ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România, cele mai iubite sporturi la nivel general sunt fotbalul şi tenisul. Primul, dintr-o „moştenire strămoşească", iar cel de-al doilea facilitat de rezultatele bune obţinute de româncele noastre, în acest moment ţara având cinci jucătoare situate în primele 100 de clasate la nivel mondial. 

Dar pe glob cum stă situaţia? Iată care sunt cele mai iubite sporturi din lume, prezentate în ordinea descrescătoarea a popularităţii lor.

10. Baschet
Aproximativ 400 de milioane de oameni îşi rezervă timp să urmărească măcar un meci din acest sport, care se numără printre preferatele lumii. Începuturile baschetului datează din 1981, iar istoria îl leagă de numele lui James Naismith din SUA, care propunea pe atunci o formulă cu nouă jucători.

9. Fotbal american
Cu 450 de milioane de persoane amatoare de el, conceptul de fotbal american a apărut în 1869, cel dintâi meci istoric aducându-le în prim-plan pe Rutgers şi Princeton.

8. Golf
Singurul sport individual din topul nostru are o origine controversată, aproximându-se existenţa lui în urmă cu un mileniu. Cert este că se bucură de atenţia a 500 de milioane de oameni.

7. Baseball 
Similar cu poziţia anterioară, baseball-ul are 500 de milioane de susţinători. Pilonul acestui sport este considerat Alexander Cartwright, iar istoria îi consemnează începutul în 1845.

6. Tenis de masă
Situat aproape de jumătatea clasamentului, sportul este foarte popular în zona asiatică, mai exact în China. Numit şi ping-pong, tenisul de masă a fost practicat prima dată în zonele elitiste ale Angliei, în 1880.

5. Volei
De la jumătatea clasamentului apar şi sporturile în care România are ceva de spus. Un miliard de persoane urmăresc anual voleiul, care la origini a fost cunoscut sub denumirea de „mintonette", fiind inventat de William Morgan în 1985.

4. Tenis
Fanii „sportului alb" depăşesc un miliard la număr. Tenisul derivă din „paume", un joc franţuzesc, iar primul meci oficial datează din 1859, în Birmingham, Anglia. 

3. Hochei
Aproximativ două miliarde de persoane urmăresc sportul care, surprinzător, este originar din Egiptul antic. Presupunerile indică faptul că hocheiul se practica acolo în urmă cu două mii de ani.

2. Cricket
Sport naţional în India, unde se bucură de o „trecere" uriaşă, cricketul numără trei miliarde de fani în întreaga lume. Primele informaţii despre el îl plasează în Anglia, în jurul anilor 1850. 

1. Fotbal
La fel ca în România, şi-n lume fotbalul e „sportul rege", bucurându-se de atenţia a 3,5 miliarde de oameni de pe glob. Începutul jocului cu balonul este consemnat la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, în 1863. La acea dată a luat fiinţă Asociaţia de Fotbal, care a pus baza sportului modern pe care-l cunoaştem cu toţii astăzi.