ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15.06/ 15: 35 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără și cea privind dizolvarea Parlamentului, dar și cea prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu, potrivit publika.md.
 
„S-a admis revizuirea actelor Curții, pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019”, a anunțat președintele instituției. „Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În scurt timp, pe site-ul Curții Constituționale va fi publicat un comunicat în acest sens”, a mai informat acesta.
 
Curtea Constituțională a Republicii Moldova emisese o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern, însă Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul.

A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară din ziua în care au fost făcute numirile în funcții.
Partidul Democrat din R. Moldova a anunțat vineri că renunță la guvernare, dar nu recunoaște legitimitatea Guvernului Maiei Sandu și militează în continuare pentru necesitatea alegerilor parlamentare anticipate.  
 
ACTUALIZARE 14.06 / 23:00 ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ ROMÂNĂ SALUTĂ ULTIMELE EVOLUȚII DIN R. MOLDOVA ȘI OFERĂ UN REZUMAT AL VIZITEI LA CHIȘINĂU A CONSILIERULUI SĂU PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat vineri ultimele evoluții în situația politică din Republica Moldova, considerate benefice pentru ieșirea din criză și tranziția pașnică a puterii la Chișinău, transmite Administrația Prezidențială. Aceste evoluții s-au petrecut concomitent cu vizita efectuată vineri la Chișinău de consilierul prezidențial român pentru politică externă, Bogdan Aurescu, informează Agerpres.

Programul acestuia a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și președintele republicii, Igor Dodon.

Din delegația condusă de Bogdan Aurescu au mai făcut parte: Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova.

„În cadrul discuțiilor, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul României la calm, reținere și necesitatea ca toate forțele politice să acționeze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost făcut inclusiv în contextul pregătirii unui mare marș în cursul zilei de duminică, 16 iunie a.c., în centrul capitalei Chișinău. Toți factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situației de ordine publică din Republica Moldova și destabilizarea acesteia”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale române.

Consilierul prezidențial român pentru politică externă a îndemnat la continuarea procesului de integrare a R.Moldova în U.E., precum și la intensificarea proiectelor de cooperare cu România.

„Bogdan Aurescu a subliniat importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de asociere cu UE și a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Consilierul Prezidențial pentru politică externă a subliniat importanța continuării Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și a proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare”, precizează Administrația Prezidențială română.

Un alt subiect pe agenda discuțiilor l-a constituit reglementarea dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a R.Moldova în granițele sale internațional recunoscute, precizare importantă pe fondul scenariilor de federalizare vehiculate în timpul crizei politice de la Chișinău.

„Totodată, Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu respectarea vectorului său pro-european, precum și importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova”, subliniază Președinția României.

Consilierul prezidențial român a discutat și cu președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon afirmând dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România.

„În cadrul discuției cu Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale a României.
 
ACTUALIZARE 14.06 / 20:00 - PARTIDUL DEMOCRAT RENUNȚĂ LA GUVERNARE, NU ȘI LA IDEEA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE. PREȘEDINTELE IGOR DODON CERE CURȚII CONSTITUȚIONALE REVIZUIREA HOTĂRÂRILOR DE SÂMBĂTA TRECUTĂ. LUDOVIC ORBAN SALUTĂ NORMALIZAREA SITUAȚIEI POLITICE DE LA CHIȘINĂU.

Vladimir Cebotari, vicepreședintele Partidului Democrat din R. Moldova, a anunțat vineri că formațiunea sa renunță la guvernare, informează România Actualități. Vechiul Guvern, condus de premierul Pavel Filip, își va depune mandatul, dar nu recunoaște legitimitatea Guvernului Maiei Sandu, învestit de majoritatea PSRM-ACUM din Parlamentul al cărei dizolvare fusese decisă de Curtea Constituțională. P.D.M. militează în continuare pentru necesitatea alegerilor parlamentare anticipate.  
 
„Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situația juridică în care ne aflăm. Toți miniștrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic și va fi un semnal clar că PD nu se ține de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile (...) Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog, dar și pentru a debloca situația, s-a decis retragerea de la guvernare prin demisia executivului. Astfel, prim-ministrul (Pavel Filip) și toți miniștrii demisionează din funcție începând de astăzi”, a declarat vineri Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM, la finalul unei ședințe a Consiliului Național Politic al Partidului Democrat din R.Moldova, care a durat mai bine de 6 ore, potrivit Agerpres
 
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut vineri Curții Constituționale să-și revizuiască „ultimele hotărâri”, adică decizia Curții de sâmbăta trecută de dizolvare a Parlamentului și decizia de duminică de suspendare a președintelui republicii. Într-o conferință de presă susținută imediat după anunțul PDM-ului, Igor Dodon a cerut ca șeful Procuraturii Generale și cel al Centrului Național Anticorupție să-și dea demisia. Totodată, președintele republicii le-a solicitat judecătorilor Curții Constituționale să se întrunească și să-și revizuiască „ultimele hotărâri”, informează Agerpres.
 
Președintele P.N.L. din România, Ludovic Orban, a declarat vineri că demisia Guvernului Filip de la Chișinău reprezintă un gest de normalitate, arătând că intrarea în funcțiune a Guvernului Maiei Sandu reprezintă un prim pas spre normalizarea situației din Republica Moldova.

„Guvernul condus de Maia Sandu și Andrei Năstase este perfect legitim pentru că are în spate votul cetățenilor care au ales Parlamentul Republicii Moldova și majoritatea parlamentară care a învestit Guvernul. Demisia Guvernului Filip, deși a venit cu întârziere, reprezintă un gest de normalitate, deoarece își pierduse orice urmă de legitimitate și cramponarea de putere nu ar fi făcut altceva decât să arunce Republica Moldova în haos și conflict. Consecvent poziției din ultimii doi ani, Partidul Național Liberal va susține alianța condusă de Andrei Năstase și Maia Sandu, partenerii noștri în cadrul celei mai mari familii politice europene - Partidul Popular European, în toate demersurile de instaurare a unei democrații autentice, de repunere a instituțiilor statului în slujba cetățeanului și de integrare în Uniunea Europeană. (...) Intrarea efectivă în funcțiune a Guvernului reprezintă un prim pas spre normalizarea situației din Republica Moldova, întrucât Maia Sandu și Andrei Năstase sunt garanția respectării drumului european al acestei țări”, a afirmat Ludovic Orban, într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres


ACTUALIZARE 14.06 / 19:00 - DAN BARNA ȘI DACIAN CIOLOȘ ÎȘI DECLARĂ SUSȚINEREA FAȚĂ DE GUVERNUL R. MOLDOVA CONDUS DE MAIA SANDU

Președintele USR, Dan Barna, și liderul PLUS, Dacian Cioloș, au declarat că susțin Guvernul Maiei Sandu de la Chișinău și au criticat atitudinea de „expectativă” a Executivului de la București față de situația politică de dincolo de Prut, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o vineri cu unii reprezentanți ai societății civile din R. Moldova, informează Agerpres.

„Guvernul Maia Sandu trebuie recunoscut pentru a putea merge mai departe în această dilemă de pași următori, pentru a putea merge mai departe în alegeri anticipate. Suntem pe logica respectării cadrului constituțional din Republica Moldova, dar ideea aceasta că se poate rămâne într-o zonă gri, (...) așteptându-se să vină sprijin dintr-o parte sau alta, nu are cum să funcționeze. E genul de situație în care mesajele tranșante sunt necesare. Susținem, în continuare, recunoașterea acestui Guvern și am cerut și Guvernului României să recunoască Guvernul Maia Sandu”, a declarat Dan Barna.

„Există o susținere din partea partenerilor europeni. (...) Aveți în noi un sprijin, cu atât mai mult cu cât regretăm atitudinea ambiguă pe care a avut-o Guvernul și MAE, cu atât mai mult cu cât România asigură președinția Consiliului UE și a trebuit să iasă instituțiile europene și să susțină Guvernul legitim instalat la Chișinău înaintea unei poziții foarte ferme și clare din partea Guvernului României”, a afirmat Dacian Cioloș.

„Se operează cu termenii că am avea o criză constituțională în Republica Moldova. Nu este adevărat! Avem o criză politică în care e implicată Curtea Constituțională”, a subliniat și Vladislav Gribincea, președintele O.N.G.-ului Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova
 
ACTUALIZARE 14.06 / 9:00 - CONSILIERUL PREȘEDINȚIEI ROMÂNE PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ EFECTUEAZĂ O VIZITĂ DE LUCRU LA CHIȘINĂU
 
Consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu efectuează, vineri, o vizită de lucru la Chișinău, din delegație făcând parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul M.A.E român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova. Aceștia vor avea întâlniri cu forțele politice și partidele parlamentare implicate în criza în curs din Republica Moldova, potrivit Mediafax
 
ACTUALIZARE 13.06 / 21:00 - MAIA SANDU DECLARĂ CĂ TRANSFERUL PUTERII DE LA CHIȘINĂU ESTE IREVERSIBIL ȘI PAȘNIC, DAR ȘI CĂ DUMINICĂ VA AVEA LOC UN MARȘ AL SUSȚINĂTORILOR COALIȚIEI PSRM-ACUM 
 
Maia Sandu, noul premier al coaliției constituite săptămâna trecută între PSRM (pro-rus) și Blocul ACUM (pro-european), a declarat joi într-un interviu pentru Europa Liberă că procesul de schimbare a puterii în Republica Moldova este deja ireversibil, că transferul de putere trebuie să fie pașnic, și că duminică va avea loc la Chișinău un marș al susținătorilor coaliției majoritare în Parlament, potrivit Agerpres

„Trebuie să se facă transferul pașnic al puterii. Lucrurile sunt clare pentru tot mai mulți oameni. Votul pentru președintele Parlamentului și pentru Guvern este absolut legal. Avem un Guvern care trebuie să preia de la Partidul Democrat (până acum la putere) guvernarea (...) Singurul lucru pe care trebuie să-l asigurăm acum este transferul pașnic, în rest, procesul este ireversibil. Nu există cale de întoarcere. Nu există nicio metodă prin care acest regim să mai existe”, a declarat joi Maia Sandu.

Aceasta a promis că marșul organizat duminică de alianța PSRM-ACUM va fi unul sigur, evitându-se tentativele de provocare: „Orice încercare de provocare sau violență va fi responsabilitatea clară a regimului. Acum aș vrea să le spun să nu-și înrăutățească și mai tare situația”, a avertizat șefa Guvernului ales de majoritatea parlamentară PSRM-ACUM în R. Moldova.
 

ACTUALIZARE 12.06 / 19:00 - KLAUS IOHANNIS TRIMITE O SCRISOARE OFICIALĂ LUI dONALD TUSK ȘI J.-C. JUNCKER, CERÂND SOLUȚII LA CRIZA DIN R.MOLDOVA
 
Președintele României, Klaus Iohannis a trimis, miercuri, o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care le cere soluții pentru a pune capăt crizei constituționale și politice din Republica Moldova, potrivit Administrației Prezidențiale.

„România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în scrisoarea oficială trimisă miercuri de Klaus Iohannis oficialilor europeni.

 
ACTUALIZARE 11.06 / 23:00 - TRAIAN BĂSESCU DENUNȚĂ „TENTATIVA DE MITUIRE DIRIJATĂ DE PLAHOTNIUC” CĂTRE SUA ȘI ISRAEL
 
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, unul dintre puținii politicieni români cu atitudine față de Republica Moldova, a postat marți pe Facebook o reacție la deciziile vechiului Guvern de la Chișinău de a transfera Ambasada Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim și de a aloca terenul pentru construirea Ambasadei SUA la Chișinău. „Mă aștept ca SUA să reacționeze la tentativa de mituire dirijată de Plahotniuc” este fraza repetată de două ori în mesajul liderului P.M.P.

„Mă aștept ca SUA să reacționeze la tentativa de mituire dirijată de Plahotniuc.
Guvernul interimar de la Chișinău, condus de Pavel Filip și controlat de oligarhul Plahotniuc, trebuia să părăsească de multe zile clădirile guvernamentale și să lase locul guvernului legitim, rezultat din alegeri, condus de premierul pro-european Maia Sandu.
Apărat de toate instituțiile statului moldovean, controlate în totalitate de oligarhul Plahotniuc, guvernul lui Pavel Filip refuză să predea puterea pe care a pierdut-o în alegeri.
Dacă, în fază inițială, comunitatea internațională a reacționat rezervat, în ultimele 48 de ore, presiunile asupra guvernului lui Plahotniuc legate de respectarea rezultatului alegerilor au început să crească. Și, atunci, ce credeți că i-a dat prin cap oligarhului Plahotniuc? Să facă ce știe el mai bine: să cumpere.
De data aceasta, nu parlamentari și nu voturi de la o populație adusă în sărăcie, ci bunăvoință de la cei bogați.
Așa se face că, azi, guvernul oligarhului Plahotniuc a decis să mute ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim și să aloce SUA un teren de fotbal pentru construcția unei ambasade.
Este incredibil cum oligarhul Plahotniuc obișnuit să cumpere tot, crede că poate cumpăra bunăvoința SUA pentru a rămâne la putere deși a pierdut alegerile.
Mă aștept ca SUA să reacționeze la tentativa de mituire dirijată de Plahotniuc”, a postat Traian Băsescu, marți, pe pagina lui de socializare.
 
 
ACTUALIZARE 11.06 / 21:00 - MAE ROMÂN AVERTIZEAZĂ CETĂȚENII SĂ EVITE EVENTUALELE PROTESTE DE LA CHIȘINĂU
 
M.A.E. român informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Moldova de posibilitatea apariției unor manifestații publice de protest, în special în municipiul Chișinău. 

Ministerul Afacerilor Externe de la București recomandă cetățenilor români care călătoresc în R. Moldova: evitarea mulțimilor publice, a demonstrațiilor și acțiunilor de protest; respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice; urmărirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest, pentru a le putea evita.

Duminică, la Chișinău, a avut loc un protest masiv, organizat de PDM și susținătorii vechiului Guvern, iar luni, Maia Sandu, prim-ministrul noului Guvern, a avertizat că și blocul ACUM ar putea chema oamenii să iasă în stradă, în cazul în care clădirea Executivului nu va fi eliberată pentru ca miniștrii desemnați de Parlament sâmbătă să își poată prelua atribuțiile.
 
ACTUALIZARE 11.06 / 20:00 - VECHIUL GUVERN DE LA CHIȘINĂU APROBĂ MUTAREA AMBASADEI R. MOLDOVA ÎN ISRAEL LA IERUSALIM ȘI VÂNZAREA TERENULUI PENTRU CONSTRUIREA AMBASADEI SUA LA CHIȘINĂU

Premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Pavel Filip (PDM), a aprobat marți în regim de urgență transferul Ambasadei moldovenești în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a semnat acordul interguvernamental R.M.-S.U.A. privind vânzarea terenului pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chișinău, informează Agerpres

„Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea (...) Vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a declarat Pavel Filip, făcând aluzie la Partidul Socialist al președintelui Igor Dodon.
 
ACTUALIZARE 16: 17 Ministerul Afacerilor Externe de la București a publicat marți un comunicat de presă, în care contrazice practic ce spunea luni ministrul Teodor Meleșcanu pe tema evenimentelor politice din Republica Moldova.

MAE precizează marți că „având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.
 
Cu doar o zi în urmă, însă, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, spunea în nume personal că singura soluție la criza din Republica Moldova o reprezintă organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie, adică exact ceea ce solicită oligarhul Vlad Plahotniuc.

Potrivit MAE, ”România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE”.

Conform comunicatului, ”România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”.

Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul.

Cu alte cuvinte, MAE tinde să recunoască alianța dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din ACUM, conduși de Maia Sandu.
ACTUALIZARE 11.06/ 11: 34 Dmitri Kozak, vicepremier al Federației Ruse și reprezentantul special al președintelui rus pentru relații economice și comerciale cu Republica Moldova, susține într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că în timpul întrevederii avute la Chișinău cu liderul Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, acesta i-ar fi înmânat un plic cu propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova și soluționarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii, scrie Agerpres.

„Cercetând conținutul plicului, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat fățiș antirusesc pentru o modificare a cursului politic al Republicii Moldova, printr-o reorientare spre Rusia și reglementarea conflictului transnistrean pe baza federalizării Republicii Moldova", a relatat Kozak.

Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, potrivit vicepremierului rus, de o coaliție temporară, în scopul modificării sistemului electoral, formării unui guvern capabil să asigure viața de zi cu zi a țării și organizarea de alegeri corecte și transparente. "Discuțiile despre obiectivele politice pe termen lung este oportun să fie amânate pentru perioada de după alegeri. În situația actuală, ele nu vor avea nicio exprimare practică", a declarat Kozak pentru Kommersant.

Dmitri Kozak susține, de asemenea, că problema reglementării conflictului transnistrean și cu atât mai mult a federalizării Republicii Moldova nu au fost discutate cu niciun partid, pentru că, "în actualele condiții, aceasta este dăunător și lipsit de sens".

Reprezentantul special al președinției ruse asigură că Moscova nu și-a pus de acord poziția cu privire la criza din Republica Moldova cu marile puteri, iar faptul că pozițiile SUA, UE și Rusiei coincid în această problemă "confirmă în mod elocvent necesitatea stringentă a însănătoșirii situației politice din republică".

Cu toate acestea, potrivit afirmațiilor sale, vicepremierul rus le-ar fi recomandat socialiștilor și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, "să nu ia în calcul niciun fel de propuneri secrete nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide".

În interviu, Kozak asigură că formarea coaliției parlamentare și a unui nou guvern la Chișinău nu este alegerea Moscovei, ci o problemă internă a Republicii Moldova.

Potrivit lui Dmitri Kozak, „președintele ales de majoritatea cetățenilor și majoritatea formată într-un mod destul de ciudat în Parlamentul precedent al Republicii Moldova transmiteau Rusiei și lumii semnale contradictorii, iar în multe rânduri care se excludeau reciproc". În aceste condiții, Rusia și-a spus părerea - care rămâne neschimbată - cu privire la modalitatea de soluționare a crizei: organizarea de noi alegeri, însă pe o altă bază legislativă și cu existența unei alte puteri executive, care să se bucure de încrederea tuturor forțelor politice.

ACTUALIZARE 10.06/ 23: 30 - PREMIERUL ROMÂNIEI DOREȘTE O POZIȚIE DE ȚARĂ FAȚĂ DE CRIZA DE LA CHIȘINĂU 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că autoritățile de la București trebuie să aibă „o poziție de țară, o poziție a României” referitoare la situația politică din Republica Moldova, și nu o poziționare a președintelui, a premierului sau a Ministerului Afacerilor Externe.

"Eu cred că normalitatea este cooperarea interinstituțională. Și încă de la preluarea mandatului am spus că din partea premierului României există toată deschiderea de a avea cooperare, de a conlucra atât cu Administrația Prezidențială, cât și cu Parlamentul României pe obiectivele importante pentru țară. Și cred că acest lucru este important, pentru că, dincolo de lupta politică, România are obiective în care are nevoie să existe această cooperare. Președinția rotativă în care, este adevărat, nu prea am cooperat, dar avem o Președinție de succes. Avem obiective, să cooperăm, să avem o poziție de țară, sper în cel mai scurt timp, referitoare la Republica Moldova. Trebuie să fie, o să vorbesc și cu Ministerul de Externe, o să vorbesc și la Administrația Prezidențială, cu domnul președinte, aici nu cred că trebuie să avem o poziționare față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova a premierului, a președintelui, a Ministerului Afacerilor Externe, cred că trebuie să venim cu poziția României. Și cred că pot fi mult mai multe lucruri în care avem nevoie de această cooperare interinstituțională. Este adevărat că se apropie campania pentru prezidențiale și întotdeauna în timpul campaniei pentru prezidențiale lucrurile nu sunt tocmai calme, dar și până acum să nu uităm că sunt premierul României căruia i s-a cerut cel mai des demisia ", a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la TVR1, citată de Agerpres

ACTUALIZARE 10.06/ 19: 30 - CINCI STATE MEMBRE U.E. SUSȚIN PARLAMENTUL DE LA CHIȘINĂU

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au publicat luni un comunicat comun referitor la situația din Republica Moldova, informează Agerpres

„În criza constituțională actuală, considerăm Parlamentul Republicii Moldova drept reprezentantul poporului Republicii Moldova și drept locul cel mai adecvat pentru dezbaterea problemelor politice, inclusiv a celor mai controversate, și îl susținem în această calitate” (...) „Facem apel la calm și la reținere. Toate părțile poartă responsabilitatea rezolvării acestei crize constituționale prin mijloace pașnice”, au declarat luni cele cinci state europene într-un comunicat comun.   


ACTUALIZARE 10.06/ 17: 45 - MAIA SANDU SOMEAZĂ VECHIUL GUVERN SĂ CEDEZE LOCUL, AMENINȚÂND CU PROTESTE 

Premierul ales de deputații Partidului Socialiștilor (prorus) și ai Blocului ACUM (proeuropean), Maia Sandu, a declarat, după ședința de luni a Guvernului său, că ia în calcul să-i cheme la protest în Chișinău pe susținătorii coaliției de guvernare, dar speră că nu se va ajunge la o astfel de situație, potrivit Agerpres

„Guvernul votat de un parlament legitim s-a convocat în ședință (la sediul Legislativului). Restul acțiunilor sunt ilegale (de la sediul vechiului Guvern). Cei care au fost demiși trebuie să plece din funcție fără a crea situații de conflict. În caz contrar, vor răspunde în fața legii”, a declarat Maia Sandu.

„Sperăm ca foarte curând să mergem la Guvern, și celor care obstrucționează activitatea noastră le spun că ar fi bine să înceteze. Există presiune externă și, dacă nu este de ajuns, vom chema oamenii la proteste. Sperăm că cei care au uzurpat puterea vor pleca cât mai curând”, a mai declarat premierul desemnat de noua majoritate parlamentară de la Chișinău.

Maia Sandu a anunțat că va sesiza Comisia de la Veneția asupra deciziilor Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a declarat neconstituționale acțiunile noului Legislativ, făcând demersuri pentru dizolvarea acestuia. Totodată, șefa Guvernului a fixat ca prioritate a mandatului său crearea unei comisii pentru investigarea devalizării sistemului bancar. 
 
 
ACTUALIZARE 10.06/ 15: 45 Moscova salută formarea coaliției de guvernământ și a guvernului Republicii Moldova. Cel puțin asta se anunță într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federației Ruse.

În comunicat se anunță că autoritățile ruse sunt gata să colaboreze cu autoritățile alese în mod democratic ale Republicii Moldova pentru a restabili relațiile reciproc avantajoase ruso-moldovenești în diverse domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001.

„Ne bazăm pe cea mai rapidă normalizare a situației din Chișinău în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și în dezvoltarea progresivă a țării. Singura modalitate posibilă de a rezolva criza politică internă din Moldova este dialogul tuturor forțelor politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice general acceptate”, se arată într-un comunicat.

UNIMEDIA amintește că luni, Guvernul Sandu s-a întrunit în prima ședință. De asemenea, Pavel Filip a convocat o altă ședință de urgență în care s-a discutat situația actuală.
 
ACTUALIZARE 10.06/ 8:25 Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anunțat că va cere urgent opinia Comisiei de la Veneția cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, relatează Mediafax.

Thorbjørn Jagland s-a declarat îngrijorat de evenimentele care au avut loc pe scena politică din Republica Moldova în ultimele zile și a făcut apel Parlamentului ales, Guvernului legitim și forțelor politice să acționeze cu calm și responsabilitate.

„Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt dificil de înțeles și par arbitrare în raport cu textul Constituției și a standardelor legilor internaționale. Într-un stat democratic, toată lumea trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se menționează în comunicat.

„Am decis, în calitate de Secretar General, să cer opinia urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile recente, inclusiv cea referitoare la condițiile de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Thorbjørn Jagland.


Criza politică din Republica Moldova este generată de formarea cu întârziere a unei majorități parlamentare capabile să învestească Guvernul, la 3 luni după alegerile pentru Parlamentul de la Chișinău. Coaliția formată între pro-europeni și socialiști a desemnat sâmbătă pe Zinainda Greceanîi ca președinte al Parlamentului și a format un nou Guvern, condus de Maia Sandu, aprobat de președintele Igor Dodon. Curtea Constituțională a hotărât însă dizolvarea Legislativului și convocarea de alegeri parlamentare anticipate la 6 septembrie și l-a suspendat pe Igor Dodon, președinte interimar devenind premierul în exercițiu, Pavel Filip. Zeci de mii de oameni au fost mobilizați duminică de Partidul Democrat (PDM), marele perdant al transferului de putere, să manifesteze la Chișinău pentru „susținerea ordinii constituționale” și în favoarea Guvernului Filip. UE și SUA fac apel la respectarea statului de drept și garantarea democrației, precum și la găsirea unei soluții consensuale de către oficialii aleși democratic și partidele parlamentare. 
 
ACTUALIZARE 9.06, 16:00 - REACȚII LA CRIZA POLITICĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA
 
GUVERNUL ROMÂNIEI FACE APEL LA RESPECTAREA PROCESULUI DEMOCRATIC ȘI A VOTULUI DIN FEBRUARIE 2019

Guvernul României a publicat duminică un scurt comunicat de presă în care îndeamnă forțele politice din R.Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile parlamentare din februarie 2019. Bucureștiul susține prin președinția rotativă a Consiliului U.E. „parcursul european” al Republicii Moldova.

„Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova.

România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”, se arată în comunicatul publicat duminică de Guvernul României.

 
KLAUS IOHANNIS: APEL LA RESPECTAREA DEMOCRAȚIEI ȘI A STATULUI DE DREPT, LA DIALOG RESPONSABIL AL FORȚELOR POLITICE DIN R.MOLDOVA
 
Administrația Prezidențială a României a publicat duminică un comunicat de presă care exprimă poziția Președintelui Klaus Iohannis referitor la situația politică din Republica Moldova. La fel ca și comunicatul U.E., cel românesc îndeamnă la calm și reținere, dialog politic, respectarea statului de drept și a democrației 

„Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.

Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București.
 

U.E. FACE APEL LA CALM, LA RESPECTAREA STATULUI DE DREPT ȘI LA GARANTAREA DEMOCRAȚIEI ÎN R.MOLDOVA
 
„Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la U.E., să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere”,  atrage atenția Serviciul de Acțiune Externă al U.E. într-un comunicat de presă.

„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în lumina evoluțiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm și reținere. Oficialii aleși democratic trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la U.E., să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere (...) Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, se mai arată în comunicatul Serviciului de Acțiune Externă al U.E., citat de Mediafax

O declarație similară a fost emisă și de Ambasada S.U.A. la Chișinău: „Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic în desfășurare”.

RUSIA CERE TUTUROR FORȚELOR POLITICE SĂ EVITE DESTABILIZAREA

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a cerut tuturor forțelor politice responsabile să evite destabilizarea. 

„Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a crea un Guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite”, a transmis Ambasada Rusiei la Chișinău. 

 
IGOR DODON PREVEDE DOUĂ SOLUȚII: CONTRA-MANIFESTAȚII STRADALE SAU PRESIUNI EXTERNE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție printr-o decizie a Curții Constituționale, a declarat duminică la o conferință de presă că există două soluții la criza politică actuală: organizarea de proteste masive sau exercitarea unor presiuni de către partenerii externi ai republicii.

„Cei care pe parcursul ultimilor ani au controlat instituțiile de stat nu vor să cedeze puterea în Republica Moldova. Era de așteptat. Nu cred că se așepta cineva ca Plahotniuc să plece singur. (...) Sunt mai multe soluții. Să chemăm oamenii masiv în stradă, dar nu azi, pentru că nu trebuie să punem oamenii față în față. Ei asta își doresc, de aia au pus oameni în corturi. A doua soluție, presiunea din partea partenerilor noștri externi, și din est și din vest. Sunt în permanentă legătură cu ambasadorii. (...) Poziția noastră fermă, susținută de societate și partenerii străini: termenul limită de dizolvare a Parlamentului e data de 9 iunie. Astăzi. Ieri a fost termenul legal de formare a majorității parlamentare și formarea Guvernului. Premise pentru dizolvarea Parlamentului, azi, nu sunt. Decizia reprezintă o uzurpare a puterii în stat. (...) Dacă se știa din timp că data limită e 7 (iunie -n.red.), cred că majoritatea parlamentară se forma pe 6. Ei au creat impresia că e data de 9”, a declarat Igor Dodon, citat de Mediafax, criticând deciziile Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului și numirea unui președinte interimar al republicii.
 
 
ACTUALIZARE 9.06, 14:00:
 
PARTICIPANȚII LA PROTESTUL P.D.M. DIN CHIȘINĂU ADOPTĂ O REZOLUȚIE

O rezoluție „pentru apărarea țării” a fost adoptată de cei 30 de mii de participanți la protestul din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, organizat de P.D.M. Aceștia numesc acțiunile politice de constituire a majorității parlamentare și învestire a Guvernului de sâmbătă drept „uzurpare a puterii de stat” și solicită organizarea de alegeri prezidențiale concomitent cu alegerile parlamentare anticipate, la 6 septembrie.

„Noi, poporul Republicii Moldova, cei adunați în Piața Marii Adunări Naționale,

Constatăm trădarea rușinoasă de patrie de către cetățeanul Igor Dodon,

Igor Dodon a vândut țara pentru milioane de dolari și dorește să fărâmițeze și îngenuncheze Moldova, pentru a o vinde mai ușor pe bucăți,

Puterea de stat a fost uzurpată și s-a întreprins o tentativă de lovitură de stat aplicată Republicii Moldova în interes străin.

În acest context, am luat act de decizia de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, când oamenii acestei țări vor veni să aleagă liber o nouă putere la Chișinău.

Noi, cei câteva zeci de mii de oameni, adunați din toată țara în centrul Capitalei, condamnăm ferm orice act de trădare de Patrie.

Declarăm cu toată fermitatea: Noi nu ne vindem țara!

Igor Dodon nu mai este președinte legitim. Cerem demisia imediată a lui Igor Dodon pentru trădare de țară, finanțarea ilegală din exterior a partidului său și uzurparea puterii în stat.

În aceste condiții și, pornind de la faptul că poporul este suveranul, solicităm organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, în aceeași zi cu alegerile parlamentare anticipate, la 6 septembrie 2019, în condiții de maximă transparență și reguli democratice”, se arată în rezoluția participanților la protestul organizat de P.D.M. la Chișinău, citată de Vocea Basarabiei.
  
ACTUALIZARE 9.06, 13:00 Protest organizat de PDM în centrul Chișinăului

Mii de oameni au participat la un miting de susținere a ordinii constituționale în Chișinău, organizat de Partidul Democrat din R.Moldova, în contextul crizei politice din ultimele zile. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, cere alegerea unui nou președinte, potrivit publika.md.

„(Igor Dodon -n.red.) A încercat să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru”, a declarat Vlad Plahotniuc la mitingul PDM din Chișinău.

„Dragi compatrioți, (...) eu am auzit o noutate extraordinară: Mi-au spus că Dodon a dormit la ei acasă. Ei au dormit în ambasada Federației Ruse noaptea trecută. Când noi și membrii PDM dormeam acasă, el și-a găsit alt adăport, acolo se simte confortabil. Trecem prin clipe complicate. Se mai întâmplă. Președintele PDM nu a aceeptat să vândă țara”, a declarat Pavel Filip, președinte interimar al R.Moldova în cazul suspendării lui Igor Dodon de Curtea Constituțională.

„PDM demonstrează că Moldova este un stat independent și merge înainte așa cum a spus și Vlad Plahotniuc. Moldova se află în pericol. Noi nu trebuie să-i dăm voie lui Dodon, care a recunoscut că este un agent al Mosocovei. El s-a manifestat ca un fricos. Noi, veteranii, eu personal am fost în prima linie cu toți camarazii. Dodon și-a vândut sufletul, nu are dreptul să intre în biserică, el a vândut țara. Plahotniuc este un patriot! Patriotul Moldovei, Plahotniuc”, le-a declarat protestatarilor Generalul Țurcanu, președinte PDM filiala Cimișlia.


ACTUALIZARE: Maia Sandu solicită apărarea Guvernului și Parlamentului emanate sâmbătă de majoritatea parlamentară formată de socialiști și pro-europeni.

Maia Sandu, prim-ministrul desemnat al Republicii Moldova, a susținut duminică dimineața o conferință de presă în care a solicitat forțelor de ordine să protejeze activitatea Parlamentului și Guvernului constituite sâmbătă de majoritatea PSRM+ACUM, în ciuda protestelor organizate duminică de Partidul Democrat (PDM), același care a contestat la Curtea Constituțională legitimitatea Parlamentului întrunit sâmbătă pentru a genera un nou Guvern.

„Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern, care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a Republicii Moldova, e susținut de majoritatea cetățenilor și de către prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic”, a declarat Maia Sandu.

„Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos, petru a proteja un singur om: pe Plahotniuc”, a subliniat Maia Sandu.

„Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți” (...) „Atunci când pierzi puterea politică, trebuie să te retragi demn, nu să folosești cetățenii ca scut. Asigurați eliberarea instituțiilor de stat, pentru ca noul Guvern să își poată începe activitatea” (...) „Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățeni”, a transmis lidera PAS (ACUM), desemnată sâmbătă în funcția de prim-ministru de președintele Igor Dodon și deputații PSRM+ACUM din Parlamentul R.Moldova.

ACTUALIZARE: Președintele interimar al R.Moldova, Pavel Filip, a semnat decretul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate pentru data de 6 septembrie.

Acesta susține că alegerile parlamentare anticipate sunt unica soluție ca urmare a „crizei” declanșate de PSRM și Blocul ACUM. 

„Clasa politică este compromisă pentru că nu au reșit timp de trei luni să formeze un Guvern”, a declarat Pavel Filip, potrivit Ziarului de Gardă

ACTUALIZARE: CCM A DECIS DIZOLVAREA PARLAMENTULUI DE LA CHIȘINĂU

Pavel Filip, președintele interimar al Republicii Moldova și prim-ministru al Guvernului în exercițiu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională de la Chișinău pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, C.C.M. a comunicat duminică dimineață o hotărâre de dizolvare a Legislativului de la Chișinău:
 
„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție”, subliniază C.C.M. în comunicatul transmis duminică dimineață. 

Cu toate acestea, sfidând deciziile Curții, deputații PSRM și ACUM au convocat o nouă ședință parlamentară duminică dimineață, în urma căreia Zinaida Greceanîi a convocat ședința Biroului Permanent al Parlamentului.


ACTUALIZARE: PREȘEDINTELE IGOR DODON, SUSPENDAT DUMINICĂ DE CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A R.MOLDOVA

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis suspendarea lui Igor Dodon din funcția de președinte al Republicii Moldova, pentru refuzul acestuia de a pune în aplicare decizia Curții de dizolvare a Parlamentului. Președinte interimar al Republicii devine prim-ministrul Guvernului în exercițiu, Pavel Filip, având obligația să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri parlamentare anticipate. https://voceabasarabiei.md/politic/item/15739-breaking-news-dodon-a-fost-din-nou-suspendat-pentru-refuzul-de-a-dizolva-parlamentul-filip-va-emite-decretul

„Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituție, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuțiilor sale în acest sens”, a transmis Curtea Constituțională duminică dimineață într-un comunicat, citat de Mediafax

C.C.M. hotărăște ca Pavel Filip să preia temporar atribuțiile președintelui, să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

„În baza articolului 91 din Constituție, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Președinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi