Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o hotărâre de Guvern prin care 23 august să fie declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, transmite IPN, citată de Radio Chișinău.

Inițiativa transpune în legislație Rezoluția Parlamentului European din 2009, care subliniază importanța păstrării memoriei trecutului și reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. O Declarație a Parlamentului European din 2008 a proclamat data de 23 august ca Zi europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare. Potrivit acesteia, pacea și reconcilierea, bazate pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

În consecință, șefa Guvernului de la Chișinău a îndemnat populația și mass-media să marcheze data de 23 august printr-un moment de reculegere ținut la ora 20:00.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews