ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Alianța Noastră România (ANR) a emis un comunicat cu privire la celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel, ANR vorbește despre importanța Unirii Basarabiei cu România, eveniment pe care îl consideră un „act istoric legitim, cu o profundă semnificație și cu un rol major în constituirea statului național unitar român." 

Alianța Noastră România este alături de toți românii care sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și care mărturisesc jertfa soldaților ce au murit în Războiul de Întregire. În același timp, ANR evidențiază rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în slujirea idealului național și spune că românii trebuie să ia ca exemplu spiritul de solidaritate care i-a însuflețit pe conducătorii românilor, în frunte cu Regele Ferdinand și Regina Maria.

De asemenea, Alianța Noastră atrage atenția asupra pericolelor care pândesc astăzi moștenirea lăsată nouă de marii înaintași de la 1918 și  subliniază importanța unei reveniri cât mai grabnice la spiritul de unitate națională.

Iată textul integral al comunicatului ANR:

Unirea Basarabiei cu România a fost un act istoric legitim, cu o profundă semnificație și cu un rol major în constituirea statului național unitar român. Astfel, Basarabia este prima provincie română care, în anul 1918,  s-a unit „pentru totdeauna cu mama sa România”.

Hotărârea Sfatului Țării de la Chișinău din 27 Martie 1918 și deciziile similare ulterioare de la Cernăuți (15 Noiembrie 1918) și de la Alba-Iulia (1 Decembrie 1918) au asigurat baza politico-reprezentativă și juridică a României Întregite, în deplină concordanță cu principiul wilsonian al dreptului de autodeterminare al popoarelor.

Alianța Noastră este alături de toți românii din Țară și de pretutindeni care sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și care, cu respect, pietate și recunoștință, pomenesc și mărturisesc jertfa soldaților români de pe toate fronturile de luptă ale Războiului de Întregire din perioada 1916-1919. Trebuie avut mereu ca exemplu spiritul de solidaritate care i-a însuflețit pe conducătorii românilor, în frunte cu Regele Ferdinand și Regina Maria, în acea perioadă de restriște dar și de entuziasm național. Idealul României Mari a fost asumat responsabil de către clasa politică a acelor ani, un rol determinant fiind cel al Bisericii Ortodoxe Române, care a conlucrat cu factorii politico-militari, alături de Biserica Greco-Catolică din Ardeal, întru slujirea idealului național.

Alianța Noastră atrage atenția, cu îngrijorare, la pericolele care pândesc astăzi moștenirea lăsată nouă de marii înaintași de la 1918. Este necesară, în acest context, o revenire cât mai grabnică la spiritul de unitate națională, denunțând hotărât acțiunile nechibzuite ale unor factori politici sau propagandistici care întrețin o atmosferă de învrăjbire din ce în ce mai pregnantă în societatea românească și care se opun flagrant spiritului fratern ce ar trebui renăscut cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri.

În ce ne privește, vom acționa în continuare pentru susținerea valorilor afirmate în actul nostru fondator, Proclamația din 27 Martie 2016, militând constant pentru reîntregirea țării, unitatea tuturor forțelor naționale și apărarea drepturilor civile, social-politice, economice, patrimoniale și culturale ale  românilor de pretutindeni.

Trăiască Basarabia română!