ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O serie de teste efectuate în ultima perioadă arată că sportivii care vor participa anul viitor la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro ar putea fi puși în pericol din cauza apei infestate din canalizare, informează Huffington Post, citat de Mediafax.

Potrivit unui studiu, căile navigabile din orașul care va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice sunt tot mai pline de bacterii patogene, pe măsură ce se apropie de terenul în care se scurg apele din canalizări.

”Virușii sunt răspândiți la scară largă. Aceștia nu se regăsesc doar la linia țărmului, ci peste tot în apă și astfel crește expunerea celor care intră în contact cu aceste ape”, a spus Kristina Mena, expert și profesor în sănătate publică la Universitatea din Texas, Centrul de Știință a Sănătății din Houston. ”Vorbim despre un mediu extrem, unde poluarea este atât de mare, încât expunerea este iminentă și șansele de infectare sunt foarte mari”, a completat aceasta.

Prima serie de teste, efectuate de un trust de presă, arăta că bolile cauzate de viruși sunt direct legate de nivelul scurgerilor din sistemul de canalizare, care sunt de până la 1,7 milioane de ori mai mari față de nivelul considerat a fi alarmant în Statele Unite sau Europa. Experții au precizat că pentru sportivii care concurează într-un asemenea mediu expunerea la boli grave este foarte mare.    

 Oficialii brazilieni, cei ai Jocurilor Olimpice și ai OMS spun că Brazilia trebuie să efectueze acum teste pe ”markeri” bacteriali care să determine calitatea apei. Acest standard este folosit pe tot globul, în special pentru că e cea mai ieftină și mai ușoară metodă din istorie. Asta deși în ultimii ani avansul tehnologic a dus la simplificarea și ieftinirea metodelor de monitorizare virală, iar numeroși reprezentanți ai comunității științifice din SUA și Europa cer schimbarea legislației astfel încât să se solicite testarea virotică a apei.

”Rio 2016 respectă sfatul experților OMS, care recomandă trecerea apei printr-un program de testare a calității”, au arătat reprezentanții comitetului Olimpic Rio 2016.

Unul dintre cazurile care a înspăimântat comunitatea sportivă a fost cel al lui Erik Heil, în vârstă de 26 de ani, care a fost tratat într-un spital din Berlin după ce a fost infectat cu un stafilococ meticilino-rezistent, o bacterie care devorează carnea, la scurt timp după ce a participat la un test olimpic de navigație la Rio, în luna august a acestui an.

Pentru a putea participa la jocurile olimpice de anul viitor, Heil vrea să se protejeze de apele infectate din canalizare purtând salopete din plastic și să le dea jos după ce depășește apele contaminate de lângă țărm. Însă, strategia sa de a evita infecția nu-i va limita riscurile, potrivit sursei citate.