ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Chișinău a decis să îl recheme în țară pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Dumitru Braghiș, mai mulți experți considerând că ar putea fi vorba de o înțelegere între președintele Igor Dodon și coaliția de guvernare proeuropeană.

Pentru Dodon este necesar „de a numi la Moscova o persoană în care să aibă încredere totală. Cred că el a făcut un târg cu actuala majoritate de a obținut acest post. Poate că a obținut nu numai acesta pentru oamenii săi, în schimbul semnării decretelor pentru alți ambasadori care vor fi trimiși în alte capitale. Deci, asistam la un târg cu posturile de ambasadori, iar acesta este un element nou în ceea ce privește desemnarea ambasadorilor în Republica Moldova. Eu cred că guvernarea cedează direcția rusă în favoarea lui Dodon", a declarat fostul ambasador la Moscova Anatol Țăranu.

Un alt fost ambasador în Rusia, Vladimir Țurcan, consideră că în locul lui Braghiș ar putea fi desemnată o persoană din anturajul președintelui Igor Dodon. „Nu cunosc niciun motiv care ar servi drept temei suficient pentru asemenea decizie radicală, în condițiile în care Rusia este un partener-cheie, iar procedura de numire a ambasadorilor, cum vedem, este una încă neclarificată. Când rechemi pe cineva fără să dai o explicație, mie acest lucru mi se pare, pur și simplu, urât și demotivant pentru cei care își fac meseria corect și eficient”, a spus Vladimir Țurcan.

Desemnarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova are în prezent o importanță decisivă, în condițiile în care Kremlinul insistă să atragă republica în Uniunea Euroasiatică, scrie Agerpres.