ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 23 noiembrie 2018, Liceul Teoretic Lipcani, raionul Briceni, Rep. Moldova a unit profesori și elevi din stânga și din dreapta Prutului, într-o activitate frumoasă Credința care ne unește.  Activitatea Credința care ne unește din cadrul proiectului  Cartea unește inimi a pornit din inițiativa profesorilor de Religie de la Liceul Teoretic Lipcani și Școala Gimnazială  Rădăuți-Prut, respectiv domnii Iațeniuc Angela și Postolachi Vasile, prin susținerea Direcției de Învățământ Briceni, respectiv a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani,  ca un schimb de experiență între profesorii și elevii din stânga și din dreapta Prutului. Astfel activitatea s-a desfășurat în două etape, mai întâi, în data de 1 noiembrie 2018 a debutat cu o lecție deschisă  la disciplina Religie, la Școala Gimnazială Rădăuți-Prut unde au luat parte profesori și elevi de la Liceul Teoretic Lipcani.
 

Cea de-a doua etapă a avut loc în data de 23 noiembrie la Liceul Teoretic Lipcani, unde au participat domnul Știrbu Vitalie,inspector general al Direcției Generale de Învățământ Briceni, profesorii de Religie din raionul Briceni cât și profesorii mai sus menționați și elevi de la Școala Gimnazială Rădăuți-Prut. Activitatea a debutat cu un moment artistic pregătit de talentații elevi ai Liceului și a continuat cu o lecție deschisă, închinată Maicii Domnului, la disciplina Religie Ortodoxă realizată de către profesorii Iațeniuc Angela și Postolachi Vasile precum și elevii clasei a IX a Lipcani și câțiva elevi de la Școala Gimnazială Rădăuți-Prut. „Fără a fi regizat ceva, ora a fost un deplin succes, implicarea vioaie a elevilor a adus atâta bucurie că mi-aș fi dorit ca ora să nu se termine niciodată. Sper doar că această activitate să fie doar un început al multor alte activități frumoase pe care le-am putea face împreună” ne-a declarat domnul Postolachi Vasile, profesor de Religie la Școala Gimnazială Rădăuți-Prut.
De asemenea elevii claselor a IV a de la Liceul Teoretic Lipcani au primit câteva lucrări însoțite de mesaje, realizate de colegii lor de la clasele I-IV de la Școala Rediu sub îndrumarea doamnelor învățătoare Pușcașu Mihaela și Matei-Popescu Luminițaîn cadrul activității Prieteni fără frontiere.

După încheierea orei de Religie oaspeții au avut parte de o frumoasă surpriză, din partea Liceului Teoretic Lipcani, o excursie organizată de colegii de la Liceul Lipcani cu ajutorul și susținerea Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Briceni, în câteva puncte principale ale raionului Briceni. Astfel oaspeții au vizitat casa memorială a poetului Grigore Vieru cât și Bisericile din satul natal al acestuia, Pererita, satul de peste Prut de Miorcani. De aici invitații au mers la Direcția de Învățământ Briceni, unde au fost întâmpinați cu multă căldură de domnul inspector general Știrbu Vitalie, discutându-se despre învățământul din Rep. Moldova și România. Oaspeții au vizitat de asemenea și Școala de box din Grimancăuți, făcând cunoștință cu câteva dintre tainele celor mai buni boxeri din Moldova.
A fost o zi de neuitat, plină de bucurii. Mulțumim Direcției de Învățământ Briceni, în mod special domnului inspector general Știrbu Vitalie cât și dragilor noștri colegi de la Liceul Teoretic Lipcani pentru o astfel de frumoasă organizare și primire. Mulțumim și dragilor elevi care ne-au bucurat sufletele cu momentele frumoase pregătite de ei.
Ne bucurăm că elevii din stânga și din dreapta Prutului și-au făcut schimb de contacte și că leagă prietenii între ei..Ce poate fi mai frumos decât aceasta? Mulțumim și colegilor însoțitori dar și părinților care ne-au ajutat să facem posibilă vizita elevilor de la Rădăuți-Prut la Lipcani.  Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor, iar Maica Domnului care a fost elogiată atât de frumos de elevii din stânga și din dreapta Prutului să ne ajute să mai realizăm și alte activități frumoase comune”, ne-a transmis domnul Postolachi Vasile, profesor de Religie de la Școala Gimnazială Rădăuți-Prut.
Așa-i iubirea:
Rupe-ngrădirea
Și tot ce-i sărut
Nu știe de Prut.(Grigore Vieru)