ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Ideologul rus Alexandr Dughin a vorbit ieri, pe canalul său de youtube, despre relațiile dintre România și Moldova, respectiv Rusia.

Dughin a afirmat că Moldova ar trebui să unească culturile românești și rusești.

"Oare de ce nu ar renaște cultura comună moldo-română, fiind adus astfel un omagiu nu doar lui Eminescu, dar și lui Nae Ionescu, Mircea Eliade și genialului și inegalabilului Lucian Blaga. De ce nu ne-am aminti de filosofii-isihaști din cercul "Rugul Aprins”, tradiționaliștii și atoniții, care îl studiau pe Guenon și moștenirea călugărilor din Optina? De ce nu ne-am aminti și de Paisie Velicikovski, care a renăscut viața monahală în România și Rusia?”, se întreabă Dughin, conform Sputnik Moldova.

În mesajul său de pe youtube, Dughin susține că moldovenii se simt legați de Rusia, dar asta nu înseamnă că ei vor să se îndepărteze de România.

"Situația din Moldova este de mult într-un punct mort. Frumosul popor ortodox moldovean crede în mod consistent că destinul său este legat de Rusia și alegere euro-asiatică a poporului este confirmată de fiecare dată în alegeri.

Dar asta nu înseamnă că moldovenii vor să se îndepărteze de cele mai apropiate rude ale lor, românii, cu care au mii de legături: limba, religia, psihologia, miturile și legendele", a spus Dughin. 
 
Ideologul i-a criticat pe liderii pro-ruși din Moldova, despre care au spus că nu au cultură și utilizează retorica nostalgiei după trecutul sovietic, ceea ce provoacă reacții de respingere din partea tinerilor.

„Elitele liberale oferă mereu alternative false: fie Moscova, fie București, cea de a doua însemnând, de fapt, Uniunea Europeană. Astfel, societatea este dezbinată, apar lozinci extremiste, iar o nouă criză este garantată”, afirmă Dughin.

"În Moldova trebuie adunat și unificat tot ce înseamnă Rusia ortodoxă profundă și România profundă. Nu trebuie să alegem, ci să unificăm, să reînviem și să reafirmăm cele mai sublime orizonturi ale înrudirii duhovnicești ale popoarelor ortodoxe”, a conchis Aleksandr Dughin.