ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele două mitropolii ortodoxe care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova condamnă la unison decizia instituției locale de luptă împotriva discriminării și pentru egalitate de a cere eliminarea Sfintei Cruci instalate în sediul Ministerului Afacerilor Interne de către fostul ministru, Andrei Năstase.
 
Astfel, Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române) consideră că decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CEPEDAE) este un „atentat la identitatea noastră de credință și de neam și poate crea un precedent periculos”.
 
La rândul său, Mitropolia Chișinăului și a „Întregii Moldove” (subordonată Patriarhiei Ruse) consideră decizia CEPEDAE „nedreaptă și mioapă”, un „act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”, solicitând consiliului să își revizuiască hotărârea.
 
Menționăm că, la momentul inaugurării crucifixului din sediul M.A.I. moldovean, au fost prezenți să dea binecuvântarea ambii ierarhi ai celor două structuri bisericești: atât ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, cât și ÎPS Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al „Întregii Moldove”.

Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a emis un comunicat semnat de ÎPS Petru, în care subliniază că decizia împotriva crucifixului luată de CEPEDAE constituie un atentat la identitatea  de credință și de neam și poate crea un precedent periculos, având în vedere că doar în perioada comunistă însemnele religioase au fost interzise și eliminate din spațiul public.

„Cu profundă dezamăgire, am luat act de decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din R. Moldova care obligă pe domnul Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne al R. Moldova „să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI”.

Această decizie este motivată de faptul că prin instalarea crucifixului și declarațiile precum că „oastea e creștină” sau „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, Andrei Năstase, în calitate de ministru, prin autoritatea sa, „a încercat intenționat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care acesta o împărtășește”, făcând referire și la mai multe articole din legislațiile naționale și internaționale, care ar fi fost încălcate.

Întrucât ortodoxia din R. Moldova este lezată în mod direct de această decizie la acuzele aduse  venim cu următoarele precizări:

  • Oastea este creștină cu adevărat, și nu de azi, nici de ieri, ci de aproape două mii de ani. Au avut grijă să rămână creștină Sf. Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru cel Bun, Sf. Constantin Brâncoveanu și alți domnitori ai neamului nostru, care au jertfit viețile lor să râmână așa.

  • Susținem pe deplin afirmația că nimeni nu ar putea mișca nici un grăunte fără voia Lui Dumnezeu și a puterii Sfintei Cruci, pentru că toate sunt în mâna Lui Dumnezeu.

  • Credem că toți miniștrii și persoanele cu funcții de conducere din țara noastră ar trebui să promoveze valorile credinței creștine-ortodoxe care, conform ultimului recensământ (2017), constituie 96,8% din întreaga populație a R. Moldova, fără a discrimina sau neglija celelalte minorități religioase.

  • În nici un stat democrat nu ești obligat să îți ceri scuze pentru că ai promovat o valoare națională, în care crede peste 95% din populație, iar Crucea este și însemn național.

  • Doar în perioada comunistă însemnele religioase erau interzise și scoase din instituțiile publice și nu numai. De aceea atragem atenția tuturor credincioșilor de bună credință să ne adunăm în rugăciune pentru vremurile pe care le trăim, dar și pentru cele care urmează.

Bănuim că cei care au luat această decizie se încadrează în cei 3,2% din populație care nu s-au declarat ortodocși și, în acest sens, venim către Autoritățile Statului cu solicitarea să nu lase 3,2 % din populația țării să decidă pentru ceilalți iar Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității recomandăm să încerce să revizuie decizia luată, pentru că altfel nu suntem demni să ne numim urmași ai lui Ștefan”, subliniază ÎPS Petru în declarația Mitropoliei Basarabiei.     

Ierarhul mai atrage atenția asupra caracterului benign al simbolurilor religioase, care „pot constitui un mare ajutor pentru un neam care își pune nădejdea în singurul Dumnezeu Adevărat”.

„Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam și poate crea un precedent periculos. Crucifixul din sediul MAI, ca și alte Cruci sau Troiție din alte instituții, ca și Crucea cu care veghează Ștefan cel Mare în centrul Chișinăului sunt inofensive, chiar dimpotrivă pot constitui un mare ajutor pentru un neam care își pune nădejdea în singurul Dumnezeu Adevărat.

Să ne rugăm pentru conducătorii Țării noastre, pentru mai marii orașelor și ai satelor și pentru iubitoarea de Hristos armată.....această rugăciune o rostesc preoții ortodocși la fiecare Liturghie și ectenie de la alte Sfinte Taine și ierurgii, fără să impună sau să ceară ceva în schimb.

Pentru a ști unde să ne îndreptăm, trebuie să știm de unde venim...și venim dintr-un neam frumos, care de aproape două mii de ani îl mărturisește pe Hristos și crede în puterea Crucii pe care a fost răstignit”, se arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei, ce poate fi citit integral pe pagina web a instituției

Și Mitropolia Chișinăului și a „Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Ruse, își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia CEPEDAE de scoatere a crucifixului instalat în holul MAI moldovean. Biserica solicită revizuirea acestei hotărâri, pe care o consideră „nedreaptă și mioapă” și un „act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”. 

„Am luat act și ne exprimăm îngrijorarea față de decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării  și Asigurarea Egalității, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Biserica Ortodoxă din Moldova califică drept nedreaptă și mioapă această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară.

Crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile  purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici.

Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.

Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii.

Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale.

Totodată, îndemnăm membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării  și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră”, a declarat ÎPS Vladimir în comunicatul publicat pe pagina web a Mitropoliei Chișinăului și a „Întregii Moldove”.