ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională de la Chișinău a decis instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către Guvern privind refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării, relatează site-ul deschide.md.

Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea acestei situații în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, astfel încât decretul urmează să fie semnat de către premierul Pavel Filip sau de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Curtea a decis că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcția de ministru al Apărării pentru Eugen Sturza "constituie o încălcare gravă a obligațiilor și a jurământului depus la învestirea în funcție".

În exercitarea interimatului funcției de președinte al țării, președintele interimar exercită aceleași atribuții ca și președintele titular și va emite decretele refuzate anterior.

„În sensul articolului 91 din Constituție, refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuțiile) în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Președintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui", potrivit hotărârii Curții.

Igor Dodon a cerut, prin intermediul reprezentantului său Maxim Lebedinschi, recuzarea judecătorilor Curții Constituționale la examinarea sesizării guvernului privind declanșarea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova, dar demersul a fost respins.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a subliniat că declanșarea procedurii de constatare a interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova nu suspendă mandatul lui Igor Dodon.

„În situația în care Curtea Constituțională va constata că există circumstanțe și este justificată declararea interimatului funcției care urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării și depunerea jurământului. Nu se referă la alte cazuri și nu se referă la zi, oră, o perioadă de timp sau mandatul general al președintelui Dodon", a spus Candu.