halep și sârbul Novak Djokovici sunt campionii din 2019 ai turneului de Mare Șlem de la Wimbledon: ambii provin din Balcani și sunt creștin-ortodocși.

Imediat după finala câștigată în fața Serenei Williams, Simona Halep s-a pus în genunchi, însemnându-se cu semnul crucii.


Nu este prima oară când sportiva constănțeancă își mărturisește public credința: după fiecare partidă, ea se însemnează cu semnul crucii, indiferent de rezultat. 
La un alt turneu de Mare Șlem de anul acesta, Open-ul Australiei, felul în care s-a închinat Simona i-a impresionat pe organizatori, aceștia capturând momentul și publicându-l pe contul oficial de Twitter al competiției, după cum ActiveNews a relatat la vremea respectivă. 

În 2018, Simona a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Tomisului, Crucea Sfântului Andrei, de către ÎPS Teodosie.

La rândul său, Novak Djokovici a fost decorat în 2011 cu Ordinul Sfântul Sava pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Bisericii Serbiei, de către Patriarhul Irineu. Nu de puține ori, sârbul s-a însemnat pe teren cu semnul Crucii, uneori îngenunchiind în fața publicului.

Sârbul poartă la gât o cruce pe care a primit-o din partea Mănăstirii Hilandar de la Muntele Athos, așa cum anunța presa de la Belgrad anul trecut.

Comentând performanțele celor doi sportivi, scriitorul și teologul Mihail Neamțu, a spus că acestea demonstrează că răsăritenii sunt capabili de performanțe uriașe.

„Mi-am permis să sugerez într-o postare anterioară că Simona Halep și Novak Djokovici au reușit performanțe uriașe în tenis, deși provin din „culturi minore” (Lucian Blaga), țări relativ mici (Serbia și România) și, totodată, din spațiul ortodox.


Într-o lume în care ni se spune mereu că Ortodoxia e cauza înapoierii economice și a stagnării sociale (de la Samuel Huntington la ... Sorin Ioniță), am vrut să sugerez (delicat) că și creștinii răsăriteni sunt capabili de performanțe uriașe.

Nu, nu suntem predestinați la eșec, resemnare, prostie sau retardare. Dimpotrivă. Dumnezeu ne cere să creștem și să ne înmulțim talantul. În rest, voie bună și urări cordiale tuturor (indiferent de mărimea la pantof, culoarea părului, ascuțimea nasului, religie și, desigur, orientare sexuală)”, a notat Neamțu.