ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoria sectorului Centru din Chișinău a respins vineri cererea de anulare a unei decizii prin care Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) a suspendat emisia postului „Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. Canalul rusesc de știri nu poate fi retransmis pentru că, potrivit deciziei adoptate de CCA la sfârșitul lunii mai, a manipulat opinia publică, punând în pericol securitatea informațională a Republicii Moldova. Paradoxal însă, aceeași autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului de la Chișinău a făcut abstracție de această motivație atunci când, la începutul acestei săptămâni, a autorizat înființarea unui nou post de televiziune, care va retransmite un alt canal al propagandei Kremlinului – NTV. 

Demersul cu privire la reluarea emisiei „Rossia 24” a fost adresat instanței de fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, cercetat acum în arest preventiv, sub acuzația de organizare a unor dezordini în masă. 
Adus în ședința de judecată sub pază, acesta a declarat că decizia CCA ar fi nejustificată și ilegală, pe motiv că un acord moldo-rus, privind retransmiterea programelor informaționale, semnat în 1996 și care mai este încă în vigoare, stipulează libera difuzare a programelor audiovizuale rusești pe teritoriul Republicii Moldova. La rândul său, avocatul lui Petrenco, Roman Aronov, susține că suspendarea pe un termen nedeterminat ce ar însemna o interdicție de facto contravine legislației naționale a Republicii Moldova, singura sancțiune în acest sens fiind retragerea licenței. După ce a fost pronunțată hotărârea, avocatul a anunțat că o va ataca în instanțele superioare, iar Petrenco – că se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului. 

La rândul său, Olga Guțuțui, unul dintre membrii CCA, a salutat decizia magistraților, precizând pentru Activenews.ro că „Rossia 24” și-ar putea relua emisia atunci când își va revizui politica editorială, admițând pluralismul de opinii, pentru a nu mai periclita securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova. 
Trebuie menționat că imbold pentru suspendarea emisiei „Rossia 24” a servit modul în care acest post străin a făcut nedisimulat, în primăvara acestui an, propagandă electorală pentru candidatul Partidului Socialiștilor, Irina Vlah, care a și fost aleasă bașkan (guvernator – n.red.) al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova. Pentru aceleași abateri, de altfel, CCA a amendat alte câteva posturi care retransmit programele televiziunilor de la Moscova – Prime (1 Kanal), REN TV Moldova, RTR-Moldova și TV7. 

Cel din urmă, aflat în proprietatea deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte Petru Lucinschi, este tocmai postul care în prezent retransmite, încă, emisiunile NTV. 

Pe fundalul mai multor avertismente din partea CCA și intensificării discuțiilor privind securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova, legate de amploarea fără precedent a atacurilor propagandistice de la Moscova, administrația TV7 a eliminat din grila sa jurnalele de știri și programele informativ-analitice ale NTV, păstrând doar filmele, serialele și show-urile difuzate de postul rusesc. 

În acest context, experții moldoveni au fost mai puțin surprinși atunci când liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, s-a lăudat că ar fi obținut la Moscova un contract de retransmisie a NTV, în detrimentul rivalului său politic, Chiril Lucinschi. Surpriza s-a conturat însă marți, când CCA a acceptat să acorde licență de emisie, cu drept de retransmisie a emisiunilor difuzate de NTV, pentru „Exclusiv-Media”, companie al cărei fondator este un alt deputat socialist, Corneliu Furculiță. Mai mult, potrivit unor surse citate de presa de la Chișinău, noul post de televiziune ar putea obține, în cel mai scurt timp posibil, una din cele trei frecvențe terestre cu acoperire națională disponibile în Republica Moldova. 

Administrația postului „2 Plus” ar urma să se adreseze CCA, la începutul săptămânii viitoare, cu solicitarea de a permite concesionarea licenței de utilizare a acestei frecvenței companiei „Exclusiv Media”, scrie Jurnal Național. În aceste condiții, CCA nu poate decât să ia act de tranzacția încheiată între „2 Plus” și viitorul post de televiziune al socialiștilor. 

Problema e că „2 Plus” face parte din holdingul media al cărui proprietar este Vlad Plahotniuc, „stâlpul oligarhiei” din Republica Moldova și finanțator al Partidului Democrat, erijat în unul dintre cei mai fervenți promotori ai integrării europene. Iar ca să fie limpede, singura frecvență națională care nu-i aparține lui Plahotniuc este cea pe care emite postul public de televiziune, Moldova 1.  
Singurul membru al CCA care a votat împotrivă a fost Olga Guțuțui, considerată ca apropiată de interesele Partidului Liberal Democrat din Moldova. 

Obediența membrilor CCA, numiți în funcții pe criterii politice, este bine știută la Chișinău. Neașteptat pentru cei mai mulți observatori a fost însă votul pentru acordat de Iurie Colesnic, eminent intelectual, delegat în Consiliu de Partidul Liberal. Tocmai formațiunea care se declară cea mai aprigă adversară a neo-imperialismului rusesc și promotoare a valorilor naționale și europene în Republica Moldova. Justificările membrilor CCA, care spun că „Exclusiv Media” s-ar fi conformat cererii lor de a exclude din grilă emisiunile informativ-analitice ale NTV, par cu atât mai puțin credibile, cu cât tot ei recunosc că, după eliberarea licenței, radiodifuzorul este în drept să modifice această grilă, cu condiția să păstreze „conceptul general” al postului.