ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o hotărâre de Guvern prin care 23 august să fie declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, transmite IPN, citată de Radio Chișinău.

Inițiativa transpune în legislație Rezoluția Parlamentului European din 2009, care subliniază importanța păstrării memoriei trecutului și reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. O Declarație a Parlamentului European din 2008 a proclamat data de 23 august ca Zi europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare. Potrivit acesteia, pacea și reconcilierea, bazate pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

În consecință, șefa Guvernului de la Chișinău a îndemnat populația și mass-media să marcheze data de 23 august printr-un moment de reculegere ținut la ora 20:00.