ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„Limbă moldovenească și ”Istoria Moldovei" ar putea fi introduse în școlile din Republica Moldova, a declarat președintele Igor Dodon, la un post de televiziune, stârnind indignare în rândul comunității științifice, anunță TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, lingviștii și academicienii spun că e o batjocoră la adresa neamului românesc, iar adevărul istoric spune cu totul altceva: "Limba română e unica stăpână".

„Putem propune asta acum, însă asta va "exploda" situația și nu vom obține nimic. Asta va duce la o nouă criză și cui îi va conveni, cetățenilor Republicii Moldova?  Noi nu renunțăm la poziția noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor și când ești sigur că obții rezultatul scontat, dar nu pur și simplu. Când ești sigur atunci scoți sabia din teacă și dai lovitura”, a spus Igor Dodon.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, ultimele declarații ale șefului statului sunt rușinoase și contravin adevărului științific și istoric.

„Un popor care vrea să fie european trebuie să știe cine este și ce limbă vorbește În februarie 1994, Adunarea Generală a academiei noastre a luat o hotărâre luată unanim că adevărata limbă a noastră e limba română.  Fapt care a fost confirmat nu numai de academicienii noștri de la Chișinău, ci și de româniștii din fosta Uniune Sovietică care au spus același lucru”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Și istoricii confirmă acest lucru. Ei spun că pe lângă faptul că declarațiile sunt nepotrivite, ba chiar contravin Constituției.

„S-au elaborat și manuale, materiale didactice pentru introducerea "Istoriei Moldovei". Lucru acesta s-a făcut în 1995, 2005 însă s-a soldat cu eșec. Ba mai mult, au avut loc și demonstrații, proteste ale profesorilor, elevilor, studenților, părinților deoarece este clar că asta e o ingerință politică în procesul educațional”, a spus Ion Negrei.

În Moldova de peste Prut revenirea la grafia latină la a avut loc la 31 august 1989. 24 de ani mai târziu, în 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris și în Declarația de Independență.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews