ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata rusă înrolează cetățeni moldoveni din Transnistria, iar drept dovadă servește o poză trimisă de un cititor pe adresa portalului informațional Deschide.MD, informația fiind confirmată de viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Gheorghe Balan. Asta în timp ce Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi o declarație privind „caracterul inviolabil” al neutralității Republicii Moldova, confirmând astfel obediența față de Moscova, care se arată extrem de iritată de intențiile unor state post-sovietice de a se apropia de NATO.

În fotografia publicată de Deschide.md apar mai mulți militari echipați în uniforme cu însemne rusești, care stau lângă niște corturi de campanie instalate la Tighina (Bender), oraș situat pe partea dreaptă a Nistrului, dar în subordinea administrației separatiste de la Tiraspol. Lângă corturi sunt arborate un drapel al Federației Ruse și altul al așa-ziselor forțe de menținere a păcii din Transnistria, aflate sub controlul Kremlinului. Tot acolo a fost întins un panou, pe care este scris: „Înrolăm, prin contract, cetățeni în serviciul militar al Federației Ruse”.
Desfășurarea unei campanii de înrolare în armata rusă la Tighina a fost confirmată de principalul negociator al Chișinăului în problema reglementării conflictului transnistrean, Gheorghe Balan, care declară însă că o reacție oficială va veni mai târziu. 

În același timp, Parlamentul a adoptat astăzi, cu o majoritate de 62 de voturi, o inițiativă a comuniștilor moldoveni, care ar trebui să reconfirme neutralitatea Republicii Moldova. Pe lângă comuniști, care sunt în opoziție, declarația a fost susținută de Partidul Socialiștilor, o altă formațiune pro-rusă din opoziție, dar și de Partidul Democrat, aflat la guvernare și condus din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc. 

Mai mult decât atât, cei care au votat această declarație s-au angajat să modifice legislația, pentru a confirma, cităm, „devotamentul față de principiul constituțional care stabilește că Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil, statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova și să depună  toate eforturile pentru menținerea și consolidarea statalității Republicii Moldova”. 

”62 de deputați astăzi au votat primul pas și noi vom face tot posibilul ca să convingem colegii să votăm interzicerea prin lege a organizațiilor care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon, lăsând limpede să se înțeleagă că este vorba și despre partidele sau organizațiile care pledează pentru Unirea cu România. 

Împotrivă s-au pronunțat Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, în coaliție democrații lui Plahotniuc, dar și opoziția parlamentară de dreapta, formată din Partidul Liberal Democrat al fostului premier Vlad Filat, judecat sub învinuire că ar avea tangențe cu furtul unui miliard din circuitul bancar al Republicii Moldova, precum și câțiva neafiliați, care au fondat un Partid Popular European din Moldova, condus de alt fost prim-ministru, Iurie Leancă. 

Miercuri, într-un interviu pentru postul TV de stat Rossia 24, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, a amenințat că Europa cu o criză majoră, în cazul aderării Georgiei și Ucrainei la NATO. Având în vedere că, odată cu declanșarea ostilităților din Donbas, Ucraina a blocat accesul militarilor ruși în Transnistria, trupele Moscovei din această regiune se confruntă cu o acută criză de ofițeri soldați, care asigură grosul contingentului de „pacificatori” instalați prin acordul de încetare a focului încheiat în 1992.  Așa-numita rotație a militarilor ruși din Transnistria a constituit, de altfel, una dintre principalele teme abordate de viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o la Chișinău la începutul acestei săptămâni.