„Apostolul Eminescu” și „marele Duhovnic al Ortodoxiei românești”, Părintele Justin, omagiați împreună la Iași și Petru Vodă de reprezentanții Mitropoliilor Moldovei și Bucovinei și ai Basarabiei

Pentru Basarabia, Eminescu a fost ca un apostol al românismului în anii '80 iar Părintele Justin, „marele Duhovnic al Ortodoxiei românești", un demn continuator al lui, dupâ 1990, a spus Episcopul Basarabiei de Sud la pomenirea a 130 de ani de la trecerea la veșnicie a lui Mihai Eminescu și la șase ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Justin Pârvu, slujbă săvârșită la Mănăstirea Petru Vodă în prezența a sute de credincioși veniți din întreaga țară și din Basarabia română. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria-Neamț și un sobor de preoți și diaconi, informează Doxologia.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii corului Byzantion alături de părinții monahi ai mănăstirii, conduși de psaltul Adrian Sârbu și monahul Filotheu Bălan.
În predica rostită de Preasfințitul Basarabiei de Sud, ierarhul a arătat că pomenirea aceasta a fost făcută atât pentru părintele duhovnic Justin cât și pentru cei care s-au jertfit pentru Dumnezeu și neam: „O zi importantă din calendarul Bisericii noastre, trebuie să ne aducem aminte și de cei de demult și de cei de astăzi. Toți s-au jertfit, toți au slujit pe Dumnezeu în felul lor, toți au știut să poarte Crucea neamului și toți sunt înaintea tronului Preasfintei Treimi și de acolo se roagă pentru noi. Dumneavoastră sunteți astăzi mărturie a dragostei și a slujirii jertfelnice pe care a avut-o părintele Justin, pentru că iată, după trecerea lui la Domnul, veniți aici (n.r. la mormântul părintelui Justin Pârvu) nu doar în ziua pomenirii părintelui ci și în multe alte momente, pentru a vă aduce aminte de glasul lui blând, de dragostea lui și de curajul pe care ni l-a dat fiecăruia dintre noi”, citează portalul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Basarabiei de Sud dimpreună cu părinții slujitori, au oficiat slujba Parastastului pentru arhimandritul Justin Pârvu, pentru eroii țării dar și pentru Mihai Eminescu, împlinindu-se astfel 130 de ani de la trecerea la veșnicie a poetului național. Părintele Justin Pârvu a trecut la Domnul la vârsta de 94 de ani, pe 16 iunie 2013 și este înmormântat lângă ctitoria lui, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Mănăstirea Petru Vodă, închinată martirilor și mărturisitorilor din închisorile bolșevice. Locul mormântului certifică înainte vederea celui supranumit Duhovnicului României. Ales de Părintele Justin cu mai mult timp înainte de moarte, mormântul se află chiar sub fresca care înfățișează Pogorârea Sfântului Duh, la praznicul căreia s-a dus la Ceruri în urmă cu șase ani. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea părintelui duhovnic, moment pentru omagierea căruia vineri, 14 iunie 2019, la Muzeul Unirii din Iași, a avut loc lansarea albumului „Duhovnicul - 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea”. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței publice omagiale „Moștenirea părintelui Justin”, transmite Doxologia.

Publicul ieșean a asistat în număr mare la conferința omagială „Moștenirea părintelui Justin”, activitate organizată la împlinirea a șase ani de la trecerea la cele veșnice a duhovnicului Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț. În cadrul evenimentului au luat parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, stavrofora Justina Bujor, stareța Mănăstirii Paltin, scriitoarea Magda Ursache, Marin Răducă, fost deținut politic în vârstă de 97 de ani și autoarea volumului „Duhovnicul. 100 de ani cu Părintele Justin.”, Cristina Nichituș Roncea. Moderatorul întâlnirii a fost dr. Corneliu Ciucanu de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – filiala Iași.
„Părintele Justin a moștenit Biserica Ortodoxă în care s-a botezat, în ea (n.r. Biserică) s-a călugărit, în ea a fost hirotonit și în Biserica Ortodoxă a fost înmormântat și preaslăvit de credincioșii care îl cunosc, de ucenicii lui. Părintele Justin ne-a dat această mare moștenire pentru că a purtat Biserica cu el oriunde a fost. Atunci când a fost în temniță, Biserica a fost cu el. Îmi amintesc momentul de la Gherla, când pe pieptul unui muribund a săvârșit Sfânta Liturghie. Părintele Justin spovedea, împărtășea și făcea dezlegări, învățând cuvântul lui Dumnezeu. De ce? Pentru că așa l-a învățat pe el Biserica! La rândul lui, a predat această moștenire cu aceasta lucrare, cu sfânta mănăstire pe care părintele a ctitorit-o, de la Petru Vodă” a relatat părintele stareț Hariton Negrea în cadrul conferinței.
„Mulțumirile noastre de suflet merg către părintele Justin, care ne-a primit nu oricum, ci ca fii duhovnicești ai lui, și totodată ne-a primit cu aparatul foto în mână. Pentru mine, înregistrarea momentelor a fost pentru a le nu uita niciodată. Privind retrospectiv, fotografiile pe care le-am realizat le privim ca pe icoane. Ne uităm la părintele și știm că el e acolo, e prezent și ne ascultă. Nu numai că ne ascultă ci ne și îndeplinește gândurile pentru că el ne știe gândurile și rugăciunile fără să le rostim. Știe mai bine decât noi de ce avem nevoie și minunile părintelui Justin le resimțim în fiecare zi” a arătat în cadrul evenimentului autoarea volumului, Cristina Nichituș Roncea.

Albumul omagial, lansat la începutul lunii iunie în cadrul Salonului de carte „Bookfest” de la București, cuprinde, alături de fotografii, pastorale ale părintelui Justin Pârvu și evocări ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul și ale unor apropiați ai marelui duhovnic, precum maica stareță Justina Bujor, părintele stareț Hariton Negrea dar și monahul Filotheu Bălan, fost secretar personal al părintelui Justin, scriu redactorii Doxologia.
Vedeți aici mai multe fotografii de la pomenirea Parintelui Justin si a lui Mihai Eminescu, la Petru Vodă.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Basarabia
Locații: Mănăstirea Petru-Vodă
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)