ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea parlamentară constituită la Chișinău sub auspiciile Partidului Democrat (PD), controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, i-a propus președintelui Nicolae Timofti un alt candidat pentru a fi desemnat la funcția de prim-ministru. Este vorba despre ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. 
În sprijinul acestuia, la Președinție a fost prezentată o listă cu 55 de deputați, care se declară dispuși să voteze un Guvern condus de Filip, membru al PD,  dar care este mai puțin controversat decât precedentul candidat democrat, Vladimir Plahotniuc. 

Anunțul privind noul candidat al PD a fost făcut de un alt fruntaș al PD, Sergiu Sîrbu, care a declarat că majoritatea parlamentară îi cere președintelui Timofti să revoce decretul privind desemnarea lui Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului prezidențial. Motivul invocat de Sârbu este faptul că șeful statului a semnat acest decret, aseară târziu, fără a purta în prealabil consultări cu fracțiunile parlamentare, conform prevederilor constituționale, iar Păduraru nu are susținerea parlamentară necesară pentru a fi învestit în funcția de prim-ministru. 

Solicitat de presa de la Chișinău, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat că din lista celor 55 de deputați fac parte și șase liberal-democrați, care ș-au reconfirmat semnăturile retrase ieri de pe declarația de constituire a majorității. Anume retragerea acestora i-a servit președintelui Timofti ca motiv pentru a respinge repetat candidatura lui Vlad Plahotniuc și propunerea unui candidat propriu. Potrivit lui Diacov, anterior președintele Timofti și-ar fi exprimat o bună părere despre Pavel Filip. 

Reprezentanții PD susțin că listei celor 55 de deputați care îl susțin pe candidatul Pavel Filip s-ar putea alătura în viitorul apropiat și alți parlamentari. 
La rândul său, candidatul desemnat, Ion Păduraru, a declarat astăzi că se pronunță categoric împotriva unor alegeri anticipate și ar fi dispus la un compromis. 

„Eu, în calitate de candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru, sunt total împotriva alegerilor anticipate. De aici voi construi dialogul în vederea găsirii unui compromis, în așa fel ca, joia viitoare, să găsim soluții și să avem format un guvern. Sunt convins că alegeri anticipate nu vor fi, pentru că parlamentarii au responsabilitate. Problema rămâne dacă le va conveni în calitate de prim-ministru Păduraru sau altcineva”, a subliniat candidatul desemnat de președintele Timofti. 

Presa de la Chișinău a remarcat că numele lui Ion Păduraru figurează în autodenunțul lui Ilan Shor, un controversat om de afaceri, ca fiind intermediar în afacerile ilegale ale fostului premier Vlad Filat, cercetat în prezent sun arest într-un dosar de mega-corupție. La fel, însă, și numele lui Pavel Filip a apărut în mai multe investigații jurnalistice, în legătură cu averile sale. 

Reamintim: candidatura lui Vladimir Plahotniuc a fost respinsă de președintele Nicolae Timofti pe motiv că asupra acestuia planează grave suspiciuni de integritate. 

Între timp, a devenit cunoscut că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își convoacă mâine Consiliul Politic Național, pentru a decide dacă participă sau nu la viitoarea guvernare. La fel, și liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a anunțat că urmează să convoace Biroul Politic și fracțiunea parlamentară a partidului său, pentru a hotărî asupra acțiunilor viitoare.