ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige, în noaptea de joi spre vineri, pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar.

Cursa a debutat în data de 8 martie, iar Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.

Ca de fiecare dată, Tiberiu Ușeriu a trecut linia de start ținând în mâini steagul României, care avea de data aceasta pe el și însemnele Centenarului Marii Uniri.

Mai mult, organizatorii l-au întâmpinat pe Tibi în acordurile Imnului Național al României și l-au îmbrățișat și felicitat.

Ediția din acest an a ultramaratonului a fost una aniversară, cea de-a zecea, astfel că organizatorii au decis să schimbe traseul și să îl lungească cu 30 de mile (aproximativ 50 kilometri).

Din totalul de 617 kilometri, aproximativ 280 au fost parcurși pe Ice Road, un fluviu înghețat. Chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate față de anii trecuți, vântul și ninsoarea le-au pus adesea probleme concurenților.

La startul cursei au fost înscriși 23 de concurenți care intenționau să parcurgă întregul traseu, însă 16 dintre ei au abandonat pe parcurs. Printre aceștia s-au numărat și ceilalți trei români înscriși în competiție: Levente Polgar, Florentina Iofcea și Avram Iancu.

Tibi Ușeriu s-a impus ca lider al cursei încă din prima zi, astfel că la linia de sosire avea un avans de peste 80 kilometri față de următorul clasat, irlandezul Paul Deasy.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sportivul român Tibi Ușeriu este aproape de a doborî toate recordurile celor mai dificile ultramaratoane din lume.

Bistrițeanul de 44 de ani, de două ori câștigător al celui mai greu maraton de pe pământ, s-a întors în competiție pentru a treia oară.

Cu doar câteva ore de final, aproximativ 70 de kilometri îl despart pe acesta o nouă victorie. Cursa a început în data de 8 martie, la ora locală 10:30 (ora 19:30 ora României) și se desfășoară în nordul extrem al Canadei, între Eagle Plains Hotel și Tuktoyaktuk. Sportivii au la dispoziție 216 ore, adică până pe 16 martie, să ajungă la final și să parcurgă cei 617 kilometri care compun competiția.

Anul acesta, datorită faptului că maratonul a ajuns la o ediție aniversară, fiind al zecelea an în care are loc concursul de la Cercul Polar, organizatorii au schimbat traseul și au mărit numărul de kilometri cu mai bine de 50.

Inițial, patru români au luat startul în această cursă Tibi Ușeriu, Avram Iancu, Levente Polgar și Florentina Iofcea. Trei dintre ei au fost nevoiți să abandoneze chiar în prima zi, rămânând în cursă doar Tibi Ușeriu.