Noul premier de la Chișinău, Maia Sandu, l-a numit pe Vladislav Kulminski în funcția de consilier pe probleme de politică externă, informează Deschide.md.

Din păcate pentru România, Vladislav Kulminski este un promotor al teoriei moldovenismului civic, conform căreia adoptarea identității românești și a limbii române „ fost de natură să producă o ruptură între cetățenii Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, ruptură care a generat la rândul ei conflictele ce au culminat cu separatismul transnistrean. Soluția pentru această fractură? Renunțarea la identificarea etnică și adoptarea unei identități civice”, după cum menționează sursa citată.

Kulminski este autorul unui studiu pe această temă, intitulat „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”. Studiul menționează „caracterul multietnic al locuitorilor din Basarabia și  se subliniază în repetate rânduri faptul că de-a lungul istoriei etniile din actuala Republică Moldova au conviețuit în mod pașnic. De asemenea se încearcă acreditarea ideii că limba rusă trebuie menținută ca limbă de comunicare interetnică, în defavoarea limbii materne a majorității populației”. Acestea sunt ideile promovate de către Moscova de zeci de ani.

Kulminski a fost consilier al lui Iurie Leancă(actual membru al partidului lui Ponta) în perioada în care acesta a îndeplinit funcția de prim-ministru. ulminski a condus departamentul intern de planificare strategică și a fost și consilier pe Transnistria. Timp de opt luni, pe lângă salariul oferit de stat, de 9.000 de lei, Kulminski, alături de alți trei consilieri ai lui Leancă, au primit bani de la miliardarul american George Soros, câte 4,200 de dolari lunar, urmare a unei cereri a lui Iurie Leancă.  

Din cauza problemelor de ordin legal, banii lui Soros au fost virați prin intermediul organizației germane, Institut für Europäische Politik, pentru niște studii ce vizează Transnistria. Această organizație nemțească a finanțat studiul ce promovează națiunea civică moldovenească: „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, menționat anterior.

Reamintim că liderii formațiunilor USR și PLUS au fost primii politicieni români care au cerut recunoașterea Guvernului Maia Sandu, girată de către președintele pro-rus, Igor Dodon, în urma crizei de la Chișinău.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews