ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.08/08:10 Blocat la graniță de autoritățile moldovene, George Simion face un apel către politicienii de pe ambele maluri ale Prutului. Militantul pentru Unire le cere acestora „să denunțe aberația asta de a ține în viață de la București un stat creat de Stalin și Hitler și condus de bandiți ca Plahotniuc care țin în sărăcie și teroare peste 3 milioane de frați.” Redăm întreg mesajul postat pe pagina sa de Facebook miercuri dimineața.

„Marșul Centenarului a reușit să treacă Prutul! Trebuie ajutat să ajungă sâmbătă la Chișinău. 

Eu nu am fost lăsat să trec. După zeci de minciuni și propuneri scandaloase de genul treceți doar jumate/trei sferturi din voi, până la urmă ne-a fost propus să treacă toți, în afară de mine.

Eu am fost cel care a insistat să acceptăm această variantă, pentru că nu puteam să îmi țin frații a treia noapte să doarmă în câmp deschis.

Din cauza noastră și a manifestației de sâmbătă 12:00, sunt alte zeci, poate sute de cetățeni români întorși din drum, îi văd la frontiera, unde sunt acuma. Întocmai ca în 27martie2009/Voronin.

Fac un apel la toți politicienii de pe ambele maluri ale Prutului să se trezească măcar în al 12-lea ceas și să denunțe aberația asta de a ține în viață de la București un stat creat de Stalin și Hitler și condus de bandiți ca Plahotniuc care țin în sărăcie și teroare peste 3 milioane de frați.

Fac un apel la Mișcarea de opoziție de la Chișinău să ni se alăture sâmbătă, pentru că avem același dictator cu care ne luptăm iar soluția este una singură: UNIREA.

Fac un apel la toți unioniștii să înțeleagă că în aceste zile putem reuși să eliminăm odată pentru totdeauna granița nedreaptă de la Prut.

UNIREA FACE PUTEREA!”

ACTUALIZARE 28.08/ 21:00 Marșul Centenarului a trecut Prutul! Încă reținut la Leușeni de vameșii moldoveni în urma unei interdicții de intrare în Republica Moldova, George Simion scrie pe pagina sa de Facebook: „Marșul merge mai departe! Asta e tot ce contează! Nu am cedat și am câștigat!”

Ceilalți participanți la Marșul Centenarului se îndreaptă spre Chișinău, unde la 1 septembrie va avea loc o manifestare unionistă de proporții, în Piața Marii Adunări Naționale. 


ACTUALIZARE 28.08/ 18:25 „Toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin domnul Simion George, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”, anunță Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, într-o precizare de presă. 

„Precizăm că deși au dreptul să traverseze frontiera, reprezentanții grupului refuză să o facă la moment, încercând să forțeze prin gestul lor autoritățile să anuleze interdicția aplicată cetățeanului menționat. Așadar, motivul șederii lor între punctele de trecere nu are la bază refuzul Poliței de Frontieră de a le permite accesul.

 

Poliția de Frontieră are obligația de a asigura securitatea granițelor statului, de a face o analiza profesionistă a cazurilor în care în punctele de trecere a frontierei se prezintă persoane care dau semne ca nu respectă legislația țării noastre și de a lua deciziile care se impun în interesul asigurării depline a securității cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în text. 


ACTUALIZARE 28.08/16:10 Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la problemele întâmpinate de românii participanți la Marșul Centenarului, blocați între cele două state de autoritățile moldovenești, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova.

„Conform precizărilor instituției menționate, ”cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.”

Menționăm că aceasta a fost o decizie a autorităților Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova.

Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească a punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”, arată un comunicat al MAE.

Liderul Mișcării Acțiunea 2012, George Simion, anunță că grupul de români este pe punctul de a intra în greva foamei, după 48 de ore de blocaj pe graniță. 

ACTUALIZARE 28.08./09:00 Tinerii din dreapta și din stânga Prutului care au participat la Marșul Centenar au rămas în continuare blocați la Vama Albița, dormind pentru a doua noapte consecutivă în corturi.


Autoritățile au anunțat că îi lasă doar pe cetățenii moldoveni să treacă granița, nu și pe cei români, care au primit și interdicție.

Unioniștii au blocat o bandă de pe podul ce face legătura între cele două maluri.  Liderul Mișcării Acțiunea 2012, George Simion, a scris că „Nu ne pot ei interzice, cât putem noi rezista”.

ACTUALIZARE 27.08/09:05 Participanții la Marșul Centenar au rămas blocați între cele două granițe, deoarece Guvernul de la Chișinău refuză să-i lase să treacă Prutul.

Reprezentanții Marșului au decis să trimită o delegație formată din trei membri care sunt cetățeni ai Republicii Moldova ca să ajungă la un numitor comun cu frontiera moldovenească.

În urma acestei decizii, polițiștii de frontieră de la granița din Republica Moldova au declarat că nu acceptă niciun cetățean moldovean să se întoarcă acasă, informează 10TV.

Participanții au dormit în corturi în zona vămii Albița.

 
Știrea inițială


Participanții la Marșul Centenar, respectiv 100 de cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, au fost opriți la punctul de trecere a frontierei  Iași - Ungheni. Este vorba despre participanții la Marșul Centenar, pornit de la Alba Iulia.

Oamenii adunați la frontieră s-au arătat nemulțumiți de refuzul polițiștilor de frontieră de a le deschide hotarul. Potrivit unioniștilor, polițiștii erau înarmați și însoțiți de câini.

„Nu ne lasă să trecem fiindcă așteaptă ordinul domnului Plahotniuc. Domnule Plahotniuc, lăsați-ne sa trecem! Sunt familii cu copii aici. Retrageți-vă câinii și lăsați-ne să trecem! Peste o sută de oameni stau blocați în laberint . După ce am mers sute de kilometri, am rămas blocați. Venim după o săptămână și suntem obosiți”, a declarat liderul Platformei Civice „Acțiunea 2012”, George Simion.

Ulterior, aceștia au plecat pe jos spre vama Albița. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova afirmă, într-un comunicat, că întâmpină probleme tehnice care îngreunează înregistrarea traversărilor de graniță.

„Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a postat pe site-ul oficial un mesaj în care scrie despre apariția unor dificultăți tehnice care îngreunează înregistrarea traversărilor de frontieră.

„În legătură cu apariția unor probleme tehnice la Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, în mai multe puncte de trecere pentru anumite intervale de timp se pierde legătura cu baza de date centrală. Astfel că înregistrarea călătorilor și mijloacelor de transport se desfășoară cu dificultate, iar acest fapt va condiționa creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei de stat. În prezent, o echipă de tehnicieni ai IGPF lucrează la remedierea problemei”, scrie în comunicat.
 
Pe 2 iulie, la Alba Iulia, s-a dat startul Marșului Centenar, acolo unde eprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Manifestația se va încheia pe 1 septembrie la Chișinău.