Pe 5 iunie s-au împlinit 70 de ani de la cel mai mare val de deportări ale românilor dintre Prut și Nistru efectuate de regimul sovietic de ocupație după cel de-Al Doilea Război Mondial. A cincea ediție a evenimentului „Memoriile deportărilor” s-a desfășurat vineri la Filarmonica Națională din Chișinău, cu participarea unora dintre supraviețuitorii deportărilor staliniste sau a rudelor acestora. Foștii deportați au dat mărturii cutremurătoare despre Siberia și Gulag, dar și despre repercusiunile deportării asupra vieții lor ulterioare, transmite Radio România Chișinău.

„În anul 1970 am primit o scrisoare foarte stranie, mi se adresează un domn și mă întreabă dacă nu știu nimic despre Neonila Tiron care-i este soție și fiica sa Zinaida. A venit și a stat o lună la Chișinău, după care mi-a spus că are o foaie la un sanatoriu în Anapa și după asta se întoarce și vom trăi împreună pană la adânci bătrâneți, dar a murit acolo”, povestește Zinaida Timofti Gagiu, referindu-se la mama ei, Neonila Tiron, născută în satul Țareuca, raionul Orhei, reținută de securiști în 1946, judecată și deportată la cercul polar. 

„În anul 1941, familia noastră a fost deportată, dar de la gară tata a fost dus cu primul eșalon unde erau încarcați, iar mama și noi copiii am fost întorși înapoi, în anul 1945, după ce s-a sfârșit războiul. Deoarece mama acumulase careva averi, a fost condamnată pe 5 ani, iar noi, copiii, am rămas pe drumuri și apoi am ajuns la orfelinat”, își amintește Ion Harti, originar din satul Batâr, raionul Chimișlia, a cărui familie a trecut de trei ori prin calvarul deportărilor staliniste.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii de țărani basarabeni -bărbați, femei, copii și bătrâni-, confiscând averile rămase în urma lor. „Operațiunea Sud” a constituit apogeul terorii în massă, exercitate de autoritățile fostei U.R.S.S. în teritoriul românesc dintre Prut și Nistru.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews