ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


George Simion, preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, a fost reţinut de ofiţeri ai Seriviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova pentru a fi escortat la vama cu România. 

Cu doar câteva zile înainte de un eveniment unionist organizat de Acţiunea 2012 la Chişinău, preşedintele platformei, George Simion, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, fiind informat că a devenit persona non grata în Republica Moldova, informează Adevărul.md. Timp de cinci ani, el nu va mai avea voie să intre pe teritoriul statului vecin.  
 
George Simion susţine că a formulat „solicitări concrete” autorităţilor române, cu care a ţinut legătura prin Ambasada României la Chişinău, cerând în primul rând ridicarea imediată a interdicţiei de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Până acum, autorităţile moldoveneşti nu au anunţat motivele pentru care au decis expulzarea unui cetăţean român din Republica Moldova.  Simion consideră că măsura are legătură cu marşul unionist pe care-l organizează pe 16 mai, la Chişinău.  

Într-un comunicat remis presei de MAE se precizează că ”Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reţinerea, de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, a cetăţeanului român George Simion. Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova”.  

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România. 

Autorităţile de peste Prut nu au furnizat încă nicio informaţie cu privire la acest episod. Simion nu se află la prima ciocnire cu autorităţile moldoveneşti. La sfârşitul anuluit trecut, acestuia i s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova, fără a primi nici astăzi o explicaţie clară privind motivele care au stat la baza interdicţiei.  
 
Ultimul caz de expulzare a unor cetăţeni români din Republica Moldova s-a înregistrat în 2007, când doi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei au fost scoşi din ţară pentru „încălcarea regimului de şedere”.  

Acţiunea 2012 este o organizaţie non-guvernamentală care acţionează în România şi Republica Moldova şi militează pentru unirea celor două ţări. Acţiunea 2012 a organizat numeroase evenimente de amploare la Bucureşti, Chişinău şi în marile oraşe din România şi Republica Moldova.  Vom reveni cu amănunte. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews