ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică s-a mai consumat un episod din interminabilul serial în care adulţii - părinţi şi antrenori - strică bucuria şi amăresc gustul performanţei tinerilor sportivi. Sala „Mihai Viteazu", din Bucureşti, acolo unde îşi dispută meciurile de pe teren propriu Steaua CSM EximBank, echipă de prima ligă, a găzduit partida decisivă pentru titlul de campioni la vârsta de 13 ani. 

Finala i-a adus faţă în faţă pe tinerii jucători din Cluj şi Sighetu Marmaţiei, meciul disputându-se sub privirile multor spectatori, printre care şi părinţi, majoritatea încurajându-şi favoriţii în mod civilizat.
Lucrurile au degenerat, însă, aşa cum a declarat pentru gsp.ro o persoană care a asistat la partidă: „Cei de la Sighet au un jucător foarte bun, care a avut în patru meciuri ale turneului final medie de peste 50 de puncte pe meci! Acesta i-a luat mingea unui adversar clujean, iar echipa acestuia a cerut fault. Arbitra Alexandra Dincă nu a acordat fault, iar în acel moment tatăl copilului, considerîndu-și plodul nedreptățit, a aruncat din tribună după arbitră, cu o pungă de la un fast-food, plină cu suc, cartofi și toate cele".

Ciudatul context a fost completat de profesoara clujenilor, Mioara Urian, care a avut un comportament agresiv, reproşând că echipa sa a fost furată şi fiind dată afară din sală. Mai mult, la ceremonia de premiere, când tinerii ardeleni au primit medaliile de argint, distincţiile le-au fost smulse de la gât chiar de către antrenorii lor. 

Horia Păun, președintele Federaţiei Române de Baschet, a comentat situaţia pentru aceeaşi sursă: "Uneori părinții își depășeșc atribuțiile și nu înțeleg că, la 13 ani, copiii se maturizează în etape diferite. Este regretabil că s-a ajuns la așa ceva în cazul unor meciuri de copii, care ar trebui să se desfășoare doar de plăcere, nu și de dragul ambiției părinților. Iar din partea unor antrenori acest gen de comportament este inacceptabil".