ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:00  Protestatarii s-au retras din clădirea Parlamentului de la Chișinău, dar o bună parte dintre ei refuză să plece din preajma acesteia, chiar și la îndemnul liderilor. Atât dreapta, cât și stânga extraparlamentară nu acceptă învestirea Guvernului Filip și cer autorităților să fie anunțate alegeri anticipate. Oamenii care au manifestat în fața Parlmentului demonstrează semne ale violenței poliției, fără să menționeze însă că și protestatarii au acționat brutal împotriva forțelor de ordine. Autoritățile moldovene continuă să lanseze mesaje doar prin interpuși, fără ca vreun oficial să îndrăznească să apară personal cu un mesaj oficial.

În acest timp, mai multe posturi TV care transmit în direct evenimentele de la Parlament și/sau dezbateri, dar sunt în afara controlului oligarhului Vladimir Plahotniuc, acuză bruiaje. Moderatorii acestora spun că au primit semnale potrivit cărora emisia lor este blocată de mai muți difuzori de semnal pe cablu. Ar fi de menționat că cel mai important teleradiodifuzor este întreprinderea de stat Moldtelecom, aflată în subordinea Ministerului Tehnologiilor Informaționale, condus de premierul desemnat Pavel Filip.

Jurnaliștii blocați timp de câteva ore în biroul de presă a Parlamentului, au fost evacuați după șase ore de incertitudine. ”Nu știm prea multe. Suntem închiși în camera pentru jurnaliști și putem ieși doar la WC. Mai devreme au aruncat cu lacrimogene. Toți tușim, ne înecăm, avem amețeli. Nu ne zic nimic, lângă noi este doar serviciul de presă al Parlamentului. Nu știm ce ni se va întâmpla”, declara mai devreme reporterița TV7 Nata Sarioglo.

ACTUALIZARE 21:40 Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își va face cunoscută decizia privind învestitura Guvernului Filip joi, 21 ianuarie, a anunțat purtătorul de cuvânt Vlad Țurcanu.

ACTUALIZARE 21:30 Potrivit liderilor opoziției de stânga, Renato Usatîi și Igor Dodon, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, le-ar fi telefonat pentru a-i anunța că toate partidele sunt convocate mâine, la ora 11.00, pentru a discuta o posibilă ieșire din situația de criză actuală.



Foto: Liderii stângii pro-moscovite, Renato Usatîi și Igor Dodon, printre protestatari
 
ACTUALIZARE 21:20 Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost lovit de manifestanți la ieșirea din Parlament. Imagini doveditoare sunt arătate laTV7, unul din posturile din Republica Moldova. Oamenii i-au scandat „Iuda!” fiind convinși că Ghimpu este unul dintre „trădătorii” datorită căruia a fost posibil votul pentru guvernul Pavel Filip
 
ACTUALIZARE 21:10 Poliția îndeamnă manifestanții să deblocheze clădirea Parlamentului și să meargă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Forțele de ordine au creat chiar un coridor de liberă trecere pentru protestatari. Asta însă doar după ce unii dintre polițiști au aplicat forța asupra oamenilor care au încearcat să intre în Parlament. Oficialitățile continuă să tacă.

ACTUALIZARE 21:00
 Ambasada SUA la Chișinău a lansat pe Facebook o reacție la evenimentele din Republica Moldova. „Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent”, se arată în declarație.



ACTUALIZARE 20.40 O parte din manifestanți, care nu au reacționat la chemarea de a renunța la asaltul asupra Parlamentului, sunt pe cale să pătrundă în sala unde este blocată presa.
 
ACTUALIZARE 20:20 Liderii protestatarilor susțin că deputații moldoveni și membrii Guvernului Pavel Filip au fost scoși din parlament deghizați în polițiști de membrii unui club sportiv condus de parlamentarul Constantin Țuțu. Acesta este, de asemenea, cunoscut ca o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, implicat în afaceri ilegale inclusiv în România. Este acuzat de raket transfrontalier. Potrivit protestatarilor, miniștrii lui Filip au fost duși la hotelul Codru, aflat în apropierea Parlamentului și în proprietatea lui Plahotniuc.
 
ACTUALIZARE 19:50 Unul dintre foștii deputați comuniști, Aleksandr Petkov, anunță că membrii noului Guvern, condus de exponentul Partidului Democrat Pavel Filip, ar fi fost scoși din Parlament cu ajutorul poliției, „... iar jurnaliștii au fost lăsați în clădire”.

Situația rămâne extrem de tensionată la intrarea din spatele clădirii Parlamentului. Mulțimea deține controlul la ieșire, chiar dacă poliția a reușit să blocheze scările. Scandările mulțimii se aud la câteva intersecții distanță, deși în afara perimetrului Parlamentului nu au fost înregistrate violențe sau tulburări ale ordinii publice.

Toți vorbitorii la posturile TV care transmit în direct acum la Chișinău îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să se adreseze cetățenilor cu un mesaj care să cheme la calm. Șeful statului deocamdată tace.

Liderii protestatarilor încearcă să-i convingă pe oamenii să renunțe la asaltul asupra Parlamentului și să meargă în Piața Marii Adunări Naționale. Principalul lor argument este că toți deputații și membrii Guvernului votat azi ar fi fost scoși din Parlament deghizați în uniforme de polițiști.





Foto: Polițiștii au fost lăsați să plece, dar le-au fost luate căștile și scuturile (Constantin Grigoriță)

ACTUALIZARE 19:00 Jurnaliștii prezenți în preajma Parlamentului de la Chișinău afirmă că ar fi și armata în preajmă. "E si armata prin preajma. Pe str. Maria Cebotari, intre strazile Sciisev si Bucuresti sunt parcate câteva autocare cu numere ale armatei nationale "FA". Sau le-au imprumutat de la armata, sau se tem pe bune”, scriu unii dintre ei pe Facebook.
 
ACTUALIZARE 18:55 Oamenii care au pătruns la primul etaj al Parlamentului transmit din mână în mână scuturi ale polițiștilor și piese de mobilier. Potrivit unor jurnaliști blocați în clădirea Legislativului, care transmit la telefon sau postează pe Facebook, protestatarii ar încerca în acest fel să-și facă loc printre polițiștii care s-au baricadat în interior. La fel, există informații că membrii noului Cabinet de Miniștri sunt blocați înlăuntru, împreună cu jurnaliștii.



ACTUALIZARE 18:30 Decizia manifestanților este de a nu le da voie parlamentarilor să părăsească clădirea. Asta deși nu se știe dacă deputații se mai află în Parlament. Lumina nu este aprinsă în niciunul dintre birourile Legislativului.

Potrivit lui Andrei Năstase, președintele partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, în Parlament se află trupe cu destinație specială. Cea mai mare parte din oameni par să-l fi ascultat, asaltul asupra intrării a slăbit din intensitate. Cu toate acestea, protestatarii strigă: „Noi nu cedăm!”, „Noi de aicea nu plecăm!”.

Valentin Dolganiuc, unul dintre liderii Platformei DA, a declarat că formațiunea sa nu își asumă ceea ce se petrece la Parlament. „Ceea ce se petrece în fața Parlamentului nu sunt acte de violențe, este nemulțumirea poporului. Societatea civilă nu mai poate răbda situația politică, vrea anticipate”, a declarat Valentin Dolganiuc.


ACTUALIZARE 17:50
În acest moment mulțimea încearcă sa forțeze intrarea din spatele clădirii Parlamentului. Situația e destul de gravă. Politia abia face față. Oamenii sunt destul de agresivi.
 


Foto: Constantin Grigoriță


ACTUALIZARE 17:00
Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, cu 57 de voturi pentru,  programul de guvernare și componența unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. Sub presiunea protestatarilor, care au înconjurat clădirea Parlamentului, deputații din noua majoritate de la Chișinău au exclus din ședință un șir de proceduri obligatorii conform Regulamentului, cum ar fi sesiunea de întrebări-răspunsuri ce urmau să fie adresate premierului desemnat. Propunerea de a se trece direct la vot a venit de la liderul formal al Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, în timp ce un grup de deputați din opoziție a încercat să blocheze tribuna Parlamentului, iar liderii protestatarilor au pătruns în holul Legislativului, solicitând suspendarea ședinței

Astfel, noul Guvern a obținut votul de învestitură în regim de urgență, în timp ce o mulțime de câteva zeci ce mii de oameni scandau în stradă „Jos Mafia”.


Știrea inițială

Parlamentul de la Chișinău se întrunește astăzi, la orele 16.00, într-o ședință extraordinară, pentru a vota învestirea unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. În paralel, la Parlament se desfășoară o amplă manifestație de protest, convocată de opoziția extraparlamentară și mai multe organizații neguvernamentale, care îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc de tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin intermediul unor interpuși din Partidul Democrat din Moldova (PD).

Organizatorii protestului, printre care Platforma Demnitate și Adevăr (DA), care s-a transformat recent într-un partid politic, spun că Pavel Filip, cunoscut ca una dintre persoanele apropiate lui Vladimir Plahotniuc, a încropit peste noapte componența noului Cabinet de Miniștri și un program de guvernare, fără să-l supună dezbaterilor publice. 

În viitorul Guvern sunt promovate mai multe persoane din al doilea eșantion al  fostei echipe de guvernământ, cu ar fi viceministrul în exercițiu al Economiei, Octavian Calmîc, propus în funcția de vicepremier, ministru al Economiei, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, propus în funcția de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, sau șeful Biroului pentru Reintegrare (cu Transnistria – n.red.), propus în funcția de vicepremier (fără portofoliu) pentru Reintegrare. De asemenea, în noul Cabinet sunt promovate persoane extrem de controversate, fiind vorba despre Alexandru Jizdan, propus pentru funcția de Ministru al Afacerilor Interne cu toate că este bănuit de legături cu interlopii. Asta, de altfel, nu a împiedicat numirea lui, anterior, în funcția de vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău. 

Votul de învestire a noului Guvern era inițial așteptat pentru ziua de joi, cu atât mai suspectă fiind, în opinia protestatarilor, graba cu care a fost convocată astăzi o ședință extraordinară a Parlamentului. 
Dacă își vor respecta angajamentul asumat prin semnarea declarației de constituire a noii majorități parlamentare, Guvernul lui Pavel Filip are asigurate 56 de voturi pentru. Acestea provin din partea deputaților PD, formațiune finanțată și controlată de facto de Vladimir PLahotniuc, a 14 foști parlamentari comuniști, 13 deputați ai Partidului Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, și opt transfugi de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, cercetat în prezent sub arest pentru implicare în furtul unul miliard de doalari din circuitul bancar al Republicii Moldova. 

Analiștii politici moldoveni susțin că există motive suficiente de a bănui presiuni, șantaj și corupere a mai multor din acești deputați, pentru a-i determina să accepte un viitor premier, exponent al intereselor lui Vlad Plahotniuc. 
Totodată, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Jammes Pettit, a declarat aseară într-o emisiune televizată că Washington-ul ar accepta orice Guvern pro-european la Chișinău, indiferent de coloratura politică a viitorului prim-ministru. El a lăsat astfel să se înțeleagă că Occidentul nu ar agrea ideea unor alegeri anticipate, pentru care optează forțele extraparlamentare, dar care ar putea aduce la guvernare stânga pro-moscovită.