ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 40.000 de români au fost deportați în anii '40 în Kazahstan. Mulți dintre ei au murit acolo, o mică parte a revenit în locurile natale, iar o altă parte fost forțată să rămână acolo. Unii au fost obligați, iar alții, care nu mai aveau pe nimeni și nici mijloace de a se strămuta, au rămas definitiv acolo.

Acum, în Kazahstan trăiesc peste 20.000 de români sau moldoveni.

Cu ocazia meciului dintre Kazahstan și România, din preliminariile Cupei Mondiale 2018, ce a avut loc la Astana, un grup de suporteri români a dorit să intre pe stadion cu un banner în memoria celor deportați.

"Istoria nu îi iartă pe vinovați,
Zeci de mii de români deportați,
În veci nu vor fi uitați!"
, a fost mesajul suporterilor pe pagina de Facebook Uniți sub tricolor, care au primit interdicția de a intra pe stadion cu bannerul chiar de la oficialii Federației Române de Fotbal.

"E regretabil că astfel de mesaje comemorative și perfect inocente referitoare la eroii români sunt oprite la porți, bețele-n roate fiind puse în primul rând de cei care reprezintă interesele federației", au spus reprezentanții suporterilor.

Mesajul a fost afișat în centrul Astanei.

Federația Română de Fotbal este condusă de Răzvan Burleanu. Absolvent al SNSPA, Burleanu a ajuns șef la FRF după ce, cu o zi înaintea alegerilor, fostul fotbalist Gică Popescu a fost condamnat la închisoare. Burleanu conduce FRF fără a avea experiență în fotbal, ajungând să ocupe cea mai înaltă funcție în fotbalul românesc la doar 30 de ani. Din CV-ul său aflăm că este doctor în domeniul politicilor și strategiilor de securitate susținute la Universitatea Națională de Apărare, că a lucrat în cadrul Primăriei Munincipiului Bacău, în Comisia Juridică a Parlamentului României și a fost consilier prezidențial la Departamentul pentru minorități pe vremea lui Băsescu. Pe data de 17 decembrie 2009 a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler. Toate acestea, rețineți, până în 30 de ani.