ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă grădiniță de copii din Republica Moldova, reparată din fonduri românești a fost inaugurată de 1 martie în satul Abaclia, din raionul Basarabeasca. Sugestiv, grădinița poartă denumirea „Mărțișor” încă din perioada sovietică. Până în prezent, Guvernul de la București a alocat 20 de milioane de euro pentru renovarea și dotarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. 
 
Din acești bani, grădiniței de la Abaclia i-au revenit aproape 28 de mii de euro, cheltuiți pentru izolare termică, reparația fațadei, pavarea curții, precum și alte lucrări de renovare. 
 
Fondurile românești sunt derulate prin intermediul unui Program de asistență tehnică și financiară pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova, administrat de Fondul de Investiții Sociale de la Chișinău. Directorul acestuia, Mircea Eșanu, a subliniat la Abaclia că:
 
„Așa cum s-a întâmplat în satul Abaclia, unde grădinița a devenit atât de atractivă încât seara copiii spun că nu vor să meargă acasă, situația s-a schimbat în peste 800 de instituții preșcolare din Republica Moldova, sau în fiecare a doua grădiniță a fost renovată în fonduri românești”.
 
La inaugurarea grădiniței „Mărțișor” a fost prezent și ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă. La sfârșitul anului trecut, acesta anunța că valoarea creditului nerambursabil oferit pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova depășește suma investițiilor realizate de România în gazoductul Iași-Ungheni. 
 
„Este o comparație pe care merită să o ținem minte, fiindcă am vorbit mai mult de gazoduct decât de grădinițe. Totuși ele sunt mai importante decât gazele. Mi-aș dori ca toți partenerii noștri să ia exemplu de la Fondul de Investiții Sociale din Moldova”, a subliniat atunci Marius Lazurcă. 
 
În prezent, din acest credit urmează să fie finalizate lucrările la 25 de grădinițe de copii. Pe lângă cele 20 de milioane de euro, Guvernul României mai alocă însă alte 3 milioane, în această primară urmând să înceapă lucrările de reparație în alte 50 de instituții preșcolare din Republica Moldova. 
 Sursa foto: Radio Chișinău