ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08:30 Voi fi președintele tuturor, celor de dreapta și de stânga, celor care vor cu UE și Rusia, a declarat prorusul Igor Dodon, după ce câștigarea alegerilor din Republica Moldova.

Acesta a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeană, Maia Sandu, și a promis că va lua în calcul dorințele celor care au votat-o pe aceasta. În schimb, el le-a cerut să calmeze spiritele, căci rezultatele îl dau clar pe el învingător.

„Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care mi-au încredințat viitorul lor și a acestei țări. Înțeleg responsabilitatea pe care o voi duce. Voi fi președintele tuturor, celor de dreapta și de stânga, cei care vor cu UE și Rusia. Vreau să mă adresez oponentei politice, Maia Sandu. Vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun, să vă mulțumesc pentru o campanie electorală dură. Nu avem însă nevoie de ură în societate. Celor care au votat-o pe Maia Sandu: voi lua în calcul toate dorințele dvs, dar haideți să liniștim spiritele. Diferența totuși este destul de mare. Sunt gata chiar mâine să avem o întrevedere ca să rezolvăm lucrurile”, a declarat Igor Dodon, potrivit agora.md.

Acesta a mai precizat că va fi inclusiv președintele moldovenilor din diaspora, deși aceștia au votat masiv pentru contracandidata sa: „stimați prieteni, vă stimez pe fiecare, chiar dacă ați votat împotriva mea. Începând de astăzi, sunt și președintele vostru. O să simțiți acest lucru”. 

ACTUALIZARE 23:45 Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova! În urma procesării a 97% din procese verbale, acesta acumulat 54,41% din voturi, iar Maia Sandu a acumulat 45,59%.

Astfel, deși mai sunt de număr circa 170 mii de voturi, totuși rezultatele îl indică pe Igor Dodon câștigător.

Dodon a acumulat 803.794 din cele 1.603.809 de opțiuni de vot realizate astăzi și la moment este noul președinte al Republicii Moldova.

 

ACTUALIZARE 23:00 Cinci secții de votare care au solicitat și au obținut dreptul de a-și prelungi programul. Acestea sunt cele din București (România), Tel Aviv (Israel) și Treviso (Italia), dar și două secții din municipiile Chișinău și Bălți.

Rezultate parțiale după procesarea a 93% din procesele verbale înregistrate: Igor Dodon 55,8%, Maia Sandu 44,2%

ACTUALIZARE 22:30 CEC a procesat peste 84% din procesele verbale înregistrate. La acest moment Igor Dodon a acumulat 56,51%, iar Maia Sandu are 43,49% din voturi.

Președinta CEC, Alina Russu, regretă că nu și-au putut realiza dreptul la vot cetățenii din diaspora moldovenească. „Regretăm situația creată. Noi am organizat secțiile de votare după normele Codului electoral. O secție de vot poate fi constituită cu maxim 3.000 de alegători. Am ținut cont de înregistrarea în prealabil a 3.570 de persoane din diasporă și participarea la alegerile din 2014 – când au participat peste 73.000 de oameni. Înțelegem nemulțumirea cetățenilor. O lecție care trebuie învățață”, a declarat Russu, în cadrul unei conferințe de presă.

ACTUALIZARE 22:15 Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 858.851 de voturi valabil exprimate, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a obținut în cursa electorală pentru președinție 57,92% din voturi, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, 42,08% din voturi. 

ACTUALIZARE 21:00 21:08 – „Ați demonstrat o mobilizare extraordinară. Mulțumesc moldovenilor din diasporă care au parcurs sute și mii de kilometri. Din păcate, alegerile au fost organizate prost”, sunt primele declarații ale Maiei Sandu după închiderea secțiilor de votare din Republica Moldova. „Sunt încrezătoare”, a adăugat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, imediat după încheierea alegerilor.

În fața Comisiei Electorale Centrale se desfășoară în aceste momente un protest față de lipsa buletinelor de vot la secțiile din străinătate.

ACTUALIZARE 20:00 – Aproape 200.000 de persoane în plus au votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. 

ACTUALIZARE 19:15 Buletinele de vot de la secțiile de vot din străinătate au început să se epuizeze, secția de la Ambasada Republicii Moldova din București a folosit toate cele 3.000 de buletine de vot și a fost închisă. Alte secții de vot din străinătate unde se termină buletinele de vot sunt în Irlanda, Marea Britanie și în Italia, dar există semnale că există o situație asemănătoare și în Germania. La secția de votare din Londra au fost depuse 678 de contestații din partea cetățenilor care nu au putut să își exercite dreptul de vot din cauza epuizării buletinelor. Buletinele de vot se vor epuiza și în Canada foarte curând, anunță reprezentanții diasporei de acolo. În Franța au mai rămas buletine de vot doar la secția deschisă la Strasbourg.

ACTUALIZARE 19:00 Prezența la vot a depășit 50%, dintre care peste 7% la secții de votare în străinătate.

Până la această oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 108.000 (7,2%) la secții de votare din străinătate.

Până la ora 16:00, în Italia au votat 28.000 de cetățeni moldoveni, în România — peste 10.000, în Rusia — circa 6.000 și în Franța peste 6.000.

La Dublin, în Irlanda, buletinele de vot au fost epuizate încă în jurul orei 15:00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), buletinele de vot s-au epuizat de asemenea la Stratford și Bologna, și sunt pe cale să fie epuizate la București și la Moscova.

ACTUALIZARE 18:00 „La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota", a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru", a adăugat candidata proeuropeană.

Ea a mai anunțat că va depune plângere penală împotriva celor doi demnitari „pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție".

ACTUALIZARE 17:00  „Oamenii din diaspora stau la rânduri enorme pentru a vota!", a postat Maia Sandu pe Facebook, însoțindu-și textul cu două fotografii în care se pot vedea cozi de sute de persoane așteptând să voteze în străinătate.

„În unele secții de votare din afara țării numărul buletinelor de vot e pe sfârșite. Nu plecați. Iar pentru fiecare vot obstrucționat în afara țării, sunați acasă și aduceți două voturi aici, în țară!", a mai scris candidata proeuropeană.

„Nu pot ei fura, cât putem noi vota!", și-a încheiat ea mesajul de pe Facebook.

ACTUALIZARE 13:30 Peste 4.000 de moldoveni au votat în România până la ora 12:00, dintre care 1.600 în București

Peste 4.000 de cetățeni moldoveni au votat până la ora 12:00 la cele 11 secții de votare deschise în România, aproximativ 1.600 dintre aceștia votând în București, ude la Ambasada Republicii Moldova este o coadă de câteva sute pe persoane.

„Până în prezent (ora 12:00, n.r.), pe teritoriul României și-au exercitat dreptul de vot peste 4000 de persoane, deci ma mult decât la alegerile precedente, în București în jur de 1600 de de persoane dintre care o 1.100 la sediul Ambasadei și 500 la sediul Consulatului. Profit de acestă ocazie, pentru că avem temeri că nu vor ajunge buletinele de vot la sediul Ambasadei, pentru a încuraja cetățenii Republicii Moldova să se prezite la vor la secția consulară în ceea ce privește Bucureștiul”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.

ACTUALIZARE 12:30 Candidata proeuropeană Maia Sandu și-a exercitat dreptul al vot, s-a arătat încrezătoare în șansele de a câștiga scrutinul, a îndemnat toată lumea să meargă la vot și a mulțumit tuturor cetățenilor pentru mobilizare, în special celor din diasporă, scrie site-ul de știri Unimedia.

"Am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit și de care sunt impresionată. Am demonstrat că suntem mulți și suntem puternici. Este important să fim vigilenți, să nu le permitem să ne fure votul. Să demonstrăm că putem," a declarat Maia Sandu după vot.

"Am votat pentru oamenii minunați ai acestei țări, pentru oamenii care cred în corectitudine, adevăr, muncă cinstită, adevăr și bun simț," a mai afirmat Sandu, citată de site-ul serviciului public de radiodifuziune și televiziune din Republica Moldova.

„Mulțumesc celor care au luptat și s-au mobilizat. În special mulțumesc diasporei, care parcurg sute și mii de km pentru a vota. Eu cred că este destul de bună mobilizarea, este un fenomen pe care nu l-am mai urmărit. Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câștiga”, a adăugat candidata. 

ACTUALIZARE 11:45  Candidatul prorus Igor Dodon și-a exercitat votul, declarând la secția de votare că a "votat pentru viitorul Republicii Moldova" și s-a arătat încrezător în șansele sale de a câștiga în turul doi al scrutinului prezidențial, notează site-ul de știri Unimedia.

„Este o zi istorică. Am votat pentru viitorul țării noastre. Sunt ferm covins că Moldova are viitor, va fi independentă, integră, suverană. Am votat pentru copiii noștri, împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii șapte ani," a declarat Dodon.

ACTUALIZARE 11:05
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a votat duminică în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, declarând că și-a exprimat opțiunea pentru candidatul care „a susținut că va menține drumul european" al Chișinăului.

ACTUALIZARE 10:55 Nicolae Timofti, președintele în exercițiu, și-a exercitat dreptul la vot și a declarat că votat pentru „binele țării, liniște și pace în Republica Moldova,” adăugând că își dorește „un președinte care să reușească ceea ce nu am reușit noi," scrie site-ul de știri Unimedia.

„Îmi doresc să fie un președinte care să reușească ceea ce nu am reușit noi. Să fie schimbări mai bune. În primul rând îmi doresc ca cetățenii noștri să fie bine asigurați. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta țării”, a declarat Timofti.

ACTUALIZARE 07:00  Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor avea la dispoziție 100 de secții de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului. 

Știre inițială

Peste trei milioane de alegători sunt chemați la urne duminică în Republica Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidențial, având de ales între candidatul prorus Igor Dodon și Maia Sandu, politician proeuropean.


 Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor avea la dispoziție 100 de secții de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.

Cei care sunt aflați la studii sau sunt stabiliți în România pot vota la una dintre cele 11 secții deschise în zece orașe. Astfel, două secții de vot sunt în București — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O altă secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota și la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova, informează Unimedia.

 În primul tur de scrutin al alegerilor, desfășurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obținut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezența la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSDM, stânga).

Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câștiga și în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obține 44.4%, informează Radio Chișinău.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eșantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.

Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievați și reprezentanți ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obținut peste 75% din voturi la secțiile de peste hotare.