ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tânărul care a furat tricolorul României și steagul UE de pe fațada Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a fost pedepsit de justiția ucraineană cu o amendă de 27 de euro, informează agenția Bucpress.

Potrivit sentinței, fapta a fost comisă de un tânăr împreună cu un grup de prieteni. Instanța a considerat că Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”din Cernăuți (un ONG cu sediul pe strada pietonală O.Kobileanska) i-au fost aduse daune în sumă de 600 grivne, iar tânărul a fost amendat de stat cu suma de 850 de grivne, adică aproape 27 de euro.

Sâmbătă, 16 decembrie, un grup de tineri a furat tricolorul și drapelul Uniunii Europene de pe edificiul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Mai întâi, s-a furat drapelul național al României, iar apoi cel al Uniunii Europene. Răufăcătorii au lăsat pe fațada clădirii doar drapelul Statului Ucrainean. Conducerea Centrului Cultural Român s-a adresat către organele de drept  în legătură cu acest incident, punându-le la dispoziție înregistrările video în care sunt fixate detaliile actului de vandalism.
 
La vremea respectivă, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”  din Cernăuți,  Vasile Tărâțeanu a precizat că asemenea incidente nefericite își au explicația prin lipsa unor luări de atitudine a autorităților ucrainene, cum au fost cazurile pichetării Centrului Cultural Român  ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți de către forțele naționaliste ucrainene fără ca autoritățile să fi luat vreo atitudine față de aceste excese.