ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu - 38,71%, informează miercuri Radio Chișinău și Unimedia.

Potrivit datelor online prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Igor Dodon a acumulat 680.550 de voturi, iar Maia Sandu 549.152 de voturi, urmând ca cei doi să se confrunte în turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc în 13 noiembrie.

Pe locul trei după primul tur s-a situat candidatul formațiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubașenco (6,03% din voturi), fiind urmat de Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European (PPEM, cu 3,11%) și Mihai Ghimpu, din partea Partidului Liberal (PL, cu 1,8%).

În ceea ce-i privește pe candidații independenți, Valeriu Ghilețchi a obținut 1,08% din voturi, Maia Laguta — 0,76%, iar Silvia Radu — 0,37%, în timp ce candidatul Partidului "Dreapta", Ana Guțu, a obținut 0,17% din voturi.

Este pentru prima dată după aproape 20 de ani când președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de alegătorii din republică.