ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cimitirul de onoare al ostașilor români care și-au dat viața în Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Basarabiei, ruptă de U.R.S.S. din teritoriul Regatului României, a fost reinaugurat joi în localitatea Nemțeni din raionul Hâncești, R. Moldova, anunță Radio Chișinău. Evenimentul se încadrează în seria de manifestări dedicate Zilei Armatei Române, sărbătorite pe 25 octombrie. La inaugurarea de joi a cimitirului eroilor români de la Nemțeni a participat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Cimitirul de onoare al  ostașilor români din localitatea Nemțeni, raionul Hâncești, a fost renovat cu fonduri provenite de Guvernul României și de administrația locală. În acest cimitir odihnesc 82 de militari români, dintre care unii nu au fost identificați nici până astăzi, și șapte soldați germani.

Oamenii care au venit să îi pomenească pe ostașii români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei își amintesc de felul cum arăta cimitirul în perioada sovietică, atunci când orice legătură cu trecutul românesc se dorea ștearsă. Bătrânii mărturisesc că au avut grijă de aceste morminte chiar și în vremuri potrivnice.

 „Țin foarte bine minte cum stăteau aici pe o margine de drum cadavrele germanilor. Cimitirul este aici de mulți ani, doar că nu se prea ținea cont de el. Noi însă ne aminteam tot timpul că aici sunt înmormântați eroi. Când venim la cimitir, de Paștele Blajinilor, ne amintim de sărmanii oameni care au murit pe front. Femeile care au pierdut rude pe front, mereu dau câte ceva de pomană în acest cimitir”, își amintește Maria Golban, de 80 de ani, din Nemțeni.

„Îmi pare bine că românii nu uită eroii țării. Îmi pare bine că ai noștri consăteni nu au uitat de cimitirul eroilor români. În copilărie, am apucat și am văzut cimitirul, arăta bine. Apoi au venit comuniștii și au aruncat toate crucile. Abia prin 1992-1993, un grup de oameni din sat le-au adunat și le-au pus înapoi. Le mulțumesc românilor că au pus cruci noi și le-au scris și numele”, povestește Timofei Bătrânu, citat de Radio Chișinău.

„Iată, peste zeci de ani, în cele din urmă, aici la Nemțeni, avem un cimitir reabilitat. Ziua de astăzi este despre respect, despre curaj și patriotism și despre recunoștință. Este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul. Este despre curaj și patriotism, pentru că întotdeauna un ostaș pune interesele țării deasupra propriilor sale interese. Astăzi am fost alături din România, din R. Moldova, militari și cetățeni de pe cele două maluri ale Prutului pentru a spune că România a fost și este cu R.Moldova în eforturile ei de a se apropia de valorile și standardele Uniunii Europene”, a declarat Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău.

Potrivit istoricilor, în localitatea basarabeană Nemțeni, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-au desfășurat lupte grele, soldate cu mari pierderi de vieți omenești. După retragerea trupelor române la vest de Prut, în anul 1944, mormintele eroilor români din satul Nemțeni au fost distruse de unitățile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie românești din teritoriile ajunse sub stăpânirea fostei U.R.S.S.