ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20: 45 Socialiștii lui Igor Dodon au ieșit pe primul loc la alegerile din Republica Moldova, obținând 31% din voturi. Blocul ACUM a ieșit pe locul doi, dar va fi depășit de Partidul Democrat la numărul de mandate, ca efect al sistemului electoral.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut aproape o treime din mandatele de deputat în circumscripția națională, în urma alegerilor parlamentare desfășurate duminică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC),  până ieri la amiază au fost centralizate 99,39% din procesele verbale ale secțiilor de votare, iar datele preliminare indică faptul că PSRM, al președintelui Igor Dodon (pro-rus), a obținut 31,21% din voturi. Pe poziția a doua se clasează principala formațiune politică de opoziție, blocul electoral pro-european ACUM, care a beneficiat de susținerea a 26,67% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat (PDM), al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 23,75%. Cea de-a patra formațiune politică care intră în legislativul de la Chișinău în urma votului pe liste este Partidul Șor (care reprezintă populația rusofonă n.r.) care a obținut 8,35%. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a obținut 3,75% din voturi, sub pragul electoral de 5%, și nu va face parte din Parlament.
ACTUALIZARE 18:10 Alegerile legislative care s-au desfășurat duminică în Republica Moldova s-au desfășurat în general „fără mari incidente”, într-un mod profesionist și transparent, a existat o concurență reală și drepturile fundamentale au fost respectate, a apreciat luni Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat scrutinul, transmit dpa, EFE și AFP.

Cu toate acestea, au existat „acuzații” privind transportul de alegători cu autobuzele și cumpărarea de voturi, a menționat într-o conferință de presă coordonatorul special și responsabilul misiunii de observare electorală a OSCE, Giorgi Tsereteli, scrie agerpres.ro.
 
ACTUALIZARE 16: 44  Liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, acuză Partidul Democrat, aflat la guvernare, la Chișinău, dar și pe alți competitori electorali, de coruperea alegătorilor.

După cum informează Radio Chișinău, Andrei Năstase și Maia Sandu au făcut apel la partenerii externi, în special la Uniunea Europeană, România și Statele Unite, să evalueze și să se pronunțe cu privire la alegerile de astăzi din Republica Moldova.
 
Rezultatele preliminare ale votului din circumscripțiile uninominale arată că Partidul Democrat a luat cele mai multe mandate de deputat, urmând Partidul Socialiștilor și Blocul „ACUM”. 
 
Partidul Democrat a câștigat cel puțin 18 mandate de deputat în circumscripțiile uninominale, PSRM - 16, Blocul „ACUM” - 12, candidații independenți - trei și Partidul „Șor”, pro rus - două.

Dacă democrații au luat cele mai multe mandate în nordul și sudul R. Moldova, socialiștii au câștigat mandate aproape în mod egal în toate regiunile, iar Blocul „ACUM” - preponderent în Centru.

ACTUALIZARE 25.02/10:30 Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare, publicate de Comisia Electorală Centrală duminică după ora 22, contorizând rezultatele din 270 secții de votare (12,5% din total), indică o înfrângere a coaliției pro-europene, care se constituie în opoziție numeroasă, și o victorie cu procentaje asemănătoare a Partidului Socialiștilor și a Partidului Democrat, de orientare pro-rusă.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a obținut 31,6% din voturi, Partidul Democrat din Moldova - 29,2%, Blocul Electoral ACUM - 18,8%, Partidul Politic „Șor” - 11,7%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova - 4,2%, Partidul Nostru - 1,8%, celelalte partide obținând scoruri aproape de 1%.

La alegerile parlamentare de duminică, 24 februarie, au participat circa un milion și jumătate de cetățeni ai Republicii Moldova, adică 50% din numărul celor cu drept de vot. Rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău se referă deocamdată doar la votanții din Republică, voturile sosite din străinătate urmând să se contorizeze ulterior. Numărul femeilor care și-au exercitat dreptul cetățenesc de a vota a fost mai mare decât al bărbaților cu aproximativ 10%, conform Comisiei Electorale Centrale.


Din punctul de vedere al reprezentanților Comisiei Electorale Centrale, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au desfășurat transparent și fără nereguli majore, informează Vocea Basarabiei. Organizația neguvernamentală „Promo-Lex” semnalează, însă, peste 500 de incidente raportate de observatorii săi, referitoare la încercări de influențare a votului prin mituirea votanților, aducerea în grup a votanților cu autocare organizate, agitație electorală în apropierea sau înăuntrul secțiilor de votare, încălcarea confidențialității votului, ș.a.m.d. 

La secțiile de votare din afara Republicii Moldova s-au prezentat circa 75 mii de alegători, dar rezultatele nu sunt finale, votarea rămânând deschisă la anumite secții din străinătate din cauza diferențelor de fus orar. Rezultatele actualizate vor fi date publicității de Comisia Electorală Centrală în cursul zilei de luni, 25 februarie.


Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura duminică, 24 februarie. 
 
Noutatea acestui scrutin constă în faptul că, pentru prima dată, alegerile parlamentare se desfășoară conform unui controversat sistem mixt: și pe liste de partid (50 deputați), și în circumscripții uninominale (51 deputați). Tot pentru prima dată, legea electorală a rezervat locuri speciale în Parlament pentru reprezentanții unor structuri teritoriale separate (Transnistria și Autonomia Găgăuză) și pentru reprezentanții emigrației moldovenești (din Europa, Rusia sau America), informează Europa Liberă.
 
O dată cu alegerile se va desfășura și un referendum consultativ despre reducerea numărului de deputați în Parlamentul Republicii, de la 101 la 61, conform portalului Vocea Basarabiei.

Partidele care concurează pentru ocuparea fotoliilor din Parlamentul Republicii sunt: Partidul Democrat din Moldova (al oligarhului Vladimir Plahotniuc), Blocul Electoral ACUM (pro-U.E.), Partidul Comuniștilor (pro-rus), Partidul Socialiștilor (al președintelui Igor Dodon), Partidul Politic „Șor” (al afaceristului Ilan Șor), Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru (Renato Usatîi), Partidul Național-Liberal, Partidul „Voința Poporului”, Partidul Regiunilor, Partidul „Democrația Acasă” (pro-Unire cu România), Mișcarea Profesioniștilor „Speranța”, Partidul „Patria”, Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal.

ONG-urile pro-europene care activează în Republică acuză suspiciuni de mituire a electoratului, de îngrădire a dreptului de vot, precum și utilizarea abuzivă a resurselor administrative sau modificarea din mers a legislației electorale, dar și reacții precum activismul stradal sau propaganda pe rețelele de social media.
 
În timp ce Rusia îi acuză pe americani că ar interveni în afacerile interne ale statelor suverane, susținând politicienii favoriți și intervenind în organizarea alegerilor, Ambasada SUA din Chișinău avertizează că „la fel ca și în trecut, după alegeri s-ar putea să aibă loc demonstrații publice de amploare”, conform Vocea Basarabiei.
 
Potrivit agenției Moldpres, alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4000 de observatori interni și internaționali, fiind mobilizați și 8000 de polițiști care vor veghea ordinea publică.