ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDRM) a realizat un sondaj printre cetățenii Republicii Moldova în care aceștia au fost rugați să spună ce fel de conducător și-ar dori în fruntea țării.

Conform rezultatelor sondajului „Președintele RM în viziunea cetățățenilor, abordare sociologică", peste 60 la sută dintre moldoveni își doresc un președinte autoritar precum au fost Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul.

Întrebați care este personajul istoric pe care l-ar vedea în calitate de președinte al Republicii Moldova, aproximativ 34 la sută dintre respondenți au spus că Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Alexandru Lăpușneanu sunt cele mai potrivite modele pentru această funcție.

Totodată, încă 25 la sută consideră că Dimitrie Cantemir, Alexandru cel Bun, Matei Basarab și Mihai Viteazul sunt exemple bune pentru un viitor președinte al Republcicii Moldova.

Victor Mocanu, președintele ASDRM, consideră că aceste răspunsuri vin să demonstreze dorința cetățenilor de a vedea în fruntea țării lideri adevărați, capabili să facă ordine în țară.

"Oamenii au încercat să aducă din acea epocă niște lideri care să poată lua decizii. Ei își motivează răspunsurile prin faptul că este nevoie de o justiție dură, fermă, care să poată face ordine în țară. Oamenii cer o mână de fier, numai o mână de fier poate opri corupția”, a declarant sociologul.

Potrivit studiului, încrederea în majoritatea instituțiilor statului este foarte mica și continuă să se diminueze.

"Sigur că tragerile în țeapă ale lui Vlad Țepeș sunt simbolice, însă oamenii vor să folosească acest simbol să-l aplice în raport cu viitorului președinte — să fie dur și să poată lichida cu fermitate toate viciile”, explică Mocanu.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-10 septembrie, pe un eșantion de 1179 de persoane din 77 de localități ale țării, având o eroare maximă de 3 la sută.

Recent, ambasadorul SUA în Basarabia, James Pettit, afirmase că „Moldova nu este România” și că unirea celor două țări nu este o soluție practică