Partidul Alianța Noastră România (ANR) a emis un comunicat cu privire la celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel, ANR vorbește despre importanța Unirii Basarabiei cu România, eveniment pe care îl consideră un „act istoric legitim, cu o profundă semnificație și cu un rol major în constituirea statului național unitar român." 

Alianța Noastră România este alături de toți românii care sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și care mărturisesc jertfa soldaților ce au murit în Războiul de Întregire. În același timp, ANR evidențiază rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în slujirea idealului național și spune că românii trebuie să ia ca exemplu spiritul de solidaritate care i-a însuflețit pe conducătorii românilor, în frunte cu Regele Ferdinand și Regina Maria.

De asemenea, Alianța Noastră atrage atenția asupra pericolelor care pândesc astăzi moștenirea lăsată nouă de marii înaintași de la 1918 și  subliniază importanța unei reveniri cât mai grabnice la spiritul de unitate națională.

Iată textul integral al comunicatului ANR:

Unirea Basarabiei cu România a fost un act istoric legitim, cu o profundă semnificație și cu un rol major în constituirea statului național unitar român. Astfel, Basarabia este prima provincie română care, în anul 1918,  s-a unit „pentru totdeauna cu mama sa România”.

Hotărârea Sfatului Țării de la Chișinău din 27 Martie 1918 și deciziile similare ulterioare de la Cernăuți (15 Noiembrie 1918) și de la Alba-Iulia (1 Decembrie 1918) au asigurat baza politico-reprezentativă și juridică a României Întregite, în deplină concordanță cu principiul wilsonian al dreptului de autodeterminare al popoarelor.

Alianța Noastră este alături de toți românii din Țară și de pretutindeni care sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și care, cu respect, pietate și recunoștință, pomenesc și mărturisesc jertfa soldaților români de pe toate fronturile de luptă ale Războiului de Întregire din perioada 1916-1919. Trebuie avut mereu ca exemplu spiritul de solidaritate care i-a însuflețit pe conducătorii românilor, în frunte cu Regele Ferdinand și Regina Maria, în acea perioadă de restriște dar și de entuziasm național. Idealul României Mari a fost asumat responsabil de către clasa politică a acelor ani, un rol determinant fiind cel al Bisericii Ortodoxe Române, care a conlucrat cu factorii politico-militari, alături de Biserica Greco-Catolică din Ardeal, întru slujirea idealului național.

Alianța Noastră atrage atenția, cu îngrijorare, la pericolele care pândesc astăzi moștenirea lăsată nouă de marii înaintași de la 1918. Este necesară, în acest context, o revenire cât mai grabnică la spiritul de unitate națională, denunțând hotărât acțiunile nechibzuite ale unor factori politici sau propagandistici care întrețin o atmosferă de învrăjbire din ce în ce mai pregnantă în societatea românească și care se opun flagrant spiritului fratern ce ar trebui renăscut cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri.

În ce ne privește, vom acționa în continuare pentru susținerea valorilor afirmate în actul nostru fondator, Proclamația din 27 Martie 2016, militând constant pentru reîntregirea țării, unitatea tuturor forțelor naționale și apărarea drepturilor civile, social-politice, economice, patrimoniale și culturale ale  românilor de pretutindeni.

Trăiască Basarabia română!


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews