ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋntr-un comunicat remis presei, Asociația 21 Decembrie 1989 „salută implicarea și efortul Guvernului României și ale Armatei pentru mobilizarea și transportarea la București a celor 3 răniți în urmă accidentului asemănat și de presă cu drama de la Colectiv. Desigur, sunt condiții mult mai bune de spitalizare la București decât la Chișinău – dar, dacă e vorba de arsuri pe 50% din corp, la Bruxelles sau Londra au și șanse de vindecare mai bune, nu doar de supraviețuire - și ar fi bine să fie TRANSFERAȚI acolo pentru că riscă să se complice pe aici, dată fiind starea gravă a celor 3 tinere paciente internate la Spitalul pentru Arși din București.
 
Iar Guvernul României poate face asta și noi îi cerem să sprijine în continuare transferul și tratarea tinerelor în străinătate, fără întârziere.
 
Nimeni nu-și poate asumă răspunderea unei decizii de NETRANSFERARE care nu ar avea rezultat bun și nu ar folosi celor 3 oameni răniți și nici nu ar sluji efortului de reintegrare europeană a Chișinăului. 

Subliniem că, indiferent dacă au sau nu acte de identitate, nu trebuie uitat faptul că toți 3 pacienții din Basarabia sunt cetățeni români, potrivit art. 5 din Constituția României fiind născuți din cetățeni ai Regatului României”, subliniază Asociația 21 Decembrie 1989, în comunicatul de presă. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, Adrian Stănculea, a declarat, potrivit Mediafax, că „starea pacientelor este destul de gravă, dar una dintre ele este în stare foarte gravă, fiind ventilată mecanic și intubată. Și celelalte două sunt intubate, au arsuri între 30 și 45 la sută din suprafața corpului, arsuri profunde și de căi respiratorii”.

Incendiul în care au fost rănite s-a produs sâmbătă, într-o clădire cu două etaje din apropierea Pieței Centrale din Chișinău, după ce într-o încăpere a explodat o butelie cu gaz.