ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul de la Chișinău, președintele Igor Dodon, s-a pronunțat pentru obligativitatea studierii limbii ruse în școli din Republica Moldova, în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune rusesc.

„Sunt de părere că trebuie să reîntoarcem studierea obligatorie a limbii ruse în școală. Acum doi - trei ani, învățarea acestei limbi a devenit opțională. Pentru aceasta, este necesar de a schimba programele școlare”, a declarat Igor Dodon, preluat de portalul Agora.md.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, 90 la sută dintre cetățeni moldoveni vorbesc limba rusă.

„Cunoașterea limbii ruse pentru moldoveni reprezintă un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai noștri”, a mai precizat Igor Dodon în interviu.

În prezent, limba rusă în Republica Moldova are statut de limbă de comunicare interetnică.

Președintele prorus Igor Dodon, a cerut, în urma cu două săptămâni, guvernului să introducă în programul de studiu disciplina „Istoria Moldovei" în următorul an de învățământ. Într-o scrisoarea trimisă executivului, Dodon susține că „Istoria Românilor" pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova.

De asemenea, Dodon a fost, săptămâna trecută, protagonistul unor declarații profund anti-românești.

La 27 martie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în 1918, după o lungă ocupație țaristă.