ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 5 iunie s-au împlinit 70 de ani de la cel mai mare val de deportări ale românilor dintre Prut și Nistru efectuate de regimul sovietic de ocupație după cel de-Al Doilea Război Mondial. A cincea ediție a evenimentului „Memoriile deportărilor” s-a desfășurat vineri la Filarmonica Națională din Chișinău, cu participarea unora dintre supraviețuitorii deportărilor staliniste sau a rudelor acestora. Foștii deportați au dat mărturii cutremurătoare despre Siberia și Gulag, dar și despre repercusiunile deportării asupra vieții lor ulterioare, transmite Radio România Chișinău.

„În anul 1970 am primit o scrisoare foarte stranie, mi se adresează un domn și mă întreabă dacă nu știu nimic despre Neonila Tiron care-i este soție și fiica sa Zinaida. A venit și a stat o lună la Chișinău, după care mi-a spus că are o foaie la un sanatoriu în Anapa și după asta se întoarce și vom trăi împreună pană la adânci bătrâneți, dar a murit acolo”, povestește Zinaida Timofti Gagiu, referindu-se la mama ei, Neonila Tiron, născută în satul Țareuca, raionul Orhei, reținută de securiști în 1946, judecată și deportată la cercul polar. 

„În anul 1941, familia noastră a fost deportată, dar de la gară tata a fost dus cu primul eșalon unde erau încarcați, iar mama și noi copiii am fost întorși înapoi, în anul 1945, după ce s-a sfârșit războiul. Deoarece mama acumulase careva averi, a fost condamnată pe 5 ani, iar noi, copiii, am rămas pe drumuri și apoi am ajuns la orfelinat”, își amintește Ion Harti, originar din satul Batâr, raionul Chimișlia, a cărui familie a trecut de trei ori prin calvarul deportărilor staliniste.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii de țărani basarabeni -bărbați, femei, copii și bătrâni-, confiscând averile rămase în urma lor. „Operațiunea Sud” a constituit apogeul terorii în massă, exercitate de autoritățile fostei U.R.S.S. în teritoriul românesc dintre Prut și Nistru.