Peste 40.000 de români au fost deportați în anii '40 în Kazahstan. Mulți dintre ei au murit acolo, o mică parte a revenit în locurile natale, iar o altă parte fost forțată să rămână acolo. Unii au fost obligați, iar alții, care nu mai aveau pe nimeni și nici mijloace de a se strămuta, au rămas definitiv acolo.

Acum, în Kazahstan trăiesc peste 20.000 de români sau moldoveni.

Cu ocazia meciului dintre Kazahstan și România, din preliminariile Cupei Mondiale 2018, ce a avut loc la Astana, un grup de suporteri români a dorit să intre pe stadion cu un banner în memoria celor deportați.

"Istoria nu îi iartă pe vinovați,
Zeci de mii de români deportați,
În veci nu vor fi uitați!"
, a fost mesajul suporterilor pe pagina de Facebook Uniți sub tricolor, care au primit interdicția de a intra pe stadion cu bannerul chiar de la oficialii Federației Române de Fotbal.

"E regretabil că astfel de mesaje comemorative și perfect inocente referitoare la eroii români sunt oprite la porți, bețele-n roate fiind puse în primul rând de cei care reprezintă interesele federației", au spus reprezentanții suporterilor.

Mesajul a fost afișat în centrul Astanei.

Federația Română de Fotbal este condusă de Răzvan Burleanu. Absolvent al SNSPA, Burleanu a ajuns șef la FRF după ce, cu o zi înaintea alegerilor, fostul fotbalist Gică Popescu a fost condamnat la închisoare. Burleanu conduce FRF fără a avea experiență în fotbal, ajungând să ocupe cea mai înaltă funcție în fotbalul românesc la doar 30 de ani. Din CV-ul său aflăm că este doctor în domeniul politicilor și strategiilor de securitate susținute la Universitatea Națională de Apărare, că a lucrat în cadrul Primăriei Munincipiului Bacău, în Comisia Juridică a Parlamentului României și a fost consilier prezidențial la Departamentul pentru minorități pe vremea lui Băsescu. Pe data de 17 decembrie 2009 a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în Grad de Cavaler. Toate acestea, rețineți, până în 30 de ani.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews